Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Rusija je užaljena: Prekinitev »bratskih odnosov« Kijeva in Moskve imenujejo “moralni zločin”

petek, maj 13, 2016, 9:03

Ruska stran ne podpira prenehanja »bratskih« odnosov med Moskvo in Kijevom. Tak korak Kijeva imenujejo “moralni zločin” oz. zločin proti skupni zgodovini. To je izjavil Franz Klintsevich, namestnik vodje odbora Sveta ruske federacije.
Tako je, po njegovem mnenju, prekinitev odnosov med mestoma neumnost in idiotizem. Namestnik vodje je še dodal, da v tem primeru gre za moralni zločin oz. zločin proti skupni zgodovini Kijeva in Moskve. Poskus, da bi pretrgali takšno povezavo se ne bo dobro končal, navajajo v Lenta.ru. Po senatorjevem mnenju takšni ukrepi bodo prestolnici Kijev pomanjšali pomen.
V svojih pripombah je Klintsevich še spomnil, da so ukrajinsko prestolnico Rusi osvobodili pred nacisti. Zato je opozoril je, da Rusi Kijev štejejo za svoje rodno mesto. Spomnimo, da je pred kratkim Kyivski mestni svet poslal vodstvu Moskve pismo, v katerem so zahtevali enostransko prekinitev sporazuma o partnerstvu, sodelovanju in pretrganju »bratskih vezi« mest in prekinitev tesnega medinstitucionalnega sodelovanja. Sporočeno je bilo, da je tako pobudo sprejelo več ukrajinskih mest.
Tako so lokalne oblasti sprožile prekinitev partnerstva in tesnega sodelovanje z ruskimi mesti. Upoštevati je treba tudi, da se je pred nekaj meseci, vodja Ivano-Frankivska, Ruslan Martsinko, tudi enostransko odločil za prekinitev povezave z mesti Surgut in Serpukhov. Kot so že prej poročali, je v Kijevu, v ukrajinski prestolnici, mestni svet sprožil razveljavitev vseh že podpisanih sporazumov z Moskvo. Zadevni dokument navaja, da je bila ta odločitev sprejeta zaradi nedavnih ukrepov Ruske federacije v zvezi z Ukrajino.
Začelo se je s priključitvijo Krimskega polotoka, vojaško agresijo Rusije proti Ukrajini, sledile so še neprimerne dejavnosti Rusije na ozemlju Donbasa.
Vir:http://joinfo.ua/sociaty/1167842_RF-obidelas-otrechenie-Kieva-Moskvi-nazvali.html?utm_source=gottstat_com

comments powered by Disqus