Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Rusija poskusila na ozemlje vzhodne Ukrajine pripeljati »mirovnike«

sobota, avgust 9, 2014, 9:17

Nocoj je Rusija nameravala na ozemlje vzhodne Ukrajine pripeljati »mirovnike«.
O tem je v petek poročal namestnik načelnika štaba Administracije predsednika Valerij Čalij v oddaji »Šuster v živo«.
»Dobesedno, samo nekaj ur po tem se je s strani Rusije zgodila načrtovana resna provokacija, ki bi lahko nocoj povzročila veliko nepredvidenih dogodkov in stopnjevanje groženj«, je dejal Čalij:
»Proti ukrajinski meji se premika ogromen konvoj, ki ga spremljata vojska in tehnika pod pretvezo, da je to v soglasju z odborom »Rdečega križa«. Misija humanitarnega konvoja mirovnikov je imela očitno nalogo izzvati vojaški konflikt v polnem obsegu«, je dejal Čalij.

             Valerij Čalij

  V »Rdečemu križu« pa so zanikal izjave Rusije, da je vse bilo dogovorjeno z odborom.

Po Čalijevih besedah je predsednik P. Porošenko sklical izredno srečanje s svetovnimi voditelji. Za enkrat je varnostna situacija umirjena. Trenutna nevarnost je minila, ampak provokacije potekjo še naprej, je dejal namestnik načelnika štaba Administracije predsednika.
»Mi smo pripravljeni na to, da humanitarna pomoči prihaja v okviru mednarodnih pravil … Ampak brez kakršnekoli podpore, brez vojaških mirovnih kontingentov. O tem ne more biti govora. V ponedeljek bomo sprejeli konkretne ukrepe in uskladili vsa dejanja«, je dejal Čalij. Po njegovem mnenju, z ozirom na stalne napade na ukrajinsko ozemlje, takšni ukrepi s strani Rusije kažejo na poskus, da se sproži ustrezen odziv Ukrajino proti Rusiji.

Віталій Чуркін

Valerij Čurkin: http://www.radiosvoboda.org/content/article/26521438.html

»To ne more biti. Ukrajina ne bo nasedla na provokacije«, zagotavlja namestnik vodje predsednikove administracije. Napovedal jem, da se bodo provokacije s strani Rusije nadaljevale še v naslednjih nekaj dneh. In to za vse povzroča velik stres..
Poleg tega Varnostni svet OZN na izredni seji glede humanitarne situacije na vzhodu Ukrajine ni podprl predlog Moskve, da v Donbas pošlje humanitarno pomoč. Vsakršno misijo na terenu povezano s kakršnokoli prečkanjem rusko-ukrajinske meje bo mednarodna skupnost obravnavala kot invazijo.

 http://www.pravda.com.ua/news/2014/08/8/7034364/

comments powered by Disqus