Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ruska FSB zadržuje borce 72. brigade in jih poskuša privleči v svoje vrste

četrtek, avgust 7, 2014, 11:45

Ruska FSB (služba državne varnosti) poskuša spreobrniti ukrajinske vojake, ki so bili zaradi obstreljevanja s strani pro-ruskih separatistov prisiljeni prečkati mejo z Rusijo, zato so omenjeni vojaki napovedali gladovno stavko.
O tem je poročal Radio Svoboda  s sklicevanjem na poročilo poveljnika 72. mehanizirane brigade Andrija Griščenka: »FSB jih poskušala privleči na svojo stran. Zadržujejo jih že četrti dan, zato so ukrajinski vojaki napovedali gladovno stavko«, je izjavil Griščenko.
Pri ceni delovanja svojih vojakov je Griščenko dejal, da je pri njih prisotno ti. »mešani občutki«, saj so se v dveh mesecih dobro in pogumno borili in so dosegali normalne rezultate.«

»Po eni strani jim zamerim, ampak po drugi strani vemo, kako je velika kazenska odgovornost poveljnikov, ki so sprejemali odločitve«, je dejal Griščenko.
Nekateri vojaki 72. mehanizirane brigade, ki so varovali mejo v Luganski regiji so se znašli v navzkrižnem ognju med separatisti in ruskimi vojaki in so se pod pritiskom oboroženih separatistov v Rusiji bili prisiljeni umakniti v Rusijo.
V ponedeljek (5. avgusta) je poročalo Ministrstvo za obrambo Ukrajine, da je 438 vojakov in pripadnikov mejnih straž omenjene 72. brigade, v nedeljo (4. avgusta), bilo prisiljeno, da prečkajo rusko mejo pri ruski vasi Gukova. Razlog je bil pomanjkanje streliva.
V ponedeljka se je zahvaljujoč pogajanjem vrnilo domov 180 vojakov. V torek je Rusija v Ukrajino poslala še okoli 200 vojakov. Tako je v Rusiji ostalo še vedno okoli 60 ukrajinskih vojakov. Ni znano še koliko vojakov je napovedalo gladovno stavko.

 

Ukrajinska Pravda: http://www.pravda.com.ua/news/2014/08/7/7034147/

comments powered by Disqus