Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ruski odvetnik zahteva opravičilo za lažno poročanje ruskih medijev o pomenu pesmi Jamale

ponedeljek, maj 16, 2016, 11:34

Jamala na “Evrsongu -2016″, zaključna predstavitev

Ruski odvetnik Dmitrij Sotnikov, je začel zbiranje podpisov oz. z e-peticijo, ki jo bo predal vodstvu ruske državne televizije. Zahteval bo javno opravičilo za žalitev spomina na leta 1944 izgnane krimske Tatare, ki jim je posvečena pesem ukrajinske pevke Jamale.
Omenjena pesem je zmagala na “Evroviziji 2016.” Tako so poročali na “Radio Svoboda”. “Pesem se začne pravzaprav z besedami, ki govorijo o genocidu nad krimskimi Tatari, o izgonu iz stoletnih ognjišč. V ospredju je zgodba ali usoda ljudi, ki so ostali brez doma in so bili žrtve stalinističnega režima”, je napisano v peticiji.
Sotnikov poudarja, da so na osrednji TV postaji “Rusija-1″ govorili o tem, da ni bilo izgona krimskih Tatarov, ampak da je šlo za “izbiro ljudi, v prid iskanja boljšega življenja”. Takšne izjave so bogokletje in žalitev za večino ljudi, krimske Tatare in za milijone žrtev stalinističnega režima”,  je dejal avtor peticije. Odvetnik pričakuje opravičilo od generalnega direktorja ti. »Vse-ruske državne televizije« in radio družbe Olega Dobrodejeva.
Kot poroča “Obozrevatelj”, 12. maja so med nastopom Jamale v polfinalu, na televizijski TV postaji, “Rusija-1″ poročali ali komentirali, da je pomen pesem “1944″, “molitev za tiste ljudi, ki so hote ali nehote zapustili svoje domove oz. da gre za ljudi, ki so iskali boljše življenje.”
Podobno razlago pesmi so ruski komentatorjev uporabljali 14. maja, ko je ukrajinska pevka nastopala na “Euroviziji -2016″ v finalu.
Vir:http://obozrevatel.com/abroad/36498-rossijskij-advokat-potreboval-izvinenij-za-lozh-o-pesne-dzhamalyi.htm

comments powered by Disqus