Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ruski vojaki govorijo o tem, kako so se borili v Donbasu

ponedeljek, maj 11, 2015, 9:28

Ruski vojaki so povedali, kako so se borili v Donbasu in kako so zapustil službo, ker so bili poslani, da “služijo” v Ukrajini, piše Reuters. Po poročanju medijev so govorili z enim od petih vojakov s katerim so uspeli stopiti v stik.
Gre za vojaka, ki je pred kratkim slekel uniformo. (služil je v elitni oklepni diviziji Kantemyrivskij), sedaj živi v Moskvi. Po njegovih besedah izhaja, da je bil poslan v Rostovsko regijo poleti 2014, ampak je namesto obljubljenega bil v Ukrajini v sestavi tankovske enote.
Septembra 2014, za časa prvih mirovnih pogajanj, se je vrnil v Rusijo. Njegova posadka je bila zadolžena za ruski tank T-72B3. “(Po vrnitvi v Rusijo) so nam povedali, da bodo vsi, ki sodelujejo v tej misiji prejeli, medalje”, je dejal vojak. Ampak, niti on niti njegovi prijatelji niso od obljubljenega prejeli nič.
“Odločili smo se, da se razrešimo vojaške službe. Bilo nas je 14 ljudi”, je dejal. Imena devetih vojakov, ki so zapustili vojaško službo so, navedenih v korespondenci načelnika štaba zahodnega vojaškega okrožja pri Viktorju Miskovcu in tajnici Zveze vojakov “Matere vojakov pri Valentini Melnikovi. V pismih za javnost so predstavniki organizacije za človekove pravice prosili, da se  z omenjenimi vojaki  prekinejo pogodbe. Ampak njihovo služenje v Ukrajini v teh pismih nikjer ni omenjeno. Odgovor je bil, da so bili vojaki 12. decembra razrešeni vojaške službe.
Trije vojaki iz tega seznama so potrdili, da so bili pred kratkim izpuščeni iz vojske, vendar pa so zavrnili, da govorijo o služenju v Ukrajini. Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je zavrnil komentar o razrešitvi vojakov, ki so služili v vojaški diviziji Kantemyrivskoyi in o njihovi misiji v Ukrajini. “En vojak je dejal, da se je razrešil služenja vojske zaradi Ukrajine. Bil je poveljnik kompleksa večcevnega raketometa “Grad”, poročajo mediji. “Peljali smo se brez razpoznavnih znakov.
Sneli smo kokarde, gumbnice, našitke. To so nam odstranili. Rekli so nam, da na tem območju tako delajo vsi…”, je dejal vojak. Po mnenju nekdanjega vojaka, manevri so bili podobni orožnim vajam. V začetku septembra so nam ukazali da odpremo ogenj na cilje, ki so bili oddaljeni od nas “17 kilometrov, morda manj”, je dejal vojak. Po njegovem mnenju, cilj je bil morda, v Ukrajini. Od svojih tovarišev je zvedel, da je druga baterija iz njegove vojaške enote prečkala  mejo in je bila v Ukrajini 10 dni. Konec januarja, je bil ta vojak na dopustu. Nato so ga poklical nazaj da opravlja isto delo.
“Mi smo se preselili v drugo baterijo, ki naj bi imela vojaške vaje  nekje v regiji Rostov. Rekli so, da bomo imeli obsežno usposabljanje, ki bo vključevalo veliko skupino vojakov”, je dejal nekdanji vojak. On nima dokazov o tem, vendar pa ni nobenega dvoma, da je bil nujen vpoklic povezan z vojno v Ukrajini.
On in štirje drugi vojaki so se odločili, da je najbolje, da zapustijo vojsko službo, ker nočejo iti v boj v Ukrajino. Postopek je bil končan in razrešili so jih vojaške službe v marcu. “Glede na zgodbe vojakov njihovih sorodnikov in ruskega tiska, večina vojakov, ki so se borili v Ukrajini v poletju 2014 so prostovoljno ali neprostovoljno prišeli iz Centralne Rusije, Severnega Kavkaza in Povolžja”, dodaja Reuters.
Kakor že vemo, na začetku leta 2015 so bili opažena v Donbass “Burjati”, skrajneži so prišli iz južne Sibirije.
Kot še vemo, ruski predsednik je že večkrat zanikal, da Rusija ne pošilja vojake v Ukrajino. Po zagotovilu Moskve, vsi ruski vojaki, ki se borijo v Ukrajini so  “prostovoljci”, ki pomagajo skrajnežem. To delajo a lastno željo.
Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2015/05/10/7067380/

Vir slike: http://molbuk.ua/world/91306-zmi-rosiyski-soldaty-rozpovily-yak-voyuvaly-v-ukrayini.html

comments powered by Disqus