Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Samostojnost ukrajinske cerkve: trojni poraz Kremlja

torek, julij 31, 2018, 10:22

Президент України Петро Порошенко (в центрі), глава УПЦ КП патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (ліворуч) і глава УАПЦ, митрополит Київський і всієї України Макарій (праворуч) під час відзначення 1030-річчя хрещення Русі-України. Київ, 28 липня 2018 року

 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko (v sredini), patriarha UPC-KP iz Kyiva in vse Rusi-Ukrajie  Filaret (levo) in vodja UAPC-a, metropolit  Macarius (desno) med praznovanjem 1030. obletnice krsta Rusi-Ukrajina. Kyiv, 28. julija 2018.

Rosija in njihovi podporniki (agenti) so dejavniki vplivov in še naprej poskušajo minirati versko situacijo v Ukrajini. Kremelj očitno ni zadovoljen z možnostjo, da carigrajski patriarh   ukrajinski cerkvi dodeli  avtokefalijo (tomos), kajti potem Rusija ne bo imela več možnosti, da vpliva na Ukrajince.

Zato ni presenetljivo, da so zlovešče zazvenele besede ukrajinskega poslanca in nekdanjega državljana Rusije Vadima Novinskega, znanega tudi po povezanosti Ruske pravoslavne cerkve in UPC (moskovski patriarhat), da bi zagotavljanje tomosa ukrajinske samostojne cerkve) lahko pripeljalo do državljanske vojne v Ukrajini

Настоятель Києво-Печерської лаври архієпископ УПЦ (МП) Павло (посередині) і народні депутати від «Опоблоку» Вадим Новинський (ліворуч) і Юрій Бойко (праворуч). Київ, 27 липня 2017 року

 

           Predstojnik  Kyivo -Pecherske Lavre, nadškof UPC-MP Pavel (na sredini) in ljudski poslanci iz nasprotnega bloka Vadim Novinsky (levo) in Jurij Bojko (desno). Kyiv, 27. julij 2017.

S temi besedami Novinsky ne želi samo prestrašiti carigradskega patriarha Bartholomeja, da se bodo pojavile velike težave, on želi  nazorno  pokazati pripravljenost Kremlja na boj proti Ukrajini v verskem vprašanju do konca. To je tudi poskus izsiljevanja inustrahovanja Ukrajincev. Nekaj ​​podobnega pri  grožnjah z ruskimi silami se je že večkrat zgodilo. Na primer, to je bilo eno od ključnih sporočil volilne kampanje Viktorja Janukoviča leta 2004, posnetek s skladbo “Samo, da ne bo državljanske vojne”.

Zato je treba razumeti križni pohod Ruske pravoslavne cerkve na predvečer praznovanja 1030. obletnice krsta Rusi – Ukrajine kot poskus velike grožnje. Rosijani željo pokazati moč svojih bojnih enot.

Священики Луцької єпархії УПЦ КП біля пам’ятника Київському князю Володимиру під час відзначення 1030-річчя хрещення Русі-України. Того дня у столиці України була проведена хресна хода «За єдину помісну церкву». Київ, 28 липня 2018 року

 

Duhovniki  škofije v Lucku  UPC-KP v bližini spomenika kyivskega kneza Volodimira ob praznovanju 1030. – obletnice krsta Rusi-Ukrajine. Na ta dan je v prestolnici Ukrajine potekala procesija “Za entno samostojno cerkev.” Kyiv, 28. julij 2018
Trije porazi Kremlja na en mah


Zagotavljanje samostojnosti oz. avtokefalnosti ukrajinske cerkve pomeni trojni poraz za Kremelj. Prvič, zagotavljanje tomosa s stani Constantinopla kaže dejansko neodvisnost, in ne podložnost, kar je bilo do zdaj zelo zaželeno in ugodno za ruske oblasti. Po drugi strani partriarh Bartholomej I. jasno pokaže Moskvi, da ne pozabi, kdo je dejansko glavni v pravoslavni cerkvi na svetu.

Zato je Tomos (samostojnost) za Ukrajino velika priložnost za nadaljnji razvoj pravoslavja. In v Constantinopolu to zelo dobro razumejo, ker pridobivanje avtokefalija dviguje ukrajinsko cerkev in zagotavlja priliv novih verniko v materninsko združeno cerke,  krepi tudi Constantinopol in oslabi Kremelj. Vse to pomeni trojni poraz za Kremelj.

Вселенський патріарх Варфоломій І під час відвідин України у 2008 році

Ekumenski patriarh Bartholomej I. med obiskom  Ukrajine leta 2008

Po drugi strani gre za priložnost za druge pravoslavne cerkve, ki se bodo prej ali slej, na temelju primera Ukrajine, osvobodile iz vplivnega polja RPC, in gre  za priložnost ljudi z Balkana, da se znebijo od odvisnosti Srbske pravoslavne cerkve.

Tretjič, Rusija tvega izgubo vpliva na Ukrajino na enem od najpomembnejših področij za njo – glede vere. Takoj oslabi idejo o “ruskem svetu” in možnost, da Ukrajinci prebudijo možgane. Nekatere vernike je zadržalo premikanje iz UPC (MP) na UPC-KP, ker se slednja šteje kot nekanonična, zdaj pa ta dejavnik ima potencial, da izgine. Tako se bo poravnavanje sil na religioznem zemljevidu verjetno veliko spremenilo.

Vse to je nadaljevanje procesa izstopa Ukrajine iz rosijke sfere vpliva. Nadaljevanje gibanja do resnične neodvisnosti. In to bo po drugi strani omogočilo manj pozornosti Kremlju in njegovim dejanjem ter mirno premaknilo svoj cilj.

Rusija bo  izgubila vpliv na Ukrajino na enem od najpomembnejših področij  – to je veroizpoved. Takoj se bo močno oslabila ideja o ti. “ruskem svetu” (russkij mir) Rosijani bodo izgubili možnost, da Ukrajincem perejo možgane. Nekateri vernike v Ukrajini je zadrževalo premikanje iz UPC (MP) na UPC-KP zaradi nekanoničnosti, zdaj pa bo ta dejavnik popolnoma da izginil. Tako se bo poravnavanje sil na religioznem zemljevidu zelo močno   spremenilo.

Vse to je nezadržno nadaljevanje procesa izstopa Ukrajine iz ruske sfere vpliva. Nadaljevanje gibanja do resnične neodvisnosti. In to bo po drugi strani pripeljalo do možnosti Kremlju, da na na miren način doseže svoj cilj.

Військові капелани під час відзначення 1030-річчя хрещення Русі-України, коли була проведена хресна хода «За єдину помісну церкву». Київ, 28 липня 2018 року

 

Vojaški kaplani med praznovanjem 1030. obletnice krsta Rusi-Ukrajini, ko je potekala procesija procesije “Za enotno samostojno cerkev”. Kyiv, 28. julij 2018.

Izzivi za Ukrajino

Vse spremembe vedno zaznamuje vrsto  izzivv, ki se bodo pojavili, ki bodo zelo vplivali na  dokončno dosežene cilje.

Najprej je treba mirno počakati odločno upreti  provokacijam Moskve, ki si bo prizadevala, da izpodbijala avtokefalnost Ukrajinske pravoslavne cerkve in jo začela prikazovati v negativni luči.
Tomos bo končno pospešil proces vzpostavitve enotne nacionalne ukrajinske cerkve. Vendar pa ne smemo pozabiti, kako težko je potekal boj v Ukrajini in poenotenje procesov tudi brez vpliva Moskve. Pomembno je, da v Ukrajini ne pride do arogance in razdora. Kot se spomnite, da obstajajo še druge religije in svoboda veroizpovedi.

Під час відзначення 1030-річчя хрещення Русі-України, коли була проведена хресна хода «За єдину помісну церкву». Київ, 28 липня 2018 року

 

Med praznovanjem 1030. obletnice krsta Rusi-Ukrajine, ko je potekala procesija “Za enotno  samostojno cerkev”. Kyiv, 28. julij 2018

Še en izziv – verjetnost, da si bosta vlada in cerkev poskušali dvigniti svoj položaj in izkoristiti  za krepitev svojega vpliva. To bi morali vedeti, da je Ukrajina – laična država, zato ni dobro, da gredo v napačno smer kot je npr. rosijski primer, kjer so se vlada in cerkevzdružili v enotno strukturo. Za to je koristno za vse zainteresirane strani, da ljudjene  izgubijo  verodostojnost cerkve, ki bi služila kot varovalko, nadzornih organov, kot med euromaidan. Cerkev je tudi v nevarnosti, da izgubi svoj visok odstotek zaupanja s pogajanji z državo. Zdaj vladajo  organi , ki so popolnoma diskreditirani.

Treba si je zapomniti, da velikih dosežkov ne doežemo z lahkoto. Ti so vsekakor obdani z desetino  skušnjav in nevarnosti, ki se jim je treba izogniti. Toda končna nagrada je vredna težke poti.

Nazari Zanoz je politični opazovalec, publicist

Vir: https://www.radiosvoboda.org/a/29395909.html

 

comments powered by Disqus