Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Šest ton dokazov proti Rusiji: Ukrajina in Mednarodno sodišče ZN

torek, junij 12, 2018, 20:41

  Foto: UNIAN
Tovornjak je prispel (12.06.18) v torek s pisnimi dokazi  v Palačo miru v Haagu. Naložen je bil z ukrajinskimi dokumenti. v spremstvu veleposlanika Ukrajine Vsevoloda Chentsova.Ta tovornjak pripeljal tako imenovani “memorandum” oz. zahtevo Ukrajine za ukrepanje proti Rusiji, vsebuje je dokaze, da Rusija res krši Konvencijo ZN vključujoč nadlegovanje Ukrajincev in krimski hTatarov na Krimu, kjer so prepovedali aktivnosti Majlisa, in pripeljali so dokaze, da Rusija financira teroriste na zasedenem ozemlju Donbasa. “Evropska Pravda” se sprašuje, od kje imamo toliko dokazov za Meddržavno sodišče, zakaj je tega matariala tako veliko, in zakaj ni vredno čakati na odgovor s strani Rusije.17 tisoč strani dokazov.Na kratko, vas spomnimo, kaj je bilo narejeno v januarju 2016. Ukrajina je uradno obvestila Meddržavno sodišče, da Rusija krši dve konvenciji Združenih narodov, ki so povezani z odpravo vseh oblik rasne diskriminacije in prepovedi financiranja terorizma.To ne pomeni, da nimamo drugih zahtevkov za Rusijo – ravno nasprotno. In za tožbo zaradi kršitev konvencij se je Ukrajina odločila samo zato, ker je mogoče soditi tudi brez soglasja Rusije za sodelovanje v postopku (medtem ko večina pogodb ZN zahteva zagotovilo medsebojnega soglasja). Na žalost je zaradi tega večina krimskih zločinskih kaznivih dejanj Putinovega režima ostala zunaj tega zahtevka.Marca 2017 v Haagu, v prvi obravnavi, in v aprilu na prvem zasedanju je sodišč izdalo začasno rešitev, dopustilo je začetek obravnave (pravni jezik – priznana pristojnost na prvi pogled).

Šele za 12. junija 2018 je omenjeno Sodišče določilo obdobje, da je Ukrajina poslala v Haag podrobne dokaze o ruskih zločinih. “Memorandum (angleški izraz – Memorial) – ključni del meddržavnih zahtevkov” – pravi Elena Zerkal, namestnica zunanjega ministra, kar je določeno pravno sredstvo Ukrajine v postopku v OZN in IPU, gre za odgovornost za več drugih tožb proti državi agresorju.

O tovornjaku, ki smo ga omenili ne za gre za okras, gre za neverjetno število dokumentov.

Obseg “vlog”, ki dokazujejo agresijo RF je brez primere. V nobenem drugem medvladnem sporu ni bilo takih dokazov – »17 tisoč strani” – so povedali diplomati. Te podatke je potrdil minister Klimkin.

Mednarodno sodišče ZN je institucija, ki je zelo konservativna. Pri sestavi sodnih prijav, jih preveč ne skrbi za okolje, tako da so vsi dokumenti predloženi, ne le na papirju, ampak tudi v 75 izvodih (!!!). Torej, če ste vzeli standardni paket teže papirja 2,5 kg, teža dokazov ukrajinskih tožb znaša približno šest in pol tone!

Seveda je veliko dokazov na video in avdio posnetkih.

Kaj smo oddali?

Varnostnemu svetu ZN še ni bilo predloženih toliko dokazov. Na primer, eden od zahtevkov v “razsutem stanju” je oddala Hrvaška proti Srbiji za genocid, vložila ga je v letu 2005, zadeva je znašala “le” dva in pol tisoč strani.

“Posebnost v tem primeru je, da Rusija zanika vse, čeprav za njihovo vključenost v konflikt v Ukrajini gre za očitna dejstva, video in avdio ter satelitski posnetki – vsi v Rusiji se sklicujejo na fikcijo, zato smo povsod, kjer je to mogoče, predložili dokaze iz različnih virov”, pojasnjuje Olena Zerkal.

“In seveda, nismo vzeli vsega kar se je zares dogajalo,” dodaja. Oddali smo le majhen del dokazov, dokumentov, evidenc, ki jih vodi SBU. (Služba državne varnosti Ukrajine).

Avdio posnetki so predvsem preplet ruskih militantnih pogovorov. Video posnetki se večinoma nanašajo na MH-17. Vse to so uporabljeni materiali iz preiskave, za katero obstajajo kazni in se izvajajo strokovna izvedenska mnenja in izkušnje, ki bodo izkazala verodostojnosti teh obtožb”, je še dodala O. Zerkal.

Vsi pogovori med borci med njimi in med njihovimi ruskimi voditelji so posneti in dekodirani s prevajanjem. In to, mimogrede, ni bilo enostavno storiti.

Včasih je bil pogovor sestavljen iz polovičnih razlag. Kako prevajati v angleščino za sodnike?

Zerkal je dejala, da ni vedela, pomen nekaterih izrazov v ruščini (na primer pri pogajanjih o bombardiranje stanovanjskih območij Mariupola) – tega prevajalcem ni uspelo dešifrirati.

In končno, glavna vrednost ni raznolikost besedil, in dejstvo, da smo prestregli pogovore. Imamo dokaze za številne napade – ne samo na Donbas, ampak tudi v drugih krajih Ukrajine s podporo ruske države.

Kaj dokazujemo?

Tožba proti Rusiji ni namenjena kaznovanje za vse ruske zločine. Glede na obseg dokazov za posamezna dogajanja bi bila to prava odločitev.

Mi se osredotočamo le na nekaj epizod – na tiste, pri katerih SBU meni, da imamo verodostojne dokaze, ki povezujejo rusko državo s terorističnimi dejanji. To so le tisti dogodki, ki so se pojavili v zimskem času 2017 – Ukrajina dodaja nove epizode, da ne bi dala dodatnih adutov v roke ruskih odvetnikov, da to ne bi izkoristili za zavlačevanje postopka. Natančneje obstaja ena izjema, in o tem je napisano spodaj.

V Krim, je nedvomno glavni zločin za nadlegovanje Mejlisa. In tu Rusi ne upoštevajo vseh odločitev mednarodnih organov, vključno s sodiščem v Haagu. Kot je znano, MC ZN lani je med sojenjem odredila Rusiji ponovno aktivirati Majlis. Pred mesecem se Ruski federaciji sodniki pritožili, da bi pojasnili, zakaj niso upoštevali tega sklepa.

Prav tako v “krimskem delu” ukrepa je Ukrajina predložila dokaze o sistemskem zatiranju ukrajinskih in Krimski Tataro, zapiranje šol, ustvarjanje ovir za sporazumevanje v maternem jeziku.

Kot del financiranja terorizma gre predvsem za dogodke na Donbasu. Ministrstvo za zunanje zadeve trdi, da so Rusi financirali in ustanovili skupino ti. “Harkivski partizani”, ki so bili zadolženi za pripravo terorističnih napadov v regionalnem centru pod neposrednim upravljanjem; peljali so dejavnosti teroristov, odgovornih za bombardiranje v Odesi.

In zdaj najbolj nepričakovano – o glavnem mestu.

Naš zahtevek do sodišča ZN vključuje epizodo o odprtem poskusu atentata na Antona Gerashchenka.

Medtem ko je ukrajinska skupnost v zvezi s to zgodbo precej skeptična v SBU menijo, da je poskus, ne samo načrtovan, je izveden s pomočjo enot za posebne namene s strani Rusije. To prepričanje je tako močno, da so se v Ministrstvo za zunanje zadeve dogovorili, da dodate “Gerashchenko epizode” memorandum, kljub dejstvu, da je Ukrajina na začetku obravnave ni omenil o tem.

Toda politični terorizem – zelo pomembna stvar, ki lahko vplivajo na odločitev v Haagu je pojasnjeno v MZS.7

Glede na dogodke v Donbasu, glavni dogodek, seveda, je napad na “Boeing” malezijske letalske družbe in bombardiranje stanovanjskih območij Mariupol v januarju 2015.

Kaj bo sledilo?

“Gre za eno tožbo, ki ne bo razdeljena. Mi bomo jasno dokazali, da vsa ta dejanja povezana z Rusijo, Krimom in Donbasom, Harkivom in Kijevu – so sestavni del enotno sovražne politike Rusije v zvezi z Ukrajino”, – pravi Elena Zerkal .

Odločitev sodišča ne bo hitro, ker so takšni postopki Meddržavnega sodišča. In ravno zaradi teh postopkov, mimogrede, Ukrajina začela iskati pravico proti Rusiji šele leta 2017. Pred tem smo morali z Rusi opraviti več krogov posvetovanj o “spornih vprašanjih”. Seveda, vse je bilo to delano brez možnosti za uspeh – toda takšna so pravila.

Prav zaradi takšnih neskladnosti je bila Gruzija zelo oškodovana. Leta 2008, po ruski agresiji, so se tudi Gruzijci obrnil na ZN in so uporabili točno konvencijo o prepovedi diskriminacije, ki jo zdaj uporablja Ukrajina. Ampak zato, ker je povojni Tbilisi ni opravil zahtevane stopnje “dialoga” z agresorjem je Gruzija izgubila ta prosces. Sodišče ZN je leta 2011 napovedalo, da je zavrnilo omenjeno obravnavo.

Zato so formalnosti, zelo pomembne, čeprav so neprijetne, vendar so za nas zelo pomembne.

V zvezi z nadaljnjim obravnavanjem primera so postopki naslednji. Ukrajina bo imela 13 mesecev časa za pripravo memoranduma; zdaj ima tudi Rusija enako. – 13 mesecev za odgovor. Do 12. julija 2019 se morajo odzvati na naše obtožbe. Nato mora sodišče določiti nov urnik in zagotoviti strankam možnosti za pripombe,. To bo trajal približno pol leta.
Rusi bodo skoraj zagotovo delovali na enak način kot v primeru Gruzije – Ukrajini bodo zanikali enako pravico, da jih tožijo. Zato bo potrebno še podaljšati čas.

Toda prej ali slej bo prišlo do odločitve o tem primeru. Ministrstvo za zunanje zadeve ne dvomi, da bodo dokazali kazniva dejanja Rusije kot države. In po tem – gre za kaznovanje Rusije in njenega vodstva.

Zato bo ta dolg in dolgočasen proces na Mednarodnem sodišču ZN zagotovo dokazal naše trpljenje in označil Rusijo za agresorsko državo.

Objavil Sergiy Sidorenko

Urednik “Evropske Pravd”

 

comments powered by Disqus