Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Severna Koreja in ukrajinska raketna tehnologija

ponedeljek, avgust 21, 2017, 20:53

Predsednik Ukrajine Petro Poroshenko je odredil preiskavo o možnosti dobave ukrajinske raketne tehnologije za severnokorejske izstrelke. Gre za podtikanja, češ da je Severna Koreja preizkušala medcelinske balistične rakete s pomočjo ukrajinskih motorjev tovarne “Pivdenmash”, ki ima zgodovinske vezi z ruskim raketnim program. O tem je ta teden pisal časopis The New York Times. Kakšne posledice ima lahko ta škandal za Ukrajino?
Петро Порошенко на заводі «Південмаш», 2014 рік

Članek, ki je objavljen v The New York Timesi o “Pivdenmashu”, ukrajinska vlada imenuje “provokacija, za katero lahko stojijo ruske specialne službe.” Po mnenju namestnika ministra za informacijsko politiko Ukrajine Dmitry Zolotukhina, publikacije, ki ogrožajo Ukrajina na mednarodnem prizorišču, se pojavljajo v intervalih približno enkrat na leto.
Kremelj poskuša v očeh mednarodne skupnosti povezati Ukrajino s tako imenovanimi državami ki pripadajo “osi zla”.

Dmitry Zolotukhin
- V novembru 2015 je agencija “France Press”, ki se je navidezno sklicevala na Ministrstvo za notranje zadeve Kuvajta, je objavila, da je Ukrajina domnevno dobavljala MANPADS-kitajske sisteme FN-6 Siriji, natančneje neki skupini “Islamske države.” Ta informacija ni bila nikoli potrjena, strokovnjaki pa so kasneje dejali, da je šlo za poseben delovanje ruske tajne službe, namenom, da diskreditira Ukrajino. Analiziranje številnih objav, tako v Rusiji in v zahodnih medijih so potrdili, da Kremelj poskuša v očeh mednarodne skupnosti povezati Ukrajino s tako imenovanimi državami “osi zla”. Dmitry Zolotukhin: »Dopuščam možnost, da je sedanji škandal z raketami in motorji zakuhala Moskva«.  Vladimir Ivakhnenko

Vir:https://www.radiosvoboda.org/a/28684617.html

comments powered by Disqus