Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

“Sporazum s Putinom – kupčija s hudičem ali Zakaj ne damo Rusiji, kar hoče?

sobota, februar 11, 2017, 14:40

V petek, v nemški publikaciji, je bil objavljen članek podpredsednice Vlade za evropske odnose Ivanne Tsintsadze Klympush z naslovom: “Sporazum s Putinom – kupčija s hudičem”. Gre, seveda, za zahodno politiko do Ukrajine in z njimi povezano grožnjo z ruske strani. Naslovnik te objave je zahodno občinstvo in prav je, da se s tem seznanijo bralci v Ukrajini. “Evropska pravda” je po posvetovanju z uradom namestnika predsednika vlade Ukrajine objavila ukrajinsko različico tega članka. V zadnjem času, glede Ukrajine zasledimo predvsem slabe novice. Na tisoče civilistov v Ukrajini so talci mraza in ognja. Putin je začel z najmočnejšim napadom na Donbas od začetka leta 2015. Kremelj zdaj ponovno drgne svoje krvave roke v pričakovanju nove delitve sveta, v upanju, da bo Ukrajina kmalu pripadla Rusiji. Kljub temu se zdi, da mnogi na Zahodu obravnavajo “vse možnosti”, da bi sklenili kakšen posel s Putinom. Kdaj je je vse to začelo? Vse to se ni kar tako začelo zadnji teden ali lani. Vse se je začelo februarja 2014, ko je Rusija napadla Ukrajino. Vsi se spomnimo tistih dni. Ukrajina je prosila Rusijo, da se ustavi. Zahod pa je prosil Ukrajino, da se Rusiji vojaško ne zoperstavlja. Edino Rusija nikogar nič ni prosila. Rusija je preprosto opravila svoje nečedno delo: vpletanje v notranje zadeve Ukrajine, manipulacije iz ozemlji, ki ji ne pripada. Takrat tega nihče ni pričakoval in ni bil na to pripravljen. Ukrajini je bilo potrebno tri dolge mesece (marec, april, maj), da so leta 2014 premagali šok in so se začeli Rusiji zoperstavljati.

Na žalost se zdi, da se mnogi na Zahodu še vedno ne zavedajo, kaj se je zgodilo.
Rusija se vmešava v ukrajinske volitve, ukvarja se s kupčijami, igranje se z nami – in mi še naprej upamo, da se bo Rusija spremenila. Rusija za nas še vedno velja za državo z dobrim imenom, ki domnevno upošteva normalne dobrososedske odnose z Ukrajino. Nekateri od nas še vedno mislimo in upamo: če bomo dali Rusiji tisto, kar hoče, in se bo nočna mora končala! Marsikdo od nas preprosto ne more razumeti, kaj Rusija pravzaprav hoče. No, tukaj je iskren odgovor, da nihče ne verjame, da lahko Zahod in Rusija najdeta skupno rešitev.
Rusija pozna samo eno stvar: da je zanjo prišel čas, da se povzdigne, in da Zahod pade na dno. Ja, vse to je v nasprotju osnovno logiko. Ampak vse no ni v nasprotju z idejo Moskve o svetu! Ali ni takšno njihovo zmotno razmišljanje, ki temelji na logiki ničelne vsotne igre? Ja, vse to je v nasprotju vsemu, kar smo se naučili v zadnjih 25 letih. Vendar Rusija si še zmeraj želi vodilno vlogo v svetu, kot je to želela pred 25 leti. Ne, nikakor se ne smemo norčevati iz tega – vse to je že zgodilo ali se še bo zgodilo, Rusija pa ni razumela naše namere. To se je zgodilo zato, ker mi vsi ne razumemo namere Rusije. Mislili smo, da je Sovjetska zveza mrtva vsa ta leta, vendar to ni res. Rusija oz. Sovjetska zveza želi samo prerazporediti svoje vrste. Rusija se pripravlja za maščevanje. “Houston, ima zdaj problem.” In ta problem je druga Sovjetska država s katero upravlja KGB. To je Sedanja Rusija oz. ZSSR, ki sanja naslednji korak o tem in razmišlja o političnem diskurzu. Rusija želi vse uničiti, amortizirati svoje vrednote, uničiti vse, kar si drugi želijo. Ne, vladarji v Rusiji niso veliki misleci. Oni so običajno bivši KGB delavci z neomejenimi vsotami denarja in pomanjkanjem vesti. Oni imajo svoje veličastne ideje, predvsem da uničijo druge, na prvem mestu sta to EU in Nato. Prizadevajo si, da uničijo “ameriške sanje” in “evropski dom«.

Torej, gremo nazaj k vprašanju: Zakaj dejansko ne damo Rusiji tisto, kar hoče? In Rusija, na prvem mestu in najprej želi Ukrajino! Toda Ukrajina s tem ne strinja. In smo prišli do temeljnega protislovja: Ukrajina želi biti svobodna, medtem ko Putin želi obdržati Ukrajino na vrvici. In kaj drugega bo Rusija počela? Sledi nič drugega kot rušenje osnovnih in legitimnih interesov Ukrajine! Zato je vsak dogovor s Putinom podoben dogovoru s hudičem: on vam daje nekaj malega – in vi mu v zameno predajate v roke celoten sistem prepričanj in vrednot. Če mu boste dali še kaj – vi se boste strinjali z novo delitvijo sveta. Vi mu dajete še več – on pa obrne oči in medtem uničuje svojega bližnjega. Deset tisoč Ukrajincev je že dalo svoje življenja za to, da je Putin končno dobil tisto, kar je hotel. Mi Ukrajinci pa smo že naredili svoj izbor, opredelili smo se kot svoboden narod.

Zdaj pa je ostalo na Zahodu, da naredite, kar se vam zdi poštenega. Če ste nagnjeni k sklepanju sporazumov s Putinom – na to ne moremo vplivati. Vendar ne storite ničesar na račun svobode drugih. To bi bilo zelo nizkotno, to bi bil greh, ki vas bo preganjal za vedno. Svoboda ne more biti del geopolitične igre. NATO, EU, mednarodno pravo in demokracija ni mogoče vrednote, ki niso na prodaj. Ne more biti pošten noben dogovor med Zahodom in Rusijo brez poštenega dogovora med Ukrajino in Rusijo. Edini možen in pošten dogovor med Ukrajino in Rusijo bi moral temeljiti na ponovni vzpostavitvi ozemeljske celovitosti Ukrajine. Ne glede na ruske zahteve in na ruske pogoje vse bi moralo temeljiti na določilih mednarodnega prava. Na žalost zdaj Rusija ni pripravljena na to. Prišel je čas, da se v Ukrajini branimo. Ne dolgo nazaj, za Zahod je veljalo pravilo, da je na svetu najbolj pomembna demokracija, ki naj bi bila bistvenega pomena za vsakogar. Zdaj je ta koncept postal zelo vprašljiv, predvsem za tiste, za katere demokracija – ni velika vrednost in ni vrednota. Če se Zahod sprijazni s predlogom ponovne delitve lahko pozabi na pravičnost in pomen demokracije. Svobodni svet bo postal veliko manjši. In nato se bo še zmanjševal. Na koncu bo svet spoštoval tiranijo – in še naprej bo odstopal od vrednot demokracije.

Opomba: Če svoboda umre v Siriji, če umre v Ukrajini, nato pa bo del sveta umrl na Zahodu. Torej, poskusite narediti to, kar se zdi nemogoče: ostati morate močni v svetu veliki skušnjav.
Ali lahko vse to zmorete ali ne je odvisno od vas, da pravilno presodite zgodovino.                                         Ivanna Klympush-Tsintsadze

Vir: http://www.eurointegration.com.ua/articles/2017/02/10/7061460/

comments powered by Disqus