Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Sporočilo za javnost predstavnikov Ukrajinske diaspore Slovenije

ponedeljek, april 25, 2016, 13:00

Po obvestilu o prihodu ruskega predsednika Putina v Slovenijo, ob svečani proslavi 100. obletnice postavitve tako imenovane “Ruske kapelice”, ob odkritju monumentalnega spomenika “Ruskemu in sovjetskemu vojaku” na ljubljanskem pokopališču Žale ter ob poročanju v slovenskih medijih, se želimo obrniti na slovensko javnost in razložiti nekatere stvari, ki so na prvi pogled videti kot pietetni dogodki.

Dejstvo je, da si je, ne dolgo nazaj, marca 2014, Ruska federacija prisvojila ukrajinsko avtonomno republiko Krim in, da je na tujem ozemlju izvedla psevdo-referendum (varovala ga je z ruskimi strojnicami). Na ta način in po tem dejanju je Rusija kršila vse prejšnje mednarodne pogodbe in sporazume, vključno s Budimpeštanskim memorandumom, v katerem je prevzela obveznosti glede spoštovanja in zaščite ozemeljske celovitosti Ukrajine. Spomnimo, da se je v zameno za to zagotovilo Ukrajina odrekla jedrskemu orožju.

Rusija je tudi začela vojaško agresijo na vzhodu Ukrajine, kjer je že ubitih 9.800 tisoč Ukrajincev in skoraj 20.000 ranjenih, številke se še povečujejo. Oborožene sile Ruske federacije neposredno delujejo proti Ukrajinski vojski in so spremenili vzhodno Ukrajino v poligon za preiskus sodobnega orožja, tudi prepovedanega .

Sedaj se, zahvaljujoč tej odkrito zavojevalski politiki na svetovnem prizorišču, Rusija delno nahaja v politični osamitvi. Spoštujemo želje Slovenije in njene pravice, da deluje kot posrednica za rešitev politične krize, ki je nastala v svetu, vendar želimo opozoriti, da pietetno dejanje, kot je odkritje spomenika padlim vojakom Ruske federacije, ni tako “nedolžna” zadeva, kot si to morda razlagajo slovenski uradniki.

V Rusiji sami gre zdaj za umetno ustvarjeno “militarizacijo” družbe, ki je napredovala s polno močjo. Pojavile so se še glasnejše niše propagandne vojne in poveličevanje preteklih zmag Ruske federacije (Sovjetske Zveze).

Javnost je zavedena s propagando. V medijih, ki so na strani Kremlja podpirajo in opravičujejo katero koli vojno (npr. vojno v Ukrajini, Siriji). Vse to v Rusiji prikažejo kot zmago na mednarodnem prizorišču. Na ta način se v medijih ustvarjajo sovražniki, med njimi so prvih vrstah ZDA, Ukrajina in tako imenovani Zahod.

Dejstvo je, da katera koli navidezno nedolžna medijska kampanja, ki je povezana s Putinom, služi v ruskih medijih za potrebe nadzora prebivalstva in kontrolo ruskega javnega mnenja. Torej, tudi vsak obisk Putina v katerokoli državo služi v enake namene.

Spomnimo, da je prej bila “Ruska kapelica” pozabljena s strani Ruske federacije. Zanjo se niso zanimali več desetletij, šele ne dolgo tega so se spomnili nanjo. To se je zgodilo v zadnjih 5 -10 letih, ko se je pri ruski vladi znašel nekdanji uslužbenec KGB, Vladimir Putin. Rusija se je naenkrat spomnila Slovenije in začela uporabljati to državo kot vzvod za svoje povsem razumljive geopolitične načrte. Gre pa za uničenje EU. Slovenija je pomembna zaradi tega, ker ima zelo dober geo-političen položaj (center Evrope, Balkana, itd.).

Zato vsega tega ne smemo nikakor prezreti in preprosto ne moremo verjeti v dobre namene Rusije. Zavedati se je treba, da Ruska federacija ne bo nikoli in ničesar naredila brez svojih političnih interesov. Dovolj je samo, da si ogledamo posnetek http://www.planet.si/novice/slovenija/video-putin-zelel-10-metrski-spomenik-z-rdeco-zvezdo-v-ljubljani.html in takoj bomo razumeli njihove namene. Vse to pa se ne zdi kot taktično in obzirno vedenje.

Poleg tega se ruske oblasti vse bolj pogosto obračajo na cerkev, v kateri so našli svoje podpornike in zaveznike. Kombinacija vojaškega uspeha in verskega fanatizma je zelo nevarna kombinacija. Uporaba žrtev nesreč in žrtev vojne za promocijo idej “Ruskega sveta”, je tudi cinizem, ki ga navadni Evropejci zelo težko razumemo, ampak prav to je tisto, kar nam dela sedanja ruska oblast.

Prepričani smo, da bodo v Rusiji, prej ali slej, prišli na oblast pravi demokrati in da bo nekoč, novi ruski predsednik, povabil predsednika Slovenije v Rusijo k odkritju novih spomenikov, kot so “Spomeniki padlih demokratov Rusije” (Boris Nemcov, Ana Politkovska, Galina Pustovoytova in na stotine drugih). In takrat bo to zares sporočilo dobre volje in pripravljenosti, da se priznajo pretekle napake, notranje in zunanje politike. Sedaj pa Rusija še naprej vodi politiko “zavezanih oči” in še zmeraj oživlja mite iz preteklosti in včasih celo oživlja neobstoječe mite.

 

 

Torej, da ne bomo predolgi, v nadaljevanju prikazujemo seznam vojn, ki jih je zanetil ruski imperij (Sovjetska zveza, Ruska federacija). Gre za obdobje od XX. do XXI. stoletja:

1904: Vojna z Japonsko. Izgube Rusije v ljudstvu – 135.000 mrtvih in 170.000 pogrešanih. Uničena flota. Sramoten poraz Rusije. Posledica je bila – revolucija v Rusiji 1905.

1914: Umor nadvojvode Avstro-Ogrske v Sarajevu s tajno podporo ruskih specialnih služb znotraj gibanja rasti panslavizma. Začetek prve svetovne vojne. Več kot 10 milijonov žrtev, med njimi – 2 milijona Rusov.

1938 – 1939: Boj z Japonsko blizu jezera Khasan in Halkin-Gol. Več kot 7.500 mrtvih sovjetskih vojakov.

1939: Pakt Ribbentrop-Molotov in začetek druge svetovne vojne. 55 milijonov mrtvih, od tega 27 milijonov – državljani ZSSR.

1939-1940: Vojna s Finsko. Sodelovanje v bojih je terjalo življenja več kot milijon sovjetskih vojakov. Izguba sovjetskih vojakov je bila na Finskem 127 tisoč mrtvih, 264 tisoč ranjenih, 3.100 zapornikov. Mala Finska si je uspela priboriti neodvisnost z izgubo 46 tisoč mrtvih in ranjenih.

1950-1953: Korejska vojna. Sodeloval 64. uničevalni avio-korpus. ZSSR je bila vpletena v vojno pod krinko Severno – Korejskega Air Force.

1956: Zatiranje madžarske vstaje. Ubitih in izginulih je bilo okoli 4000 ljudi, med njimi 310 sovjetskih vojakov.

1967: Šestdnevna vojna na Bližnjem vzhodu. S podporo ZSSR (orožje in svetovalci) so Egipt, Sirija in druge arabske države šle v vojno proti Izraelu in v 6 dneh utrpeli hud poraz. Kot posledica vojne je bilo 22 800 ljudi mrtvih, več kot 47.000 ranjenih.

1968: Invazija sil Varšavskega pakta na Češkoslovaško, da bi zatrli “Praško pomlad.” Izguba – 200 ljudi, od katerih je bilo 96 sovjetskih vojakov.

1964 – 1975: Vojna v Vietnamu. Sodelovanje ZSSR kot svetovalci. Dobava orožja in sodelovanje osebja v oboroženih silah in priprava zračne obrambe pilotov.

1973: Vojna Sodnega dne (druga arabsko-izraelska vojna). V 18 dneh je Izrael popolnoma porazil Egipt, Sirijo, Irak in Jordanijo. Oborožene sile Sovjetske zveze: Izguba – več kot 21.000 ljudi. Sodelovanje v bojih – sovjetski piloti in uporaba protiletalskih raket.

1979 – 1989: Vojna v Afganistanu. Skupaj je življenje izgubilo več kot 2,5 milijonov ljudi. Sovjetske izgube – 15.000 ubitih, 54.000 ranjenih, 414.000 bolnih. Posledice – pojav in širjenje radikalnih islamskih gibanj in mednarodnega terorizma.
1992-1993: Gruzijsko-Abhazijski konflikt, z aktivnim sodelovanjem ruskih “prostovoljcev”, vojakov in orožja v Abhaziji s strani Rusije.

1994-1996: Prva čečenska vojna. 20 do 50 tisoč mrtvih ruskih vojakov in 120 tisoč Čečenov.

1999-2009: Druga čečenska vojna. Ubitih 125.000 civilistov (tretjina – otroci). Izgube ruskih vojakov – od 7000 do 15.000 vojakov.

2008: Rusko posredovanje v Gruziji. Posledice – Odcepitev od Gruzije Južne Osetije.

2014: Aneksija ukrajinske avronomne Republike Krim in napad na Vzhodno Ukrajino (Donbas, Luhanska regija)

 

comments powered by Disqus