Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Strahopeten poboj, Vpletenost Ruskih rednih vojaških enot v spopade na Donbasu

četrtek, avgust 30, 2018, 12:00

Акція

Slika 1: – napis ob obletnici tragedije v Ilovaisku pred ruskim veleposlaništvom v Kyivu. Uprizorili so portret ruskega obrambnega ministra Sergeja Šoigua, ki so ga polili z rdečo barvo.

Urad glavnega vojaškega tožilca Ukrajine je objavil najnovejše rezultate predhodno preiskave o vpletenosti Rusije v konflikt na Donbasu, vključno z krivdo o tragični smrti ukrajinskih vojakov v Ilovaisku, v avgustu 2014.

Podrobno poročilo je bilo objavljeno na spletni strani Generalnega tožilstva Ukrajine.
Preiskava je pokazala, da je protiteroristična operacija, ki je imela za cilj zavzeti in blokirati Ilovaysk z ukrajinsko vojsko bila »popolnoma upravičena”. Konec koncev, cilj je bil prevzeti nadzor nad tem teritorijem in nato obkoliti in osvoboditi mesto Doneck.

Акція

Slika 2: Pod ruskim veleposlaništvom so pokazali obseg zločinov, storjenih pod Ilovajskim

Kljub uspehu oboroženih sil Ukrajine v poletnih mesecih leta 2014, se je v ta spopad vpletla redna ruska vojska. Vodstvo ruskih oboroženih sil je organiziralo “direktni in neposredni vdor ruskih sil na ozemlje oz. regijo Donecka.”Kot posledica ruske invazije, po besedah tožilca, je bila posledica “naklepnega uboja” – smrt 366 ukrajinskih vojakov, 429 – je bilo ujetih – z različnimi poškodbami pa je bilo 300 ukrajinskih vojakov.

UNIAN: Slika in napis pod ruskim veleposlaništvom nam nazorno pokaže obseg rosijskega kaznivega dejanja, ki so ga storili v Ilovaisku.

Oborožene sile Ukrajine so takrat utrpele velike izgube, izgubili so večjo količino orožja in vojaško opremo v vrednosti skoraj 300 milijonov ameriških dolarjev. Rusija še zmeraj dosledno zanika svojo vpletenost v konflikt v Donbassu.

Kaj je pokazala preiskava?

Іловайськ

Slika 3: Getty Images Image – Ob koncu napada rosijskih vojakov v Ilovaisku je bilo ubitih na stotine ukrajinskih vojakov.

Največja invazija rosijske vojske je potekala zvečer od 23. do 24. avgusta 2014. Rosijske sile so vključevale devet bataljonov oz. taktičnih skupin: 3.500 oseb; 60 tankov; do 320 BMD (BMP); 60 topov; 45 minometov, 5 protitankovskih raketnih sistemov. Ravnotežje sil Ukrajine in Rusije v bližini mesta Ilovayska je bilo naslednje: Človeški viri – 1 ukrajinski vojak na 18 rosijskih; tanki – 1:11; oklepna vozila – od 1 : 16; artilerija – 1 : 15; “Gradi” – 1 : 24.

“S ciljem nadaljevanja zahrbtnega uničenja ukrajinske vojake je bila ruska vojaška oprema prirejena, ker so bili predhodno odstranjeni ali prikriti vsi taktičnih znaki in identifikacijske številke: Namesto tega so dodali oznake ukrajinskih enot”, – pravi poročila ukrajinskega tožilstva.

Sporočilo še posebej poudarja, da taka dejanja prepoveduje mednarodno pravo. Kot rezultat mešanja Rusije v notranje zadeve Ukrajine so velikansko škodo utrpele naslednje ukrajinske enote: “Dnepr-1″, “Mirotvorec”, “Svytiaz”, “Herson”, “Ivano-Frankovsk” Nacgvardija – “Donbass” in še vojaške enote “B”. Vsi omenjeni so bili obkoljeni s sovražno silo, ki jih je velikokrat presegala v številu ukrajinskih vojakov.

Po podatkih preiskovalcev si se takrat začela pogajanja, da se začele ukrajinske sile pogovarjati s predstavniki osebja rosijskih oboroženih sil. Še posebej je bil izpostavljen namestnik načelnika štaba Rusije Nikolaj Bogdanovsky. Od 26. do 28. avgusta so potekali razgovori med takratnim vodja ATO (ukrajinske sile) Viktorjem Muzhenkom in zgoraj omenjenim N. Bogdanovskim. Zabeleženo je bilo 12 telefonskih razgovorov. Rezultat teh pogovorov je bila obljuba rosijske strani glede “zagotovila jamstva v zvezi z varnim izhodom neoboroženega ukrajinskega vojaškega osebja po vnaprej dogovorjenih koridorjih.”

Dodatnim zagotovilom varnega prehoda ukrajinskih vojakov naj bi bilo zajeti treh rosijskih padalcev, za katere je bil sklenjen dogovor, da bodo spuščeni na svobodo po odhodu iz ukrajinskih vojakov iz tega okolja.”

Vendar pa je bilo, po preiskavi dogodkov 29. avgust 2014, zanesljivo ugotovljeno, da so »predstavniki rosijskih oboroženih sil namerno zamujali s časom izvedbe dogovorov za ureditev taktično ugodne pozicije preboja sil ATO. Z neposrednimi navodili in naročil ter na ukaz generalnega štaba oboroženih sil v rosijske vojske so nemoteno streljali na kolone ukrajinskih vojakov s težkim orožjem. Streljali so tudi na omenjene zajete tri rosijske padalce«, so poudarili na ukrajinskem tožilstvu.

Rusija na sodiščih

Богдановський

Slika 4: mil.ru -  N. Bogdanovski: Ukrajinski tožilci obtožujejo N. Bogdanovskega za vodenje rosijske invazije na Ukrajino leta 2014

Tožilci so opozorili, da je preiskava okoliščin tragedije v Ilovaisku že končana.
Rezultati preiskave in vsi zbrani dokazi jasno kažejo na krivdo Bogdanovskega. Obtožen je posega na ozemeljsko celovitost in nedotakljivosti Ukrajine, vodenja agresivne vojne in kršitev zakonov in vojnih običajev, skupaj z umorom velikega števila ukrajinskih vojakov. Bogdanovsky je, v skladu z dejstvi, ki so jih predočili preiskovalci, neposredno poveljeval in nadziral oborožene sile Rusije med vdorom na ozemlje Ukrajine.

Na splošno so vse povezano s preiskavo spora povezanega z Donbasom s strani ukrajinskega tožilstva predali informacije na urad tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča, ki je pristojno za odločanje o začetku postopka. Obseg informacij –obsega več kot 500 listov. To so dokazi, ki jih vlaga komisija za vojne zločine in so povezani z Ilovaiskom. Ukrajinsko tožilstvo je predložilo dokaze za podporo terjatev Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za pravosodje Ukrajine proti Rusiji na Meddržavnem sodišču in na Evropskem sodišču za človekove pravice. V Ukrajini so vložili obtožnico proti 107 ljudi, med njimi 68 državljanov Rusije, 39 visokih uradnikov, od tega 11 iz vodstva ruskih oboroženih sil. Med njimi so zlasti ruski obrambni minister Sergej Šoigu, njegov prvi namestnik načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil Valery Gerasimov in še devet generalov. Za vse omenjene so izdali tiralice.

Іловайськ

Slika 5: Getty Images copyright

Poleg tega je bilo na sodišče poslano oz. vloženo 44 obtožb v zvezi z 48 osebami. Kazni ukrajinskih sodišč vključujejo 30 obsojenih oseb, vključno z 11 državljani Ruske federacije, med njimi tri vojaške vojake oboroženih sil Ruske federacije.

Med preiskavo so bili opravljeni razgovori z več kot 1.700 žrtev, nastopilo je več kot 2.500 prič in narejeno je več kot 1.870 forenzičnih preiskav. Prav tako je bilo obdelanih več kot 100.000 dokazov (vključno z orožjem in strelivom, ki jih je ruska federacija dobavila med protiteroristično operacijo). Obseg kazenskih postopkov obsega več kot 1150 knjig (več kot 550 jih ima žig “Zaupno” in “Strogo zaupno”).

Ali so krivi ukrajinski poveljniki?

Preiskava je zaključila, da je bila izvedena rosijska invazija na Ilovaysk zaradi nizke ravni bojne pripravljenosti in bojne sposobnosti oboroženih sil Ukrajine. Poleg tega so bile “ločene napake” vodstva ATO na kar kažejo “številna dejstva, ki so se zgodila”, vključno s prepovedjo opuščanja vojaške službe in neizvršitev ukazov načelnikov med osebjem v ukrajinski vojski v tistem času. Vendar pa je tukaj pomembna “neposredna vzročno-posledična povezava” ravno med tragedijo v Ilovasku in dokazana krivda Rusije za rosijsko invazijo, je prepričano ukrajinsko tožilstvo.

Glavno vojaško tožilstvo še naprej zbira dokaze in zaslišuje vse osebe, vpletene v rosijska agresivna dejanja proti Ukrajini. Glavni cilj je, da bi se »kaznovalo krivce za omenjeno tragedijo in posledično prestajanje zaslužene kazni, ki jo bodo določili tako ukrajinska sodišča kot Mednarodno kazensko sodišče«.

Vir:https://www.bbc.com/ukrainian/news-45344746?ocid=socialflow_facebook

V spodnji prilogi – Foto Сергій Березенко

Fotografija osebe Сергій Березенко.

Fotografija osebe Сергій Березенко.

Fotografija osebe Сергій Березенко.

Fotografija osebe Сергій Березенко.

Fotografija osebe Сергій Березенко.

Fotografija osebe Сергій Березенко.

comments powered by Disqus