Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Svet EU je za Ukrajince odobril potovanje v tujino brez vizuma

petek, maj 12, 2017, 9:00

Svet EU je za Ukrajince odobril potovanje v tujino brez vizuma. To odločitev so, dne 11. maja, sprejeli brez posebne razprave v Evropskemu Svetu. To je bil hkrati zadnji korak pred ratifikacijo.

Sledil bo podpis zakonodajnih predpisov, ki jih bosta podpisala predsednik Evropskega parlamenta in veleposlanik EU. Ta protokol naj bi potekal v sredo, 17. maja, ob 14.30, je zapisal na Twitter-ju dopisnik “Radio Svobode” Rickard Yozvyak. Predsednik Ukrajine Petro Poroshenko se namerava udeležiti slovesnosti podpisa v Strasbourgu.Dodatne informacije: zakonodaja mora biti objavljena v Uradnem listu Evropske unije in začne veljati po 20 dneh, kar bo približno 11. junija tega leta.

Vse to pomeni, da bo ukrajinski brezvizumski režim, da državljani Ukrajine lahko bivajo na schengenskem območju v času 90 dni po vsakem pretečenem obdobju od 180 dni. Edini pogoj je, da morajo Ukrajinci, ki potujejo v tujino imeti biometrične potne liste. Med potovanjem potrebujejo tudi dokumente, ki potrjujejo namen potovanja, lokacijo bivanja, zadostno količino denarja in zdravstveno zavarovanje.

Tisti, ki imajo stare potne liste narejene po starih metodah bodo prav tako lahko potovali v Evropo, ampak le z vizumom.

Odpoklic vizumov za državljane Ukrajine so 26. aprila podprli člani Odbora stalnih predstavnikov držav članic EU (Coreper), vendar pa je pred tem, 6. aprila, takšno odločitev sprejel Evropski parlament.

Vir:http://24tv.ua/bezviz_dlya_ukrayini_2017_zatverdila_rada_yevropeyskogo_soyuzu_n816013?f

https://plus.google.com/share?url=http%3A%2F%2F24tv.ua%2Fv816013

Povezana slika

comments powered by Disqus