Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Svet pravoslavnih škofov v Istanbulu: samostojnost ukrajinske cerkve brez privolitve drugih cerkva

ponedeljek, september 3, 2018, 13:51

Ali Patriarh Bartholomej lahko zagotovi samostojnost ukrajinske cerkve brez privolitve drugih cerkva?

Варфоломій

Getty Images

V nedeljo, 2. septembra, pri Svetu škofov Cerkve Konstantinopla v Istanbulu so obravnavali številne teme, vključno s tistimi v zvezi s prihodnostjo ukrajinske samostojne (avtokefalne) cerkve. Eno od vprašanj o katerih so razpravljali škofje je bilo, ali so v Konstantinoplu pooblaščeni zagotoviti avtokefalijo ukrajinske cerkve brez privolitve drugih cerkva. (V nadaljevanju TOMOS) Odgovor s stani omenjenih škofov je bila – “Seveda«.

Tako, da bo v bližnji prihodnosti Konstantinopelski patriarhat zagotovi samostojnost ukrajinske cerkve »brez kakršnega koli usklajevanja,” poroča dopisnik iz Istanbula. Ta odgovor pa zaenkrat ne pomeni samodejnega zagotavljanja trenutne samostojnosti oz. TOMOS – a Pravoslavne cerkve v Ukrajini, temveč le podlago za morebitno odločitev v prihodnosti. Pričakuje se, da se bo o tem dokončno odločalo na zasedanju Sinode ekumenskega patriarhata, ki bo potekalo od 9. do11. oktobra letos.

O morebitni dodelitvi TOMOS-a so se o Ukrajini aktivno pogovorili pred nekaj meseci, potem je predsednik Poroshenko izjavil, da Ukrajina nikoli ni bila tako blizu lastni in neodvisni cerkvi, in da bodo omenjeno samostojnost priznale pravoslavne cerkve v drugih državah. Nato so se vrstile podobne zahteve s strani ukrajinskega parlamenta in škofov, ki trenutno niso kanonično povezani z Ukrajinsko pravoslavno cerkvijo Moskovskega patriarhata. To sta Ukrajinska pravoslavno cerkev Kijevskega patriarhata in Ukrajinska Avtokefalna pravoslavna cerkev. Omenjeno podporo so podpisali tudi nekateri predstavniki Pravoslavne cerkve Moskovskega patriarhata, ki so uradno dovolili možnost priznavanja ukrajinskih pravoslavnih cerkva.

Razkol v ukrajinskem pravoslavju

Razdvojenost ukrajinskega pravoslavja se je zgodila v začetku devetdesetih po osamosvojitvi Ukrajine. Potem je del ukrajinskih pravoslavnih hierarhov začelo spodbujati zamisel o ločitvi od Ruske pravoslavne cerkve. To kampanjo je vodil ukrajinski metropolit Filaret, ki je bil vodja Ukrajinske pravoslavne cerkve. Vendar pa taka prizadevanja niso bila sprejeta v Moskvi in so leta 1992 v katedrali v Harkovu metropolita Filareta razrešili vseh dolžnosti.

Filaret in njegovi sodelavci so nato oblikovali svojo pravoslavno cerkev imenovano Ukrajinska pravoslavna cerkev – Kyivskega patriarhata. Nekateri škofje pa so pravoslavni hierarhiji ustvarili še eno cerkev – Ukrajinsko avtokefalno pravoslavno cerkev. Obe cerkvi še ni priznala nobena pravoslavna cerkev na svetu, kar se bo kmalu zgodilo. Kanonsko je takrat ostala samo Ukrajinska o pravoslavna cerkev Moskovskega patriarhata, ki je dobila določeno avtonomijo v Ruski pravoslavni Cerkvi.

Україна

Avtorske pravice – UNIAN

Neodvisna cerkev za Ukrajino

Zamisel o ustanovitvi neodvisne ukrajinske cerkve je bila del ukrajinskih politikov od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Predsednik Viktor Juščenko je aktivno spodbujal avtochefalno cerkev, vendar ni uspel sprejeti konkretnih korakov v tej smeri.
Njegovo pobudo je nato nadaljeval predsednik Petro Poroshenko. Od prvih mesecev svojega predsedovanja se je aktivno pogajal s Konstantinoplom in je vztrajal, na TOMOS-u Ukrajinske pravoslavne cerkve oz. da Ukrajini dodeli oz. omogoči avtokefalija. V aprilu 2018 je Poroshenko dejal, da bo Ukrajina dokončno zaprla omenjeno vprašanje in da bo za vedno pridobila svojo lastno neodvisno cerkev.

Хода УПЦ КП

Vir:

comments powered by Disqus