Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Švica: Janukovičev denar pripada Ukrajini

petek, april 17, 2015, 12:27

Glede blokiranih sredstev je Švica odobrila prošnjo pri pravni pomoči Ukrajini. Konfederacija je to storila prvič. Omenjena sredstva so povezana z režimom nekdanjega ukrajinskega predsednika V. Janukoviča.
“Zvezni urad za pravosodje bo izpolnil zahteve, prejete iz urada generalnega tožilca Ukrajine, povezano s pravno pomočjo v primeru zamrznitve premoženja, ki je bilo v lasti vodilnih članov spremstva bivšega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča. Na podlagi tega smo izdali nalog za zaplembo bančnih računov”, je dejal predstavnik švicarskega urada Folco Galli.
Tako je bilo vse potrjeno, in novica se je pojavila v časopisu Neue Zürcher Zeitung (NZZ). “Urad nima nobenih podatkov o višini sredstev, ki so bili zamrznjeni. Vemo samo za nekatera sredstva, ki so bila predhodno zamrznjena z odredbo Zveznega sveta (vlade) z dne 28. februarja 2014″. Švica je ena izmed prvih držav, ki je zamrznila premoženje nekdanjega predsednika Ukrajine. V to je vključeno še 30 drugih ljudi, ki so bili ob Janukoviču.
Po strmoglavljenju Janukovičevega režima, v začetku februarja 2014, je omenjeni imel na računih vsaj 170 milijonov švicarskih frankov. Nato pa so še začeli s preiskavo morebitnega pranja denarja povezano z nekdanjim predsednikom in njegovim sinom. Ločena zadeva proti Janukoviču in njegovim ljudem se izvaja v Ženevi.
Švica ima strogo zakonodajo, katere glavni cilj je boj proti pranju denarja in nalaganje kapitala nepreverjenega izvora. Blokiranje računov na bankah pomeni, da s temi sredsvi ni mogoče opravljati nobenih transakcij.
Gre za prvi primer, da so predstavniki švicarskega pravosodja izdali pozitivno odločitev o pravnem zahtevku. Gre za “primer Janukovič,” je dejal Galli.
Vir:http://www.eurointegration.com.ua/articles/2015/04/17/7032981/

За матеріалами партнера “Європейської правди”, швейцарського видання Swisssinfo.

comments powered by Disqus