Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Tradicionalne jedi in ukrajinski recepti povezano z novim »starem« letom

sobota, januar 13, 2018, 11:32

Novo leto 2018 se praznuje v noči s 13. na 14. januarja. Večer na »starega« novega leta se imenuje »Velikodušen[1]«, zato mora biti praznična miza bogata, polna in okusna. V Ukrajini je tradicija praznovanja starega novega leta povezana ne le s spremembo letnega časa, temveč tudi s cerkvenimi prazniki. Torej, 13. januarja je Malanka[2] in 14. januarja – dan sv. Vasilija. Poleg tega sodobno novo leto pade na božični post, »staro« novo leto pa ne, zato se lahko to “novo leto” praznuje zelo bogato. Večer na predvečer »starega« novega leta ali sv. Vasilij, ki sovpada z ukrajinskim državnim praznikom Malanke. Kutya je danes zvečer glavna obredna večerja, ki je »velikodušno« pripravljena, mastna, oblečena z ocvirki ali smetano. Zato je tudi nastalo ime »Velikodušni« večer. Za novoletno mizo, kakor tudi za božič, je samoumevno sedeti skupaj z vso družino. V našem članku boste našli za (»staro« novo leto) recepte, ki izvirajo iz ljudskih običajev. Cilj je, da nam prinesejo srečo in blaginjo. Spoznali bomo tudi izvirne sodobne recepte za praznične dobrote.

Kakšne jedi je treba pripraviti za »staro« novo leto?

Poleg kutyi[3] za »staro« novo leto je treba kuhati različne jedi, medtem pa je treba paziti, da so jedi hranljive in kakovostne, saj to pomeni, ko je več hrane na mizi, bolj bogato bo prihodnje leto. Obvezno na mizi so najbolj cenjeni vareniky, svinjske jedi, palačinke in različne klobase. Ta žival je tradicionalno veljala za simbol plodnosti in številčnosti.

Svinjska rebra

Po ljudskih običajih za »staro« novo leto je treba imeti veliko mesne drobovine, vključno s svinjskimi stegni, žolco. Da ljudje ne bi bolele noge, se pripravljajo krvavice, jetrne klobase, vereščak (stara ukrajinsko jed z rebri svinjine), ocvrta in prekajena slanina, boršč itd.
Pomembno je pravilo – ne kuhati perutnino in ribe na ta zvečer – to je bil vedno slab znak, ker so Ukrajinci verjel, da jim bo sreča “odletela” ali “odplavala” iz hiše.

Страви на Старий Новий рік 2018

Jedi za »staro« novo leto 2018: domače klobase

Gospodarji doma so bili zadolženi za opremljanje slavnostnih miz katere so prekrivali z vezenimi prti  in z brisačami. V središču mize je bila vedno kutya. Nato so  prižgali sveče v čast prednikov. Iz prav s kutyo se je začenjal obred novoletnega večera.

Страви на Старий Новий рік 2018: домашня ковбаса

Recepti za stare novoletne jedi – Velikodušna kutya

Osnovno načelo ustvarjanja Velikodušne kutye je kombinacija kuhanih drobcev, makovih semen, suhega sadja in medu. Velikodušno kutyo – za razliko od postne – kuhamo z maslom, mlekom, smetano ali z živalsko maščobo.

Sestavine:
• pšenica ali riž – 400 g;
• mak – 200 g;
• orehi ali lešniki – 100 g;
• suho sadje – 100 g;
• med – 100 g;
• konjak – 1 kozarček. l (neobvezno);
• maslo – 2-3 žlice. l
Recept:
1. Pšenico je treba namočiti za 1-2 uri, nato pa zavrite, dokler ni pripravljeno. Delež žita in vode 1: 2,5.
2. Zalijemo mak s kropom v trajanju 15 minut, nato pa vtrem kot kašo. Dodamo oreške in najljubše suho sadje (rozine, suhe marelice, suhe slive, fige), ki jih na fino razrežemo na kocke. Zmešajmo vse sestavine.
3. Med raztopimo v kozarcu tople vode ali v kompotu in vse skupaj vlijemo v kašo. Kutya ne sme biti tekoča, zato morda ne boste potrebovali vse medene vode.
4. V kutyo dodajte konjak in žlico masla na samem koncu – po volji. Pred postrežbo dobro premešajte vse sestavine.

Рецепт щедрої куті на Старий Новий рік

Vereščaka (svinjska rebra)

Sestavine:
• 400 g svinjskih rebrc;
• 200 gramov belega kruha;
• 50 g slanine;
• 2 srednje veliki čebuli;
• sol, mlet črni poper in druge začimbe po okusu;
• kvas iz rdeče pese.

Sestavine za peso:
• 0,5 kg olupljene rdeče pese;
• 1 liter ohlajene vrele vode.

Recept za vereščake (svinjska rebra):

1. Pripravite kvasni kvas. Narežite majhne kose rdeče pese in jo prelijte z vodo. Zmes naj bo na toplem mestu 4-5 dni do kislega okusa.
2. Za pripravo vereščakov vzemite svinjska rebra, solite jih in dodajte poper. Po želji lahko dodate tudi druge začimbe. Spražite jih v globoki ponvi do pojava skorje. V posodo dodajte še 500 gramov kvasa iz rdeče pese in jo pustite v pečici 30 minut.
3. Kruh narežemo na majhne kocke, ga postavimo v ponev in skupaj z dušenim mesom pustimo v peči še pet minut. Na koncu dodajamo sesekljano in praženo čebulo in slanino. Pripravljeno jed vzamemo iz pečice, preden postrežemo na mizi jo potresemo z zelišči. Postrezite vereščake v globoki skledi.

Рецепт верещаки (свинячий ребер) на Старий Новий рік

Prigrizek s slanino

Sestavine:
• slanina brez mesnega sloja;
• črni kruh;
• sol in poper po okusu;
• Nekaj ​​česna.
Інгредієнти для верещаки на Старий Новий рік
Recept prigrizka in slanine:

1. Sveže ohlajeno celo nekoliko zmrznjeno slanino zmeljemo v mlinčku za meso, dodamo sol in poper po okusu, nato še dodamo nekaj sesekljanega česna in dobro premešamo. Lahko dodamo še  muškatni orešček.

Рецепт закуски з сала та часнику на Старий Новий рік

2. Pustite, da mešanica stoji več ur, tako da dajo svoj okus začimbe in česen. Zmes namažemo na črni kruh in potresemo z zelenjem. Ta predjed bo odlična podlaga za boršč ali druge mesne jedi.

Varenyky s krompirjem in ocvirki
Sestavine za testo:
• 0,5 kg moke;
• 250 ml vode;
• 2 žlici olja;
• 1-2 jajca;
• sol po okusu.

Вареники з картоплею та шкварками на Старий Новий рік

Sestavine za polnjenje in ocvirke:
• krompir 500 g;
• slanina 200 g;
• 2 čebuli;
• sol in poper po okusu;
• maslo po želji.

За бажанням вареники можна подавати не зі шкварками, а з сметаною

Recepti varenykov s krompirjem in slanino:

1. Presejemo moko. Dodajamo toplo vodo, jajca, olje in sol. Izperite enakomerno homogeno testo. Testo pokrijemo in pustimo pol ure na toplem mestu.
2. Medtem, ko testo “počiva”, kuhamo krompir. Naredimo pire iz krompirja in dodajamo maslo ali toplo mleko (neobvezno).
3. Zložimo testo in razrežemo na majhne kroge. To lahko storite z navadnim kozarcem. Na vsako žlico naredimo kepico zmesi iz krompirja. Količina polnjenja bo odvisna od velikosti varenykov.
Po želji se varenikovi ne servirajo z ocvirki, kar je odvisno do odmerka s kislo smetano.4. Pripravljene varenyky kuhamo v vreli slani vodi. Kuhamo jih 6-7 minut do časa, ko se dvignejo na površino.
5. Očistimo drobno sesekljano slanino in čebulo v ponvi. Pred postrežbo, potresimo varenyke z ocvirki.

Domača klobasa

Domača klobasa je zelo bogata in okusna jed. Ta klobasa mora biti popolnoma ohranjena, še posebej, če je pripravljena klobasa postavljena v keramični lonec in napolnjena s topljeno maščobo. Klobaso je treba pripraviti na predvečer praznika, in preden jo postrežemo, morate pražiti, zato bo takrat najbolj okusna.
Domače klobase recepti za »staro« novo leto
Sestavine:
• 2-2,5 kg svinjine
• 500-700 g slanine brez mesnih delov;
• 1 glavo česna;
• prašičje tanko črevesje;
• sol, mlet črni poper, suha zelišča (bazilika, timijan, origano), koriander.

Рецепт домашньої ковбаси на Старий Новий рік

Recepti domače klobase

1. Svinjsko tanko črevo je treba temeljito izprati. Obrnemo črevo in spet speremo.
Črevesno blazinico je treba dobro oprati.

Як начиняти домашню ковбасу
2. Svinjsko meso se lahko uporabi iz katerega koli dela trupa. Glede na to, da je domača klobasa narejena s slanino, vsebnost le te v mesu ni pomembna. Meso temeljito očistimo iz kosti in hrustanca. Če želimo, lahko zmeljemo meso z mesarskim mlinom ali ga razrežemo na majhne koščke. Toda klobasa s sesekljanim mesom in slanino je bolj okusna.
3. Snamemo kožo. Odvzamemo 100 gramov slanine. Porežemo ostanka na enake deli kot meso. Razmerje med mesom in slanino je približno 1: 6. Če je meso debelo, je potrebno manj slanine in obratno.

Свинячі кишки потрібно добре промити

Zmes za klobase

4. V veliko skledo premešajte narezano meso in maščobo. Sol in poper. Dodajte suho dišečo zelenjavo: baziliko, origano in gorčico timijan. Dodajte curry koriander po vaših željah. Temeljito premešajte meso. Da bi klobase naredile še bolj dišeče dodajte v pripravljeno zmes mesa mleto česnovo glavo.
5. Pripravljena čreva je treba napolniti z že pripravljenim mletim mesom. Čreva je treba namestiti na šobo, vrh pa mora biti prišit z navojem iz bombaža. Za zapolnitev črevesja moramo paziti, da ne bo šlo preveč na tesno, zato, da pri kuhanju ali cvrtju ne poči. Če se v črevesju naredi luknja, jo morate razdeliti v manjše klobase.

Фарш для домашньої ковбаси

6. Klobase moramo dati v hladilniku in počakati najmanj 5 ur pred pripravo in po možnosti celo noč. Po tem zavijemo klobaso v obroče, tako da je lažje kuhati in pražiti. Preluknjamo klobase z zobotrebcem na več mestih, da se sprosti presežni zrak. Klobaso segrevamo 5-7 minut v vreli vodi. Če želimo to narediti, je bolje, da vzamemo veliko ponev. Nato damo klobase, da se ohladijo.

Najboljše je, da domačo klobaso začinimo z gorčico ali hrenom

Krvavica z ajdo

Sestavine:
• 200 g ajde;
• 1 liter krvi;
• 350 g slanine;
• 100 g mesa;
• 3 čebuli;
• 200 g mleka;
• 1 lovorjev list;
• 2 kosa dišečega popra;
• sol po okusu;
• poper po okusu;
• 3 čista čiščena čreva.

Recept krvavice z ajdo

1. Skuhamo ajdove drobtine v slani vodi dokler niso pripravljene za uporabo. Slanino skuhamo skupaj z lovorovim listom in dišečim poprom, hladnim in fino rezanim.
2. Če v krvi nastanejo strdki, jih je treba ponovno zmleti skupaj z mesom. Čebulo na drobno očisti in cvremo na olju. Združimo vse sestavine in dobro premešajmo, da dobimo homogeno maso.
3. Napolnimo črevo na enak način kot pri domačih klobasah. Toda ne pozabimo dobro izpirati in očistiti črevesja. Nalijmo v črevesje vrelo vodo, pustimo vreti za 10 minut. V procesu kuhanja v več krajih prebadamo z iglo ali zobotrebcem.
4. Skuhane krvavice zapečemo še v pečici, segrevamo na 250 ° C  v času 20-30 minut.

Zrezki z domačo svinjino

Sestavine:
• 500 g svinjine z nizko vsebnostjo maščobe;
• 2 čebuli;
• 7-8 velikih krompirjev;
• 2-3 žlici rastlinskega olja;
• sol in poper po okusu;
• sveža zelenjava.

Рецепт печені зі свинини на Старий Новий рік

Recept za svinjske zrezke:

1. Izrežite meso na majhne kocke. Čebulo očistite in izrežite na pol kroge. Krompir očistite in naredite plošče (približno 2 cm).
2. V globoki pekač segrejte olje in ocvrite meso, dokler ne nastane rjava skorja. Dodajte čebulo na meso in pražite, dokler čebula ne postane prozorna. Dodajte sesekljan krompir, sol, poper in dobro premešajte.
3. Zaprite pokrov ponve in počasi kuhajte, dokler ni vse pripravljeno. Po želji lahko kuhane dele kuhate v glinenih posodah v pečici.

Žolca iz dveh vrst mesa

Sestavine:
• goveji bočnik (kosti) in še 500 gramov govejega mesa;
• svinjina – 500 g;
• 1 korenje;
• 1 čebula;
• koper – 3-4 vejice;
• peteršilj – 3-4 vejice;
• lovorjev list – 2 kosi;
• česen – 3-4 stroka;
• črni poper (zrno);
• sol po okusu.

Рецепт холодцю на Старий Новий рік

Recept za žolco starem ob novem letu:

1. Goveje meso zalijete s hladno vodo, jo zavrite, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 5 ur. Ne pozabite vzeti pene. Dodajte preostalo meso (goveje in svinjsko) in kuhajte še pol ure.
2. Operite, očistite in dodajte na grobo narezano korenje in čebulo. Dodaj v juho. Prav tako dodajte snop zelenega, lovorjevega lista in popra, vezanega z navojem, in kuhajte pol ure. Dodajte so v juho in precedite.
3. Meso odstranite od kosti in ga  na drobno razkosajte.
4. Razdelite meso po vsej zmesi. Nalijte juho, tako da je meso pod površjem (približno dva prsta). Pustite, da se ohladi pri sobni temperaturi in nato kalupe postavite v hladilnik, dokler se žolca ne ohladi.

Kaneloni z gobami

Kanelone z lahko pripravimo z različnimi polnjenji – od krompirja in zelenjave do oreškov in ananasa. Izbrali smo preprosto različico – s polnjenjenimi gobami. Polnjenje lahko izberete po vaših željah!
Sestavine:
• 500 g svinjine (file);
• 400 g gob (ali posušene gobe);
• 1 čebula;
• 3 kozarca moke;
• olje;
• Začimbe po okusu (bazilika, origano, koriander, majaronom, timijan, poper);
• sol po okusu.

Рецепт кручеників зі свинини на Старий Новий рік
Recept za kanelone iz svinjine in gob:
1. Meso razrežite po vlaknih v debelini približno 1 cm, dobro stolcite s kladivom, dodajte sol in poper.
2. Na ponvi spražite čebulo, gobe in začimbe. Počakati je treba, da mešanica izhlapi. Dodati je treba 2-3 žlice gotovih gob iz polnila za polnjenje kanelonov.
3. V vsak kos mesa je treba dodati zmes z gobami, nežno zavihati robove, tako da se nadev ne razprši in vse skupaj se pritrdi z zobotrebci.
4. Vsako zvitek je treba zaviti v moko in z obeh straneh pražiti na olju, dokler se ne oblikuje zlata skorja. Postavite kanelone v ponev in dodajte preostale plasti gob iz polnila, en sloj z vodo (ali juho), tako da rahlo prekrije kanelone, dodajte sol. Po končanem dušenju počakajte še 40-50 minut, dokler jed ne bo v celoti pripravljena.
5. Kanelonom svinjino dodamo še: pire krompir, zelenjavo itd.

Mlinci z mletim mesom

Sestavine za mlince za tri obroke:
• mleko (300 ml);
• 2 jajca;
• moka (200-250 g);
• 1 žlica olja;
• sol in poper.

Рецепт млинців на Старий Новий рік

Sestavine za polnjenje:
• 400 gramov kuhanega mesa (svinjina, govedina);
• 1 čebula;
• zelenjava;
• 3 žlice rastlinskega olja;
• začimbe za meso;
• sol po okusu.

Recept mlincev z mletim mesom:

1. Pripravite jajca v bujno peno. Dodajte sol in poper in ponovno stepajte.
2. Dodajte toplo mleko v preostala jajca in premešajte. Dodajte moko v majhne posode in stalno mešajte, dokler ne izginejo vse “kepice”.
3. Pražite mlince na srednji temperaturi 1-2 minuti na obeh straneh, dokler ne postanejo rumeni.
4. Polnjeno kuhano meso prehaja skozi mlin za mletje. Fino narežite čebulo in zelenjavo.
5. Prepražite čebulo na topli ponvi na rastlinskem olju, nato pa čez 10 minut dodajte meso, začimbe, sol in še popražite. Dodajte zelenjavo in premešajte.
6. Pripravljeno polnjenje postavite v sredino mlincev, oblikujte vrečo in pritrdite robove z zeleno čebulo. Ali pa naredite samo ovojnico, če ni zelene čebule.

Kompot z rozinami in višnjami

Kompot (uzvar) je tradicionalna ukrajinska pijača, ki se pripravlja na različne praznike.

Sestavine:
• posušena jabolka 100 g;
• posušene hruške 100 g;
• suhe slive 100 g;
• posušene marelice 100 g;
• rozine 100 g;
• posušene višnje 100 g;
• sladkor 100 g.

Рецепт узвару на Старий Новий рік
Recept za »staro« novo leto:
1. Pripravite suho sadje (tradicionalna sestava – posušene hruške, jabolka, rozine in suhe slive), zalijte z vodo in temeljito jih sperite.
2. V ponev, prelijte vodo (2-3 litra), postavite na štedilnik. Vso posušeno sadje dajte v vodo in jo zavrite. Po tem, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 15-20 minut pod pokrovom. V 5 minutah pred pripravo dodajte sladkor.
4. Po tem odstranite posodo iz ognja in pustite, da stoji 12 ur. Preden postavite na mizo, morate vse skupaj precediti.

Vir: http://vsviti.com.ua/ukraine/79256

[1] Velikodušno, iz vsega srca, takšno poimenovanje »starega« novega leta se očitno uporablja v Ukrajini in izhaja iz davnih časov pred sprejemom krščanstva

[2] Gre za starodavni mit  – pri Ladu, ki je bil zvest pobratim kneza Meseca je bila hči, ki so jo vsi imenovali Mylanka, ker je bila tako ljubka in očarljiva. Nekoč, ko je bil knez-Mesec v lovu, je zmaj iz srebrnega stolpa ukradel Mylanko in jo odpeljal v podzemno kraljestvo. Njen ljubljeni bojevnik Bezpalchik-Vasilchik jo je osvobodil in se je on poročil z njo. Zato se na to noč praznuje Vasilij, ki je žrtvoval prašiča. Vasilij pa je postal zavetnik te živali. Zato se po ljudskih običajih, na večer Melanke kuha svinjsko drobovje po katerem se je tudi »šlogala« usoda.

[3] Kuhana pšenica z medom in drugimi dodatki, kuhamo jo trikrat na leto: na sveto noč, staro novo leto in vodohrešča

comments powered by Disqus