Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Trgovati ali ne trgovati s Krimom?

sreda, marec 15, 2017, 0:50

Anastasia Zanuda BBC Ukrajina

курси валют Крим
UNIAN Image Uradno, Ukrajina ne trguje z Krimom istočasno pa še ohranja status proste ekonomske cone

V treh letih, ki so pretekla od priključitve Krima s strani Rusije, gospodarstvo polotoka, glede na uradni Kijev, je šlo iz proste ekonomske cone na zasedenem ozemlju do embarga in blokade oz. prepovedi dobave blaga, ki vključuje ukrajinsko blago, predvsem hrano v krimskih trgovinah. “Iskreno povedano, na Krimu žalujejo zaradi tega, in se večina strinja, da sta okus in kakovost, kar je precej boljša kot ruski”, pravi vir BBC Ukrajine z Krima, katerega imena ne objavijo zaradi varnostnih razlogov. Na veleprodajnem trgu živil še vedno lahko najemo ukrajinsko olje, čokolado, kečap, omake, klobase, mlečne izdelke in alkohol, pa tudi sončnična in bučna semena.

»Mlečna« pot

“Pride v supermarket starejši moški, po pogovoru sodeč – očiten privrženec Rusije in si dolgo ogleduje blagovno znamko kečapa – »Chumak”. V tej trgovini tega ne prodajajo, ampak so pobrskali in našli kup starih zalog, in gospod je z veseljem pohitel, da ga plača na blagajni “.

супермаркет у Симферополі

UNIAN Image: Povpraševanje po ukrajinski hrani v Krimu, ne glede na “krimsko pomlad”

V trgovinah lahko najdete tudi številne gradbene materiale iz Ukrajine – mešanice barv, omet, kit, barve in lake. Obstajajo tudi turške in kitajske obleke, ki so prav tako cenejše za uvoz prek Ukrajine. Po besedah prodajalcev, ukrajinski proizvodi, ki prihajajo na Krim preko Harkiva – Rostova in nato trajektom do Kercha. Vendar pa je še neuradna različica, da obstoja oskrba po morju, z »barkami.”

фури на кордоні із Кримом
UNIAN Image Več kot eno leto po priključitvi Krim s strani Rusije so tovornjaki stali v čakalnih vrst na mejni črti

Državne davčne službe, na zahtevo BBC Ukrajine opozarjajo, da je v skladu z vladno uredbo №1035, ki je bil sprejeta decembra 2015″, je dobava blaga v vseh carinskih režimih na začasno zasedena ozemlja “prepovedano” za časa začasne okupacije “.

блокада Криму
UNIAN Image Začasno ustavitev trgovanja s Krimom se je začel z blokado, ki se je začela jeseni 2015

Toda, kot je pripomnil Yuriy Smelyansky, uredba je bila ” odziv organov državne blokade v Ukrajini,” zaradi organizirane blokade v jeseni 2015 s strani ukrajinskih aktivistov. Od začetka se je domnevalo, da mora biti ta uredba le začasen ukrep. “Logično je, da naj bi v prihodnje sprejeli zakon o posebnosti gospodarskih odnosih z začasno zasedenimi ozemlji«, je dejal ekonomist.

Ne gre samo za posel, temveč tudi osebne interese
Vendar, ko so Ukrajinski organi odprli vprašanje gospodarskih in trgovinskih vezi z Krimom so škodovali interesom povprečnih Ukrajincev – prebivalcev Krima.

Крим
UNIAN Image Prisilna selitev “začasnih okupiranih ozemelj” je obremenjena z omejitvami

Vir: http://www.bbc.com/ukrainian/features-39254744?ocid=socialflow_facebook

comments powered by Disqus