Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Trijumf Zelenskega ali Putinova zmaga: zahodni mediji o izmenjavi ukrajinskih in ruskih ujetnikov

nedelja, september 8, 2019, 19:20
Fotografija tiskovne službe urada predsednika UkrajineTa teden ni le Ukrajina spremljala novice o izmenjavi zapornikov – poročila o tej zadevi so se pojavila v vseh ključnih svetovnih medijih, toda čustvene fotografije in videoposnetki iz Boryspila so verjetno prispevali k podpori med zahodnimi bralci.
Opozorili so na zahodu kako je razviden drugačen odnos do osvobojenih v Ukrajini in Moskvi.
Toda kje se zahodni mediji razlikujejo v pogledih. Še posebej, ko je odgovarjal na vprašanje, kdo od politikov je od izmenjave imel največ koristi, predsednik Voladymyr Zelenski ali njegov ruski kolega Vladimir Putin.Toda tisto, kar si zasluži posebno pozornost, je, kako se je svet odzval na rusko izročitev protiletalskega topničarja Cemaha, ki je obtožen na zahodu za nesrečo Boeinga MH17. Cemah ima status  “ključne priče”. Način, kako se na Nizozemskem pišejo stvari, se po pričakovanjih razlikuje od večine drugih držav. Vendar pa je bilo tudi mesto za presenečenja, ki bi lahko vplivala na odnose Ukrajine s svetom.Sanje zahoda: Zgodil se je “Korak k miru”Donald Trump, Angela Merkel, Emanuel Macron, predsedniki, premierji in ministri drugih držav, voditelji EU in uradna izjava zveze NATO – to je nepopoln seznam zahodnih partnerjev Ukrajine, ki so takoj, v nekaj urah od pristanka letala s kremeljskimi ujetniki, čestitali Ukrajini za ta dogodek.V vseh teh izjavah je bila glavna ideja: taka izmenjava je le prvi korak. Glavna stvar je, da se je začelo.

Zahod se veseli sprememb v odnosih med Rusijo in Ukrajino in ima vse razloge, da o tem javno spregovori, saj te izjave slišijo od ukrajinskih uradnikov vse do predsednika Zelenskega.

Ni presenetljivo, da je takšen ton sporočil velika večine zahodnih medijev opazujejo z nezaupanjem – citirajo besede politikov in se sprašujejo, ali je to “vse skupaj” resnica.

O možnosti “segrevanja odnosov” med Ukrajino in Rusijo so pisale tudi svetovne agencije, ki v svetovnih medijih tvorijo levji delež novic o Ukrajini. Vse omenjene so bile bolj previdne kot politiki.

United Press International meni, da je bil storjen “prvi korak k ponovni vzpostavitvi dialoga” in Zelenski navaja, da bo Ukrajina “vrnila ne samo ljudi, ampak tudi ozemlja”. Reuters je v odnosih med Ukrajino in Rusijo videl “prve znake odmrzovanja”. Vendar je vsa previdnost in preudarnost ocen agencij izničila izjave politikov.

Najbolj se je citiral Trumpov tvit (z običajnim hrepenenjem po pretiravanju), da je bila izmenjava “prvi velikanski korak k miru”. Macron je previdno dejal, da upa na “nadaljevanje dialoga” med Kyivom in Moskvo, njegov zunanji minister Jean-Yves le Dryan pa se ni zadrževal – na splošno je videl “upanje, da se bo končal petletni spopad”.

Drzna pričakovanja vrhunskih politikov so bila izenačena z izjavo Nata.

Zavezništvo je izjavilo, da je prvi korak seveda dober, vendar mora Rusija izpolniti sporazume iz Minska, zlasti mora izpustiti preostale ukrajinske zapornike. Poleg tega so spomnili, da obstaja še en pogoj – pregon tistih, ki so odgovorni za sestrelitev malezijskega Boeing-a 777.

Toda vrnimo se do zaključkov zahodnih medijev.

Reuters je poudaril ločeno: kljub odsotnosti Krima v pogajanjih z Rusijo se “sobotna izmenjava zapornikov še vedno zdi zmaga Zelenskega”. Niso pa se vsi strinjali s slednjim.

Ukrajina ni Rusija

Glavni zmagovalci sobotne izmenjave so bili nedvomno osvobojenci sami, svojci in tisti, ki so dogajanje spremljali s pričakovanjem in veseljem. V primeru Ukrajine je bila srečna, brez pretiravanja, celotna država. Nenehna pozornost do zapornikov, tisoče publikacij o njih tako v zadnjih tednih kot v zadnjih letih – vse je podprlo pričakovanja in bila so pristna čustva družbe. Toliko, da je to postalo opazno tujim novinarjem.

Še posebej v nasprotju z Rusijo z Ukrajino, kjer je pozornost do “njihovih” zapornikov veliko manjša.

Vsi ključni ukrajinski mediji so v soboto predvajali oddaje v živo in gledali, kako dva letala pristajata … V Moskvi je bila odlična slika. Medtem ko je bil v Kijevu praznik vrnitve rojakov, je Russia24 šele pozneje pokazal posnetke iz Vnukova, kjer ruski zaporniki nosijo svoje torbe z letala in so jih srečali le novinarji državnih medijev, ki so intervjuvali le Kirilla Višinskega.

Reakcija (v Ukrajini in Ruski federaciji) na največjo v zadnjih dveh letih izmenjavo zapornikov je bila zelo, “- piše nemški Spiegel.

Toda čeprav je iskrenost čustev ukrajinske družbe nedvomno, so se za političnega zmagovalca izmenjave zanimali tudi zahodni novinarji.

Zelenski ali Putin?

Večina svetovnih medijev, ki so analizirali analizo v zvezi s tem, je poudarila uspeh Volodymyrja Zelenskega.

Nekateri, denimo ameriški Politico, so sobotne dogodke poimenovali “zmaga novega predsednika Ukrajine”. Nemški Spiegel je že omenil, da je šlo za njegovo “prvo večjo mednarodno zmago v več kot 100 dneh na funkciji”, Tagesschau pa je svoj članek poimenoval “Veliki uspeh Zelenskega”. Številni so se spomnili, da je bila izpustitev Ukrajincev, predvsem mornarjev v ujetništvu, ena od predvolilnih in povolilnih obljub predsednika Zelenskega.

Vendar je večina medijev ugotovila, da uspeh ukrajinskega voditelja ni postal brezpogojen.

Vendar je večina medijev ugotovila, da uspeh ukrajinskega voditelja ni postal brezpogojen.

Razlog za dvom je zgodba Volodymyrja Cemama, ki je pritegnila pozornost številnih evropskih medijev.

Ugotovili so, da so pripornika že pred letom (ki je postal znan po izmenjavi) zaslišali nizozemski preiskovalci, vendar so takoj dodali, da iz odločitve Ukrajine ni odstranil vseh vprašanj.

Ukrajinsko vodstvo je vsem že zagotovilo nizko vrednost Cemaha glede menjave ujetnikov, novinarjev pa to ni prepričalo. V publikacijah evropskih in ameriških medijev ga nedvomno označujejo kot “ključnega pričevalca ali osumljenca”. Poleg tega mediji ne dvomijo, da je protiletalski osumljenec, osumljen vpletenosti v teroristični napad, v katerem je bilo ubitih več kot 200 državljanov EU, sodišče ni imelo zakonske osnove, da reagira na zahtevo ukrajinskih oblasti.

“V Nemčiji in tujini so Zelenskega zaradi izpustitve Cemaha ostro kritizirali,” piše Tagesschau, nemško govoreča nemška služba valov opaža “neenakomerno izmenjavo”, poroča britanski Economist, ki pravi, da je “izpustitev osumljenega v zadevi MH17 plačana zelo visoka cena.”

In nemški Bild je naredil še bolj kategorične zaključke. “Vladimir Putin je izvojeval dvojno zmago”, ker je Zelenski privolil, da bo Cemaha izročil RF, poročajo novinarji.
“Putin je prejel edinega osumljenca za strmoglavljenje letala, ki se je zavlekel. Poleg tega je Evropa izgubila nekaj zaupanja v Ukrajino, ker je ignorirala zahtevo Nizozemske,” piše v članku.

Morda so v tem smislu najpomembnejše publikacije na Nizozemskem, ki tvorijo javno poizvedbo – in s tem tudi precizirajo mnenje te države.

In Evropska pravda je že ugotovila, da obstaja največja nevarnost za Ukrajino. Če bodo nizozemski mediji izrekli “razsodbo”, da Ukrajina uničuje preiskavo, bi to lahko škodilo naši državi, ne glede na to, ali je Cemahova izročitev resnično škodovala preiskavi.

“Državljanska vojna” in drugi stereotipi

V zadnjih letih je imela Nizozemska pogosto določeno slabo mnenje o dogodkih v Ukrajini – spomnimo se razvpitega referenduma, ki je potekal z močnim ruskim vplivom in je na koncu skoraj blokiral pridružitveni sporazum med Ukrajino in EU.

Tokrat – zdaj že iz objektivnih razlogov – je ton nizozemskih člankov o izmenjavi zapornikov bistveno drugačen od evropskega.

Znano je, da je bila večina umrlih v sestreljenem letalu državljani te države; tu deluje mednarodna preiskovalna skupina MH17. Čeprav so preiskovalci že ugotovili, da so Rusi in ruska »buk« sodelovala pri sestrelitvi letala, je bila odločitev o izročitvi Cemaha še posebej boleča za Nizozemce. Medtem ko so druge države soglasno pozdravile izmenjavo zapornikov in dajale “mirovne” izjave, so bila na Nizozemskem glavna čustva izjav politikov ogorčenje ali obžalovanje. In to ne samo nad pro-ruskimi militanti.

Obe stranki vladne koalicije, CDA in D66, sta že pozvali vlado, naj nekaj stori. Vsi mediji so navedli izjavo Chrisa van Dame iz CDA, ki zahteva takojšnje vladno poročilo in parlamentarno razpravo, pa tudi vprašanje, “Ali je Ukrajina še vedno zanesljiv partner v skupni preiskovalni skupini (katastrofa MH17)?”

Javna radiotelevizija NOS je v velikem menjalnem postu dejala, da so novice o Cemahu na Nizozemskem povzročile “grozljivo reakcijo”, politiki in sorodniki mrtvih pa so odločitve Kyiva označili za “divje” in “veliko razočaranje”.

In tudi objave so presenetljive, da nizozemski mediji še vedno uporabljajo ruske pripovedi o ruski agresiji. To odpira vprašanja o ukrajinski informacijski politiki v tej državi.

Konec koncev javni RTV te dogodke imenuje “državljanska vojna” !!!

Čeprav je vredno omeniti, da se izraz na srečo ne uporablja povsod – v člankih o deljenju v številnih drugih medijih ga nismo našli. Toda sam precedens je zastrašujoč, saj je arhiv NOS poln takšnih omemb!

Mediji so še pisali, da so nizozemski preiskovalci že zaslišali Cemaha pred odhodom v Rusijo in da Haag zdaj zahteva izročitev osumljenca od Rusije, čeprav vsi razumejo, da je pridobitev ruskega soglasja za takšno dejanje skoraj nerealno, priznava Telegraaf.

Obstajajo pa tudi dobre novice.

Velika večina medijev sicer kritizira Kyiv, vendar še vedno priznava, da je bil prisiljen pristati na Cemahovo izročitev. Zlasti skoraj vsi so citirali izjave Zelenskega in Bakanovega, da brez Cemaha ne bo prišlo do nobene izmenjave.

Morda pa je najbolj pomembno, da je vodja zveze, ki zastopa interese sorodnikov žrtev katastrofe, Pete Plog, odločitev Ukrajine sprejel z razumevanjem. Mediji pa najpogosteje citirajo prav njegovo mnenje, kar pa je politično zelo pomembno. In bil je prisiljen priznati, da ga, čeprav se ni strinjal s stališčem Kyiva, lahko razumejo, piše ena od ključnih nizozemskih spletnih publikacij, NU.nl.

“Ukrajina je v težkem položaju, saj je počakala še na trideset svojih (tudi) nedolžnih mornarjev, ki naj bi se vrnili domov,” je dejal in spomnil, da pobuda za izmenjavo Cemaha pripada Rusiji, ki “osumljenca želi skriti pred preiskavo in kaznijo.”

V naslednjem tednu bo na Nizozemskem razprava o tem in veliko je odvisno od nas. Zlasti “kako široka škoda bo mednarodni podpori Ukrajine nastala zaradi izdaje Cemaha”, – ugotavlja verodostojna nizozemska publikacija Trouw.

Avtor prispevka: Sergej Sidorenko, urednik Evropske pravde
Vir: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2019/09/8/7100487/

comments powered by Disqus