Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajina – odstranitev vseh sovjetskih spomenikov

petek, april 10, 2015, 0:57

V skladu z današnjim sprejetjem Zakona prepovedi komunističnih simbolov (v nadaljevanju Zakon) s strani,  Verhovne Rada so lokalne oblasti v Ukrajini dolžne odstraniti vse spomenike sovjetskih voditeljev. To je razvidno iz besedila omenjenega Zakona, piše «LB.ua«
Opredelitev prepovedana z Zakonom se nanaša na “simbole komunističnega totalitarnega režima”, vključno z geografskimi in krajevnimi imeni. Zakon zajema tudi “slike, spomenike, spominska obeležja, napise o dogodkih, ki so povezani z dejavnostmi komunistične partije, ki jo je ustanovila sovjetska oblast na ozemlju Ukrajine. Zajeti so tudi boji proti udeležencem, ki so se borili za ukrajinsko neodvisnost v dvajsetem stoletju.”
Demontaža omenjenih spomenik morajo lokalne oblasti uresničiti v obdobju šestih mesecev od dneva uveljavitve Zakona. Poleg imen naselij in spomenikov sovjetskih voditeljev so našteti še prepovedani simboli, ki so opredeljeni v tem Zakonu. Gre za izobešanje nacionalnih zastav, simbolov in drugih obeležij povezanih s Sovjetsko zvezo, ZSSR, USSR in držav tako imenovane “ljudske demokracije”, razen tistih, ki so aktivno zastopani kot obeležja v svetu, kot so na primer: himna ZSSR, ukrajinske SSR, ali drugih avtonomnih sovjetskih republik.
Prepovedani so  simboli, zastave, slike ali drugi atributi v kombinaciji – srp in kladivo; kladivo, srp in peterokraka zvezda; plug (RAL), kladivo in peterokraka zvezda; simboli komunistične partije ali njenih elementov; podobe sloganov komunistične partije, navajati posameznike, ki so imeli visoke položaje v komunistični partiji (razen citatov, povezanih z razvojem ukrajinske znanosti in kulture); imena komunističnih partij.
Spomnimo, omenjeni Zakon, ki prepoveduje simbole je eden izmed štirih sprejetih zakonov, ki se nanašajo dekomunizacijo. V četrtek so se poslanci odločili umakniti tajnost arhivov KGB, priznali bodo UNR, ZUNR, UPA in OUN, borbo za neodvisnost. Odločili so se tudi za zamenjavo izraza Velika domovinska vojna. Sedanji naziv se glasi Druga svetovna vojne v zakonodaji povezanem z Dnevom zmage.
Vir: http://inforesist.org/v-ukraine-budut-demontirovany-vse-pamyatniki-sovetskim-deyatelyam/?_utl_t=fb
ленин

comments powered by Disqus