Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajina in njeni dosežki

petek, junij 3, 2016, 9:48

Ukrajina – dežela unikatnih obrti. Kaj takega ne boste našli v nobenem kotičku sveta. Ukrajinci so ljudje, ki so nadarjeni in trdo delajo. Osvojili že Hollywood in so osvajali vesolje. Tukaj so se rodili veliki skladatelji, plesalci in umetniki. Njihova imena so svetovno znana, njihov prispevek k svetovni kulturi, znanosti  je nesporen. Včasih sploh ne veš, da kakšen genij prihaja iz Ukrajine, saj so bili mnogi prisiljeni zapustiti svoje domove. Na tujem so naprej razvijali svoj talent. In kakšne poklici odlikujejo naše rojake? To je tisto, kar lahko imenujemo avtohtone obrti iz Ukrajine? To je tudi razlog, zakaj smo se odločili, da pišemo v tem članku.

Filmska industrija

Zahvaljujoč  Ukrajincu je bil posnet film »Titanic”. Vsakdo ne ve, da so ključni posnetki “Titanica”, nastali po zaslugi in iznajdljivosti Ukrajinca Anatolija Kokusha. To je bila njegova “know-how” iznajdeva, ki mu je uspelo približati video posnetke z novo tehnologijo. Uspelo mu je dobiti veliko posnetkov iz premikajočih kamer. Slavni režiser James Cameron je v celoti upošteval njegov izum. Kasneje so po isti tehnologiji posneti filmi: “Taxi”, “Hitri in drzni”, “Troja”, “Harry Potter”, “Oceanovih dvanajst” … Za ta izum je omenjeni Ukrajinec prejel dva “tehnična oskarja”. Gre za tehnične dosežke v filmski industriji.

Foto Vir: segodnya.ua.

IT tehnologija: ponovno so bili najbolj uspešni projekti ukrajinskih “profesionalce”, ki so se odlično uveljavili v Evropi in v Združenih državah Amerike. Mnogi od njih še uspešno delujejo na mednarodnih projektih. Morda je najbolj uspešna kariera g. Jana Kuma, ki je soustanovitelj WhatsApp-a

Foto Vir: siliconrus.cmtt.ru.

Max Levčyna je soustanovitelj PayPala, največjega plačilnega sistema. Oba sta programerja, ki sta v 90 letih z družinami emigrirali iz Ukrajine v ZDA, kjer sta začela s svojo kariero.

Boks in nogomet

Če vas bo življenje vrglo v oddaljeni kotiček sveta, kjer še nihče ni slišal za Ukrajino, vi samo povejte besedi “bratje Kličko.” Vitalija in Vladimirja sta svetovna boksarska prvaka v težki kategoriji in to ve ves svet. Brata Kličko imata  muzej v Kijevu. Obvezno ga obiščete, boste presenečeni s številom njunih nagrad.

Foto Vir: sport-xl.org.

In zdaj na boksarskem ringu prstan imamo še eno “zvezdo” Ukrajine. To je Oleksandr Usyk. V njegovi skrinjici so že številne nagrade. Med njimi je tudi olimpijsko zlato. Alexander  ni navaden boksar. Vedno je bil “kozak s kitko”, in je v ringu je plesal pravi hopak.

Foto Vir: 5.ua.

Kdo je najbolj znan ukrajinski nogometaš? Vsak šolarček ti bo takoj odgovoril. To je seveda, Sheva! Andriy Ševčenko, ki ga poznajo nogometni navdušenci po vsem svetu.

Foto Vir: i.eurosport.com.

Hollywoodska igralka

Razmišljamo o modrih očeh barve nebes. Gre za znamenito Lily v glasnim uspešnici “The Fifth Element”. To je – naša rojakinja po imenu Mila Jovovič, ki si je pridobila veliko popularnost po vlogi rešiteljice planeta. Ona se je rodila v Kijevu.

Foto Vir: multikino.com.

In kako, da ne omenimo najlepše dekle Jamesa Bonda, ki jo je zaigrala ukrajinska igralka Olga Kurylenko l! Lepota iz Berdjanska. Ona ni le igralka, ampak je tudi francoski model.

Foto Vir: wallpage.ru.

Vezene srajce v svetu visoke mode

Ukrajinske vezene srajce, ki so jih vezle ženske skozi stoletja. Gre za izvirno vezenje. Zdaj pa so ukrajinske vezenine naredila veliki boom na modni sceni. Zapleteni okraski so osvojili srca svetovnih brvi in ​​znanih svetovnih oblikovalcev.

Foto Vir: terra-z.ru.Vas Petrikivsky – UNESCO

Majhna vasica Petrykivka v Dnepropetrovski regiji je središče ljudskega dekorativnega slikarstva znanega kot Petrykivsky. Čudoviti okraski dajejo občutek miru, svetlobe in toplote. Vas Petrikovka je že dolgo okrasila svoje domove z kompleksnimi modeli. Danes je Petrikivsky na seznamu svetovne kulturne dediščine.

Foto Vir: uafacts.com.

Ukrajinska arhitektura

V Kijevski Rusi so vedno imeli poseben odnos do cerkev, ki jih je bilo vedno zelo veliko. Starodavni mojstri so iz generacije v generacijo nežno in ljubeče prenašali svoje sposobnosti. Izklesani oltar, ikonostas sta fino dela, ki so jim najvišje pohvale podelili monarhi. Pogled na delo ukrajinskih mojstrov je možno tudi zdaj. V Ukrajini je osem lesenih cerkva, ki so pod zaščito Unesca. Lahko na primer občudujete leseno cerkev svetega Jurija v Drohobyču.

Foto Vir: focus.ua.

Prve podmornice

“Čajka” – tako poetično in ljubeče so ukrajinski kozaki imenovali svoje čolne. Takšne čolne ne boste našli nikjer drugje: gre za velike, votle čolne, ki so jih izdolbli naši predniki. Oni so zgradili ladje, ki so dosegel 18 metrov! Ena taka ladja lahko sprejme do 70 ljudi. Trupe teh ladij so delali iz borovih desk, in boke so “okrasili”  s trsjem, ki jim je povečeval vzgon. Na vrhu teh čolnov so razvijali jadra v obliki galebovih kril. Nekateri zgodovinarji povedo, da so omenjene “čajke” kozaki uspešno uporabljali kot prve svetovne podmornice. Torej kozaki so lahko s čajkami pluli pod vodo in so bili nevidni sovražniki.

Foto Vir: etnoweb.ee.

Tripiljska keramika

Tripiljski vrči – gre za svetovno atrakcijo, ki je zelo proslavila Ukrajino. Unikatna keramika Tripiljske kulture. Zamislite si, da so to naredili v 3 tisočletju pred našim štetjem.

Foto Vir: tour2kiev.com.ua.

Ukrajinska kulinarika

Če potujete v tujino si boste morda želeli poskusiti avtohtono, znano hrano, potem si naročite kotlete iz Kijeva. Taka jed je na voljo v številnih restavracijah po vsem svetu. Tudi če potujete v Nepal. Ne bodite presenečeni, če se vam bodo ponudili okusen boršč ali piroške.

Foto Vir: smačno.ua.

Stoletje tehnologije

Prvi na svetu je bil Ukrajinec, ki je predlagal letalo kot leteči stroj je bil Igor Sikorsky. Izum človeka iz Kijeva se praktično bistveno ne razlikuje od sodobnih helikopterjev. Če želite izvedeti več o zrakoplovu, lahko pokukate v muzej državnega letalstva.

Foto Vir: luxfon.com.

Začetek sodobne dobe astronavtike je povezano s skromnim oblikovalcem iz Žitomira. Raketa, ki je nastala pod vodstvom Sergeja Koroljova je poletela v orbito kot prvi umetni satelit našega planeta. zahvaljujoč ukrajinskemu geniju so leta 1961 poslali v nebo prvo vesoljsko ladjo, ki je napotila človeka v globine vesolja. Na krovu je bil Jurij Gagarin. Brez teh dosežkov še vedno ne bi bilo niti satelitske televizije niti navigacije.

Foto Vir: gdb.rferl.org.

Za elektronski sistem TV je zaslužen Ukrajinec Boris Grabovskiy, ki je vse to izumil leta 1928. Svoje ustvarjanje je imenoval “Telefot”. Omenjeni sistem je bil zelo blizu sodobnih sistemov televizijskega posredovanja posnetkov. Ukrajinski zdravnik je prejel Nobelovo nagrado za medicino. Ustanovil je prvo rusko šola mikrobiologije, imunologije in patologije. Vse to je ustvaril  Ilya Mečnikov, ki se je rodil v majhni vasici v bližini Harkova. Nobelova nagrada za fiziologijo ali medicino je pripomogla k razvoju načinov boja proti nalezljivim boleznim. Našteli bomo samo nekaj: borelija, kolera, tuberkuloza, tifus in druge nevarne bolezni.

Foto Vir: wikimedia.org.

Dosežki v glasbi

Trembita – najbolj slikoviti ukrajinski instrument. S tem inštrumentom najbolje ravnajo Huculy. Konec koncev, vsi se ne moremo spopasti s štirimi metri leseno cevjo. Če želite slišati njen rezek zvok, ki se širi preko Karpatov, pojdite na festival, kjer “trembity v Synevyrju kričijo.” Ruslana in njen hit ‘Wild Dances je “pretresel Evropo v letu 2004. Ukrajinka je  zmagala na “Evrosongu” oz. na izboru pesmi za Evrovizijo.

Foto Vir: ruslana.com.ua.

“Ščedryk” ukrajinska ljudska pesem, ki jo pojejo na božič v številnih državah. To je postala priljubljena melodija, ki jo je priredil ukrajinski skladatelj Mykola Leontovič. V ZDA je Ščedrik znan kot “Carol od Bells”. Imena ukrajinskih pianistov, skladateljev, glasbenikov odmevajo po vsem svetu. Ampak po navadi vsi talenti so bili izseljenci. Dimitri Tiomkin – skladatelj, pisal je glasbo za hollywoodske filme, štiri-kratni zmagovalec “Oskarja” (50-a leta), je po rodu iz Kremenčuka.

Foto Vir: kackad.com.

Angelski operni glas je očaral svetovno občinstvo. To je bila prebivalka iz Galyciye Salomija Krušelnycka. Enrico Caruso in Feodor Čaliapin sta se priklonila pred njenim talentom. Obiščite muzej, posvečen S. Krušelnycki, ki se nahaja v Lvivu.

Foto Vir: espreso.tv.

Vrhunski plesalec in vitez Francije je bil ukrajinski pevec in plesalec. Serge Lifar je bil koreograf Pariške operi in ustanovitelj Univerze za koreografijo. Njemu je bil podeljen naziv Vitez Francije in prejemnik odlikovanja legije časti, prejel je “Oskarja”, in zlato medaljo Pariza … Lifar ni nikoli pozabil na svoje kozaške  korenine. Ko mu je Čarles de Gaulle enkrat ponudili francosko državljanstvo, je Serge Lifar ponosno odgovoril: “Jaz sem Ukrajinec, in na to sem ponosen.”

Foto Vir: radikal.ru.

Veliki umetnik

V šoli smo bili seznanjeni s slikami velikega umetnika Ilye Repina. Vsakdo si je zapomni veselo sliko “Kozaki pišejo pismo turškemu sultanu” in sliko “Burlaci na Volgi”. Mojster portreta in zgodovinskih prizorov je bil rojen v Čuguevu v Harkovski regiji. In prav tam je začel študirati slikarstvo in pisanje ikon v lokalnih cerkvah.

Foto Vir: upload.wikimedia.org.

Izredni psihologi

Čudno, ampak res je: oče psihoanalize, Sigmund Freud, ima veliko povezav z Ukrajino. Dejstvo, da je njegova družina živela dolgo časa na ukrajinskem ozemlju. Psiholog prihodnosti je odraščal v Odesi, in njegov oče je živel v Galiciji. Potem so se preselili v Bučač, ki se nahaja v Ternopiljski regiji, in od tam je odšel v nemško mesto.

Še ena čudna osebnost ima ukrajinske koreninami. To je pisec Leopold Ritter von Sacher-Masoch. Zahvaljujoč njemu, je bil posnet film “50 odtenkov sive”. Prav on je bil prvi, ki je poskrbel za vrhunec psihiatrije in sekso-patologije.  Takšna zadeva se imenuje mazohizem. Omenjeni gospod je živel v Lvivu. Bil je tako navdušen nad edinstveno kulturo Galicije, da je študiral jezik in običaje in objavil zbirko “Galicijske pripovedi.”

Foto Vir: photobucket.com.

Velika vladarica

Ukrajinka, ki je očarala turškega sultana se je imenovala Nastja Lisovska. Roksolana, za katero je pod tem imenom zanjo vedela vsa Evropa – Hurrem. Bila  strah in trepet Otomanskega cesarstva. Ona je imela velik vpliv na svojega močnega človeka. Po njej so se ravnale vse evropske zadeve in veleposlaniki. Ona je zgradila veličastne mošeje, šole in bolnišnice.

Foto Vir: retrobazar.com.

Kraljica Francije Anna Jaroslavna iz Kijeva. Bila je najmočnejši evropski ženska v XI. stoletju. Hči Jaroslava Modrega je osvojila spoštovanje in zaupanje številnih uglednih osebnosti svojega časa. Mimogrede, zahvala gre Ani Jaroslavni, da so v evropskih državah slavili kralja Philippa.  Njegovo ime je postalo zelo priljubljeno.

Foto Vir: excursiopedia.com.

Vse, kar je napisano v članku je le majhen del ukrajinskih dosežkov, ki so resnično navdušili ves svet.  Vir:

 

 

 

© 2014 Situacia | Dogodki v Ukrajini skozi oči Slovenije
comments powered by Disqus