Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajina pripravlja dokumente za povrnitev Krima Ukrajini

sreda, julij 30, 2014, 22:49

Po pisanju Ukrajinske Pravde:

Ukrajina pripravlja dokumente za osvoboditev zasedenega Krima s strani ruskega agresorja. Takšno izjavo je na sestanku podal namestnik načelnika Administracije Predsednika Ukrajine g.Valeriy Čaliy, poroča Ukrinform. (Укрінформ)

»Krimsko vprašanje je že na dnevnem redu Parlamenta, in to je uradno stališče Ukrajine. Krim je bil, in bo ukrajinski. Osvoboditev Krima bo sicer trajala nekaj časa, vendar zdaj delamo na zakonskih aktih, ki bodo omogočili povrnitev Krima v prihodnosti«, je povedal Čoliy.

Po njegovih besedah izhaja, da Ukrajina ne bo nikoli problem Krima potisnila v ozadje. »Prepričani smo, da bosta Evropska unija in Ukrajina normalizirala odnose z Rusijo in v prihodnosti tudi Ukrajino in Rusija. Normalizacija odnosov je nemogoča brez odpravljanja nezakonite priključitve Krima Rusiji«,  je poudaril V. Čaliy.

Povzeto po: http://www.pravda.com.ua/news/2014/07/30/7033451/

Po drugi strani pa je Lavrov izjavil, da je Rusija v primeru napada Ukrajine s ciljem povračila okupiranega teritorija pripravljena uporabiti jedrsko bombo. (opomba prevajalca) Omenjeno trditev si lahko preberete na tej povezavi: http://sockraina.com/news/8812

Slovenski mediji so več ali manj neutralni. Problem je v tem, da se nihče v to problematiko ne poglablja. Za primer smo vzeli naslednji članek: http://www.casnik.si/index.php/2014/03/28/d-crncec-krima-ni-vec-in-kaj-sedaj/

Vir: Wikipedija

Dr. Črnec je zapisal naslednje: “Tradicionalna geopolitika ni mrtva. Za ruskega geopolitika, nacionalista in ideologa “nacionalnega boljševizma” zagovornika evrazijstva Aleksandra Dugina je državnost Ukrajine, tako negativna iz vidika ruske geopolitike, da je to z lahkoto povod za vojaško intervencijo. Miselni okvir in mistiko Krima je dodobra pojasnil Aleksander Solženicin s stavkom, da je bila podaritev Krima Ukrajini, “zabloda”. Rusija je v slabem mesecu sprožila verjetno dolgo vnaprej pripravljen načrt, kako zavarovati svoje geostrateške in nacionalne interese v Ukrajini.”

comments powered by Disqus