Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajina – Rusija, Mednarodno sodišče v HAAGU

četrtek, april 20, 2017, 9:50

Meddržavno sodišče v Haagu ni podprlo zahteve Kyiva začasnih ukrepih proti Rusiji glede sprejetja Konvencije o prepovedi financiranja terorizma. Namesto tega so se haaški sodniki odločili, da je Moskva dolžna ustaviti omejevanje pravic krimskih Tatarov in etničnih Ukrajincev, obnoviti je treba Majlis in učenje ukrajinskega jezika na okupiranem Krimu. Analitiki to štejejo kot delno zmago Kyiva.

Rusija krati pravice državljanov Ukrajine, ki živijo na Krimu in nad njimi izvajajo rasno diskriminacije. Že drugič je Mednarodno sodišče ugotovilo, da je Rusija povezana s financiranjem terorizma, in z rasno diskriminacijo. Meddržavno sodišče je ugotovilo, da (prima facie) na prvi pogled ima pristojnosti v zadevah – Ukrajina proti  Rusiji v obeh točkah: kršitev mednarodnih konvencij – preprečevanje financiranja terorizma in odprava vseh oblik rasne diskriminacije.

Ронні Абрагам

Predsednik Mednarodnega sodišča, Francoz Ronny Abraham je dejal, da Kyiv predstavil trditve za katere se je sodišče odločilo, da je večina od njih na prvi pogled sprejemljiva in v so v pristojnosti mednarodnih pravosodnih institucij.

Začasne zahteve omenjenega sodišča obvezujejo Rusijo  na izvajanje ustreznega nadzora nad rusko-ukrajinsko mejo, da  ustavi dobavo orožja in prepreči dotoke denarja in orožja skupinam, ki izvajajo teroristične napade na vzhodu Ukrajine.

Vir:http://www.radiosvoboda.org/a/28439606.html
//www.radiosvoboda.org/a/28439623.html

Розгляд вимоги України вжити тимчасових заходів проти Росії в Міжнародному суді. Гаага, 19 квітня 2017 року

comments powered by Disqus