Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajina v drugi svetovni vojni: Dejstva namenjena zanamcem

sreda, maj 3, 2017, 10:48

V času, ko ruski mediji aktivno poskušajo prikazati Ukrajince kot aktivne podpornike in sodelavce fašizma in nacizma, je uporabnik LiveJournal forko na svojem delovnem portalu objavil podatke, ki dokazujejo ravno nasprotno.

1. Za Ukrajince se je druga svetovna vojna začela marca 1938. Kot posledica Münchenske zarote so madžarske oborožene sile okupirale Karpatsko Ukrajino, ki je bila takrat del Češkoslovaške. V tej bitki je izgubilo življenje 430 Ukrajincev in bilo je ranjenih 400 borcev Karpatske Ukrajine. Skupna izguba na ukrajinski strani se je, po različnih ocenah gibala v razponu od 2 do 6,5 tisoč ljudi. To je zato, ker večina od njih ni bila ubita v spopadih z rednimi enotami madžarske vojske temveč je bilo veliko ubitih zaradi posledičnih čistk in usmrtitve zapornikov. Madžarski vojaki so začel loviti skupine ukrajinskih vojakov in jih pobijati na licu mesta brez sojenja.

2. V akciji, ki je bila septembra leta 1939 je 112 tisoč Ukrajincev začelo boj z Wehrmachtom v sestavi poljske vojske. Takrat je bilo ubitih 7 834 vojakov ukrajinske narodnosti. V bitkah z Wehrmachtom pod poljsko zastavo je bilo 16.000 ranjenih v akciji, ki se je zgodila septembra 1939.

3. V Ukrajini je Rdeča armada pogosto izvajala tako imenovani “zgodnji” vpoklic ukrajinskih fantov starih od 16 – 17 let, ki niso bili usposabljani za boje in so pogosto bili slabo oboroženi. Ne glede na to so jih takoj vrgli v boje, kar je bila posledica, da je umrlo veliko ubitih zaradi neizkušenosti.

4. Na splošno je bil v drugi svetovni vojni ubit vsak peti Ukrajinec.

5. Skupno število oz. demografska izguba – vključno z mrtvimi in žrtvami v koncentracijskih taboriščih, izgnanih in evakuiranih je bilo več kot 14 milijonov ljudi. Od 41,7 milijona Ukrajincev, ki so živeli pred vojno v Sovjetski zvezi je leta 1945 ostalo le še 27,4 milijona ljudi.

6. Po evakuaciji na vzhod ( v Rusijo – op. prev.) je bilo preseljeno okoli tisoč najboljših industrijskih podjetij iz Ukrajine, ki se po vojni niso vrnili v kraje nastanka. Podjetja, ki jih je ustvaril ukrajinski narod, ki so jih plačali s svojo krvjo (v dobesednem pomenu besede), so po l. 1930. postala osnova za oblikovanje vojaško-industrijskega kompleksa v vzhodnem delu Sovjetske zveze v povojnih letih.

7. Po letu 1941 je sovjetska vlada med umikom iz Ukrajine uporabljala taktiko “požgane zemlje”. Po evakuaciji Zaporožja so razstrelili jez na reki Dneper. Ni znano koliko je takrat stradalo civilistov in vojaških enot, ki so izginili v valovih reke Dneper. V Dnepropetrovsku so razstrelili pekarno skupaj z delavci. V Odesi je Rdeča armada pri umiku poplavila obalne soseske skupaj s prebivalci in ranjenci. V Harkovu so zajeli na stotine intelektualcev in jih nato zažgali v zaprti zgradbi. Takšni primeri so bili številni. In tega niso počeli nemški nacisti ampak ruski komunisti med umikom.

8. Korespondent časopisa »Saturday Evening Post” je med obiskom Ukrajine, leta 1945, z velikim gnusom zapisal: “Dejstvo, da nekdo poskuša vse to prikazati kot” rusko slavo« ampak vojna v Ukrajini ni prizadela tako nobene evropske države, ki je utrpela več globokih ran v svojih mestih, uničena je vsa njena industrija, kmetijstvo in človeški potenciali.”

9. Druga svetovna vojna se je popolnoma spremenila etnično podobo ukrajinske družbe. Iz Ukrajine so “izginile” po manjšine Nemcev (ki so bili izseljeni na vzhod ZSSR leta 1941, 1944 in 1945 str.), nato še Krimski Tatari, ki so bili stoletja pomemben dejavnik v zgodovini črnomorskih regij. Leta 1944 so bili deportirani iz Krima v Srednjo Azijo. Od skoraj 3 milijonov ukrajinski Judov je preživelo vojno 800 tisoč ljudi (kasneje je 140 tisoč emigriralo na Poljsko). Od 2,5 milijona Poljakov je letu 1950 v Ukrajini ostalo manj kot 400 tisoč. V nasprotju s tem pa se je število Rusov v Ukrajini od predvojnega števila 4.000.000. povečalo v prvem povojnem desetletju do 7 milijonov ljudi.

10. Ukrajinci so se borili proti Nemčiji v okviru drugih držav in vojaških enot, še posebej so mnogi od njih služili v ameriški vojski in v kanadskih enotah (lani so jih našteli 40 tisoč.). Borili so se tudi v francoskem odporniškem gibanju. Na tisoče Ukrajincev je služil v poljski vojski pod komando generala Wladyslawa Andersa in so sodelovali v vojaških operacijah na britanski strani v Egiptu, Libiji in v Italiji. Tudi zahodni Ukrajince se bojevali v poljskih enotah Tadeusza Kosciuszka in 70% jih je bilo v Češkoslovaški brigadi generala Ludwiga Svobode.

Vir: https://na-skryzhalyah.blogspot.com/2017/05/blog-post_1.html

comments powered by Disqus