Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajinska Masnicya ali Kolodiy

sreda, februar 14, 2018, 18:39

Tradicije in šege, pomen tega praznika ter zakaj naj bi v teh dneh pripravljali varenyke in ne “mlince”. Ukrajinski praznik Kolodiy[1] (masnicya pade zadnji teden pred velikim postom. Leta 2018 Kolodiya traja od 12. do 18. februarja. Druga, manj pogosta imena tega praznika so: Syrupust, Puschennya ali “Babsky teden”. Ker je bil to zadnji praznik pred strogim postom, so ga praznovali zelo glasno, zabavno in okusno, organizirali so velik sejem z glasbo, kjer ni manjkalo pesmi in zabave.

Tradicija:

Zadnje dneve pred velikim postom smo nekoč vsi bili zelo pozorni na mlade, ki so se še vedno niso poročili, in za tiste fante, ki tega niso izkoristili so namenili različne šaljive kazni. Neporočenim fantom so obešali na pas ali roke trakove, ki jih je bilo mogoče odstraniti samo proti plačilu kazni. Na tako humoren način so bili mladi moški opozorjeni na pomen ustvarjanja lastne družine. Po velikem postu pa je nastopil čas za ponovno sklenitev zakonske zveze in so se mladi znova morali truditi, da čimprej izberejo svojo nevesto, in tisti fant, ki je našel svojo izbranko je zamenjal lesene lisice za pisanico.

Dekle pa je, po drugi strani, lahko izrazilo sočutje in si v tem času izbralo mladega fanta, ki mu je izbral med izmed vseh, ki so bili še prosti. Izdelava druge simbolične “trakove – klade” s cvetjem in biseri in kavljem, ki ga nosijo na levo roko ali v bližini srce je starodavna tradicija, ki je ena najpomembnejših dokazov edinstvenosti ukrajinskega praznika, ker v drugih državah na svetu ni analogij.

Na teden pred velikim postom, vsi se poskušajo pobotati. Treba je oprostiti stare zamere in prositi za odpuščanje, ker je praznik Kolodiy pogosto imenujejo tudi “sprava”.

Omenjeni praznik pa ne gre brez kulinaričnih tradicij. Ta teden kuhamo veliko različnih jedi, katerih glavna sestavina so mlečni izdelki.

Pogostitev med praznovanjem:

Varenyky[2] so glavna jed na praznik Kolodiya. Po navadi so kuhani s sirom in nujno velikodušno namazani z maslom. Običaj kuhanih cmokov je obstajala v časih trypilske kulture[3], v sovjetskih časih pa so se spomnili mlincev in palačink.

Vareniky pa simbolizirajo mlado luno, ki je bila simbol ženske energije. Poleg drugih jedi so prakticirali štruklje, pecivo, sir, rezanci in cmoki, ki so jih kuhali v vodi ali v mleku. In iz mleka so naredili ryazhanko, kolotuho, roztyracko[4]. Vse vrste kaš in polent so bile ta teden kuhane izključno na mleku.


“Babsky teden” ali Kolodiy y (masnycya) v “Mamayeia Slobodi” Izvorna fotografija: mamajeva-sloboda.ua

Predkrščanski pomen praznika

Praznik Kolodiy izvira iz predslovanske dobe, pred krstom Kyivske Rusi. To ime se je pojavilo praznikov in praznovanj, neporočene fant vezavo čevlje in tradicionalne jedi. Vse te svečanosti so potekale v čast spomladanskemu prebujenju narave. Bil je to praktično novoletni praznik, saj so naši predniki praznovali novo leto z začetkom pomladi.

Kolodiy je sicer bog poroke, sprave in harmonije. Ta teden prihaja ljudem, da jim pomaga obnoviti izgubljene sanje v zimskem času in se zbuditi s prvo sapo pomladi.

Po Kolodiyu mlada dekleta že začenjajo peti vesnyanky[5], saj ta velik čas spomlad že prihaja.
To starodavno ukrajinsko praznovanje pomeni oživitev vsega življenja.

Praznik si s svojo edinstveno tradicijo zasluži, da ga Ukrajinci praznujemo na takšen način kot smo ga praznovali nekoč, navkljub temu, da je tudi ruska maslenica trdno zakoreninjena v naših deželah zaradi vpliva sovjetskih časov.

In na koncu dodamo nekaj verzov pesmi na tematiko Kolodiya:

Zaradi tebe, Kolodiyu
Imam še vse upanje.
In brez tebe, Kolodiyu
Ne naredim ničesar!

****
Na kladi je stala
in fantom mežikala.
Na vrtu sem, fantje, na vrtu,
Imam črne oči.

****
No, jaz sem že premagan,
Kaznovan zarad’ ženske,
Že vlečem za sabo klado
Sedaj pa se bom poročil s tabo.

****
Pridi, Kolodiy
Na naše srečanje.
Jedli bomo, pili bomo
Svet božji hvalili.

****
Oh, hvala, Kolodiy
Vsi smo se že zbrali
Gostoljubje in poljubi,
Ustnice so že otrdele!

****
Kolodiy – chik – chiku
In golob – chiku – chiku!
Čakajo vas vse leto
Saj ne bomo vedno na tem svetu.

Pripravila Victoria Demidyuk – posebej za vsviti.com.ua

Vir: http://lviv1256.com/history/ukrajinska-masnytsya-abo-kolodij-tradytsiji-ta-znachennya-svyata-i-chomu-v-tsi-dni-varto-hotuvaty-varenyky-a-ne-bliny/

[1] Kolodiy – jarem, klada lesene lisice

[2] Varenyky – kuhana jed pripravljena iz testa z različnimi nadevi kot so pražen krompir, skuta, višnje ipd.

[3] trypilska kultura – gre za kulturo ljudi, ki so živeli na območju današnjega Kyiva pred Kristusom

[4] Različne vrste mlečnih izdelkov

[5] Vesnyanky – pesmi v čast prihoda spomladi

comments powered by Disqus