Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajinska ruta: pomen in obredi

četrtek, november 23, 2017, 22:21

Hustyny (žensko pokrivalo za glavo – ruta – op. prev.) so pogosto kvadratne oblike platna, okrašene z vezenjem. V vsaki ukrajinski družini so bili narejeni vnaprej in se hranijo za praznovanje pomembnih dogodkov v življenju družine.

Kakšne so bile rute v antičnih časih?

Hustke (v nadaljevanju bomo uporabljali besedo – hustka) oz. rute so bile večinoma bele, to je nacionalni značaj ukrajinskega ženskega pokrivala. Poleg belih hustk so ženske pokrivale z glavo z belo vezeno brisačo. Debelina niti in količina svile na brisači sta označili številčnost družine. Mlade ženske so bile okrašene z brisačami v obliki venčkov vrtnic.


Včasih so v Ukrajini hustke bile vezene s svilo. Pogosto so bile hustke vezene z rdečimi, modrimi, zelenimi, rumenimi in rožnatimi nitkami. Ornament na naglavnih hustkah je večinoma geometrijski. V XVIII. stoletju je prišel v modo cvetlični okras – cvetovi vrtnic, nageljni ipd. Zelo redko na starih ukrajinskih hustkah najdete podobe ptic ali golobe …

Pogosto se uporabljana in najpreprostejša sestava vzorca hustke je valovita črta. Poleg vzorcev rastlinske narave obstajajo tudi geometrijske oblike. Pri vzorcu hustke najdemo tudi sešiti debel prostor v sredini, ki je ostal brez nakita ali vezen z drobnimi napolnjenimi kvadratki v obliki diamantov in trikotnikov. Hustke so bile vezane predvsem z rdečimi nitkami, včasih so dodajali modro ali rumeno barvo, vendar se nikoli niso uporabljale samo modre ali rumene barve.

Hustka, v poročni slovesnosti, je bila izredno pomembena

Nevesta je podarila ženinu hustko, ki jo je sama tkala in vezla. Ob tem je pela:

Hustočko moja svilena,
S svilo prešita
Večkrat sem te oprala,
samo ljubemu bom dala …

Dekle je darovalo hustko pomembnim svatom, ki so prišli, da jo izprosijo. In če bi dala svojo privolitev, bi takoj podarila svojo hustko bodočemu ženinu. Hustka je že dolgo igrala magično vlogo, bila je prepusto – amulet. Zato je bila sestavni del poroke. Ženin je bil s strani obložen s hustko, obvezno rdeče barve. Hustka s katero je mati peljala nevesto in ženina v hišo je  morala biti svetla ali zelo jasne barve – takšno naj bi bilo tudi življenje mladih. Ko pa je prihajal zaročenec po zaročenko, ji je vedno prinesel poročno hustko (turpan) s katero je svojo bodočo nevesto oz. ženo obvezal čez ramo. Od te hustke se nevesta ne sme ločiti do konca poroke. In ko je prišel ta čas, so mladi dali to hustko mlajši sestri od neveste ali starejšemu svatu. Nato so nevesto s hustko pokrili. Po tem pa je ​​mati odstranila z neveste svileno pokrivalo in jo je povezala s hustko. Hustka je atribut poročene ženske. Včasih so dekleta morala hoditi gologlava – vendar so si na glavo dajale trak ali venec. Včasih so tudi neporočene deklice nštrleti lasje.

Torej, hustka je bila obvezna in dnevno najbolj bistven element obleke poročene ženske. Šele pri poročnem obredu so dekletom ” pokrivali glavo”, kar je pomenilo kot prehod na drugi (višji – op. prev.) družbeni status oz. pridobitev zakonskega statusa. Potem je ukrajinska ženska morala obvezno nositi hustko ali ruto* imenovano očipok[1].

V hiši so zgoraj omenjeni obred najpogosteje opravljali njena poročena sestra ali mati. Ženske sta stali na obeh straneh neveste in mahali z belim robcem (v Bukovina je hustka rdeče barve), nad glavami mladoporočencev, ki so se poskušali poljubiti. Po trikratnem poljubljanju so ženske pokrile nevesto. V nekaterih regijah so nevesti poleg hustke nadeli še ženinov klobuk. Šlo je za velik sram, če je nevesta snela klobuk z glave. Med tem obredom je morajo nevesta obvezno jokati: za družino in zaradi izgubljenega deklištva. Zato je pogosto nevesta v hustki držala čebulo, da bi povzročila solze, ki so pridobile ritualno vrednost.

Obleka ali, kot je napisano v poročni pesmi “večno pokritje (glave)”, simbolizira moč moža kot poglavarja družine. Pokrivanje las pomeni dobesedno – poslovitev z nekdanjo družino in predniki. Ni čudno, da se v nekaterih regijah (Volyn) neveste dvakrat pokrivajo – v svoji hiši in v hiši svojega moža, ženinova mati je nevestino hustko  vrgel v peč (neke vrste žrtvovanja prednikom, duh, ki živi peči) in je nevesto še enkrat pokrila s svojo hustko.

Zato  v pravljicah hustke štejejo kot magične predmete: “… in ona je pomahala s svojo hustko in morje se ji je odprlo…”
Dekleta, ki so se želela poročiti na dan sv. Pokrove (14. oktobra), ko se začenjajo sezone porok v letu, so vprašali:
Pokrivanko, Pokrivanko, pokrivaj meni glavo,
Čeprav bom po husti dišala, – ne bom več dekle ostalo!

Na žalost, ko je v Ukrajini vedno potekala kakšna vojna je pogosto prihajalo do prisilnih ločitev mladoporočencev. Ko je odhajal ženin v vojno, mu je vedno nevesta dala svojo najljubšo hustko, kot znak ljubezni in zvestobe. V Ševčenkovki pesmi “Hustyna” lahko preberemo naslednje:

 .. Spremljala je njega tri milje, tri polja,
V dolini sta se poslovila.
Podarila mu je hustko svojo
Da v tujini ne pozab’ on nanjo…
Oh, hustka, moja, moje pokrivalo!
Vezena si in šivana
Samo za mojega kozaka slavo
Naj z njo sedelce pokrije.

Pomembno vlogo je imela hustka v življenju kozaškega poveljnika. Prav ponosen je bil nanjo, zelo jo je cenil, bilo mu je najljubša  dekoracija in izražala je vedno lastnikovo dobro počutje.


Slavni ukrajinski umetnik Ilya Repin, ko je pripravlja barve za sliko “Zaporošci pišejo pismo turškemu sultanu”, je potoval mestih v okolici Zaporožja z Dmytrom Yavornytskim, poznavalcem običajev in šeg v teh krajih. Med tem potovanjem je Yavornytsky zbiral narodne kvizite in svetoval Repina, kako naj naslika slike z veliko zelo zanimivih podrobnosti. Potem je Ilya Repin upodobil več slik z vezenimi hustkami, ki so pripadali Zaporoškim kozakom, ki so jih prejeli od svojih žena in ljubic.Tudi pri gradnji nove hiše so Ukrajinci  običajno začeli v dnevni sobi obešati  ročno tkane hustke. Pri krstih so obvezno povezovali roke botrom in duhovnikom.

Na pogrebu pa so hustke krasile zastave in sveče, ki so jih dali vsem udeležencem. Oči mrtvecev so bile prekrite s hustkami.  Na križ nad grobom dekleta ali fanta so pribijali hustko kot zastavo – simbol dostojanstva.. Torej, v Ukrajini ima hustka vsakdanji in ritualni pomen. Vir: http://www.uaua.world/4715/?utm_source=facebook&utm_medium=urkfb&utm_campaign=hustyna

[1] očipok – starodavno žensko pokrivalo v Ukrajini.

comments powered by Disqus