Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajinski boršč in njegove skrivnosti

petek, april 8, 2016, 0:06

V Ukrajini boršč že dolgo velja za simbol močne družine: vse sestavine v loncu so izredno pomembne, saj pošljejo svojo aromo in združijo okus.

thumb2-931530949a04c01cf0f0f6d3979ce95d
1. Po starih ukrajinskih izročilih so tradicionalno pripravljen boršč kuhali ob spominskih večerjah, ker so verjeli, da z nekaj o tega vonja gre v nebesa za dušo umrlega.
2. Obstaja več kot 70 receptov priprave rdečega boršča, med katerimi je najbolj zapleten in najdražji ti, “Boršč iz Kijeva”. Juho zanj kuhamo iz govedine, jagnjetine in svinjine. Nazadnje ob obveznih sestavinah dodamo še krušni kvas.

червоний борщ

3. V Černihivu pripravljajo boršč z gobovo juho z “ušesi” in ga imenujejo “Perejaslavski boršč”.
4. V Poltavi pripravljajo boršč iz piščančje juhe in vanj morajo še dodati tradicionalne cmoke, ki jih delajo v svoji regiji – galušky.

борщик

5. V Žitomiru imajo dve vrsti boršča: “Poliskij” – z gobami in in “Korosten” s suhim sadjem.
6. Ampak obstaja v Ukrajini regija, kjer nimajo tradicije kuhanja boršča – to je Zakarpatje. Zelo redko kuhajo nekaj podobnega kot juha s krompirjem in dodajajo zelo malo rdeče pese, brez zelja. In takšen boršč imenujemo “Lvivski”.
борщ львівський

7. Galicijski boršč so v starih časih pripravljali zelo redkega, brez krompirja, samo s peso, z začimbami, in za kislino so dodajali višnjev ali jabolčni sok.
8. V judovski kuhinji so pripravljali boršč izključno iz piščanca in dodajali so veliko sladkorja. Rdečo peso pa niso dušili ampak so jo kuhali.
єврейський борщ

9. Obstaja kulinariki tudi ti. “moskovski boršč”, ki je pripravljen z dimljeno govedino, ki ga postrežejo s narezanimi hrenovkami.
10. Klasičnemu ukrajinski boršču moramo ob koncu kuhanja dodati svežo svinjsko slanino, strt česen, sol in zelišča. Nato se jed odstrani z ognja in ga pokrijemo s pokrovom. Vse skupaj mora počakati vas eno in pol ure (dlje – bolje) in se lahko šele takrat postreže.
борщ із салом

11. V začetku je za kislobo boršča služila sirotka, jogurt, kislo zelje, jagode ali nezrela jabolka. Tomatna začimba se je v ukrajinskem boršču pojavila šele v pozne, XIX.st in v začetku XX. stoletja, ko se je Ukrajina dokončno navadila na ameriški paradižnik.
12. Ukrajinski mediji pogosto uporabljajo neuradno “indeks boršča” (podobno kot “indeks Big Mac”, da bi ocenili kupno moč različnih valut. Na ta način se tudi določa dejanska inflacija grivne. Indeks cene boršča – kumulativna povprečna cena izdelkov, ki so potrebni za kuhanje za to jed ob določenem datumu.
борщовий набір

13. Gorečimi občudovalci ukrajinskega boršča so bili slavni ljudje, kot je bil pisatelj Nikolaj Gogolja, carica Jekaterina II in svetovno znana balerina, Ana Pavlova.
14. V čast ukrajinskemu boršču je bilo imenovano majhno ukrajinsko mestece Borščiv v regiji Ternopil. Vsako jesen, je v tem mestu središče festivala “Boršč –iv« Mimogrede, letos bo festival Boršča, 6. septembra.
Борщів-фест

15. Obstaja tudi geografski pojem “Borščevi pas”, ki zajema ozemlja, kjer se omenjaena jed tradicionalno pripravlja. Omenjeni pas poteka iz jugovzhodne Poljske preko Ukrajine in Belorusije do ruskih regij ob Volgi in Dnepru.
16. Ob Bajkalskem jezeru se nahaja ti. Borščovočnaja hrbtenica. Neposredno ni povezano z borščem, ampak prihaja iz vasi Borschovka, ki se nahaja na spodnjem delu hrbtenice.
Vir:http://vsviti.com.ua/ukraine/51292

comments powered by Disqus