Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Proruski separatisti z naslovom bivanja v Moskvi

sreda, avgust 6, 2014, 2:01

Po poročanju Deutsche Welle v srbščini na Vhodu Ukrajine skoraj o vsem odločijo Rusi. Ta vtis se dobi ob pogledu na voditelje pro-ruskih separatistov v Ukrajini. Drugače povedano, čelne pozicije v samooklicanih Republikah Donecka in Luganska zasedajo ljudje iz Moskve.
»Ne, Aleksander Borodaj ni pobegnil. »Premier« samooklicane »Ljudske republike Doneck« je na poslovni poti v Moskvo in se kmalu vrne«, je poročal v začetku tedna predstavnik pro-ruskih separatistov na vzhodu Ukrajine na ruski tiskovni agenciji Interfax. Tega bradatega moža od sredine julija pozna skoraj ves svet. Po rušenju malezijskega potniškega letala na Vzhodu Ukrajine je bil takoj navzoč Borodaj. Dogovarjal se je o dovoljenju dostopa do kraja nesreče in pobiranju posmrtnih ostankov ponesrečenih.

Перед Донецком Александр Бородай побывал в Крыму. Фото: zavtra.ru

Vir: zavtra.ru Borodaj je bil tudi na Krimu

Možje iz Moskve
42-letni  Borodaj ima naslov bivanja v Moskvi.. Predno je sredi maja letos postal »predsednik Ljudske republike Doneck« je delal v Moskvi kot politični svetovalec. Moža, ki ga šteje kot zaupanja vredno osebo je Rus. Odziva se na ime Strelkov, ampak v resnici gre za Igorja Girkina. Tudi on je prijavljen na stalnem naslovu v Moskvi. Ta 43-letni možakar se je razglasil za »Ministra za obrambo Ljudske republike Doneck«. V intervjujih je trdil, da je nekoč delal za rusko zvezno tajno službo FSB.

Aleksander Borodaj

Borodaj je bil prej politični svetovalec v Moskvi. Morda je Borodaj odpotoval v Moskvo, da mu tam ne bi prisluškovali. Ukrajinska tajna služba SBU je nedavno objavila posnetek domnevnega telefonskega pogovora med Borodajem in političnem strokovnjakom iz Moskve Aleksejem Česnakovim glede položaja separatistov. Na tem posnetku je Borodaj dejal: »Obeti so zelo slabi.« Česnakov, ki je prej delal za Kremelj pa je pristnost posnetka zanikal, vendar se o tem Borodai do zdaj še ni izjasnil.

Rusi so v Donecku in Lugansku na ključnih položajihBorodaju in Girkinu sledi Marat Baširov. 50-letni nekdanji vodja in lobist iz Moskve. Štejejo ga za strokovnjaka pri »strateških komuniciranjih pri državnih organih.«

Obe samooklicani republiki sta formalno pod vodstvom Ukrajincev; v Lugansku je na vodilnem položaju Valerij Bolotov, v Donecku pa Pavel Gubarev. Toda oba se zadnje čase čedalje manj pojavljata v javnosti. Ena izmed prvih je vodja separatistov v Donecku, »predsednik Parlamenta« Denis Pušilin, ampak je že odšel v Rusijo.

Rusi med separatističnimi borci

V zvezi s separatističnimi borci ni veliko informacij. Olexij Melnik iz Razsiskovalnega centra v Kijevu pravi, da na vzhodu Ukrajine deluje več skupin. »Ampak najbolj pomembna ugotovitev je, da so odločilni tisti ljudje,  ki je povzročil vso zmešnjavo pripadniki ruske tajne službe.

V poveljništvu za protiteroristične operacije ukrajinske vojske razpolagajo z dejstvi, da v Ukrajini deluje 2.000 ruskih saboterjev in vohunov. Omenjeni zasedajo vodilne položaje in novačijo borce med lokalnimi prebivalci. Kot kažejo viri, separatistom  se je pridružilo okoli 5000 ljudi. Njihov cilj je bodisi vzpostaviti svojo državo bodisi povezovanje vzhodnega dela Ukrajine z Rusijo, pravi DW je Olexij Dmitraškovski, predstavnik poveljstva za protiteroristične operacije.

Bataljon »Vostok« (vzhod)

Za najbolje usposobljeno pro-rusko oboroženo enoto šteje bataljon »Vostok« Poveljuje mu Aleksander Hodakovski, nekdanji vodja posebne policijske enote Ukrajine v Donecku. Pod njegovim poveljstvom je okoli 1000 borcev. On je v različnih intervjujev izjavil, da so med borci prostovoljci iz Čečenije.

Pro-ruski separatisti v nesreči malezijskega letala

Hodakovski je edini vodja separatistov, ki je prevzel odgovornost za uničenje potniškega letala na vzhodu Ukrajine. On  je za časopisno agencijo Reuters povedal, da separatisti na vzhodu Ukrajine imajo v posesti sistem za zračno obrambo BUK. Kasneje je svoje izjave zanikal.

Enote Igorja Strelkova

Največja oborožena enota separatistov je verjetno skupina zbrana okrog Igorja Girkina (Strelkova). Po tem, ko je ukrajinska vojska osvobodila mesto Slovjansk je Girkin v začetku julija glavni štab preselil v milijonsko mesto Doneck.

 

Vir: http://www.dw.de/ukrajinski-separatisti-s-moskovskom-adresom/a-17824053

 

 

Top lista separatistov se nahaja tukaj: http://golosislama.ru/news.php?id=24527

comments powered by Disqus