Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajinsko velikonočno jajce, pomeni, znaki, simboli in barve

sreda, april 4, 2018, 0:52

Menimo, da je vsakdo izmed vas vsaj enkrat v življenju poskusil pobarvati svoje velikonočno jajce. Nekdo je  jajca  le skuhal v različnih barvah  in je mogoče dodal še kakšno nalepko. Vse je odvisno od volje, energije in potrpljenja. Ustvarjalci mojstrovin – pisanic ali pirhov se morajo še posebej potruditi, izbrati ustrezne  barve in uporabiti ustrezno orodje. Zato zdaj želimo pisati in govoriti o pisanju pisanic, poslikavi jajc vseh vrst ter predstaviti simboliko barv in vzorcev.

Priprava za pisanje oz. barvanje pirhov

Tradicionalno so velikonočna jajca v Ukrajini pripravljale le ženske (zdaj to počne lahko vsak ne glede na spol). Za izdelavo pisanic potrebujejo pysachok, (pisalo) barve za jajca, vosek (po možnosti od čebel), sveče in posodo za redčenje barve.

Če ste načrtovali izdelavo velikonočnih jajc v svetlih barvah, boste morali izbrati jajca z belo lupino. Jajca običajno krasijo takrat, ko jih izpihajo (takšne pisanice lahko dolgo časa služijo, kot okras). Če želite velikonočna jajca testirati, če so dovolj trdna, jih je treba približati močnejši svetlobi in preveriti, če so v jajcu kašne razpoke. Preveriti je treba tudi, če so jajca sveža in in trdna, ali je lupina bolj groba in kakšna so na otip, npr. kot  kreda.

Tradicionalne pisanice ustvarjajo s plastenjem barv in voskom. Vosek se nanaša tja, kjer želimo, da potem ostane bela podlaga, in nato jajca namakamo v rumeno barvo (za svetla jajca) ali uporabimo drugo barvo (za temne ali svetle pirhe). Če želite doseči bolj temne ali nasičene barve je treba uporabiti posebne barve in pustiti jajce dlje v posodi z barvami (za minimalni odtenek barve je dovolj, da imamo jajce v posodah barvo 10 sekund).

Ko so velikonočna jajca pripravljena, moramo izbrisati vosek in odstraniti odvečne usedline.

Oblike poslikav jajc

Obstajajo štiri glavne vrste pirhov: krapanky, drsanke, pobarvana jajca in pisanice. Vsaka vrsta ima svoje značilnosti in pravila izdelave.

Pobarvana velikonočna jajca. Gre za najenostavnejši način za izdelavo barvnega jajca. Prej so jih pripravljale gospodinje, ki so poiskale in zbirale lupine iz čebule in so v njih kuhali jajca (včasih so za dekoracijo uporabljali peteršiljeve liste ali manjše liste ribeza, ki so nato zapustili svoje sledove na jajčnih lupinah). Kot barvila so včasih uporabljali trave, zelišča in  drevesno lubje.

Okrašena velikonočna jajca

Zanimivo okraševanje velikonočnih jajc je, ko so uporabljali metodo “marmor” in ko so na jajca naključno pritrdili tudi koščke suhe barve, kose barvnega papirja ali tkanine, ko so jih zavijali v posebno oblikovane tkanine, vezenine z nitjo in so nato kuhali v vreli vodi. Tako pripravljena velikonočna jajca so bila zelo zanimiva, videti so bila kot marmor.

Na pysanice se nanašajo voskove kapljice, ki so namočene v svetle barve, in nato še se še enkrat dadajajo pike, ki so namočene v temnejše barve. Ko so na krapanko nanesene pike vseh želenih barv, se na vse ostalo ozadje nanaša temna barva (običajno temne češnje, v temno zeleni ali črni barvi). Nato se stopi vosek nad svečo in nežno obriše jajce od voska z nežno tkanino.

Drsanka

Če nimate (pisala) pysachoka pri roki, lahko poskusimo z drasankami. Vzamemo temno obarvano jajce in ga pomočimo v temne barve. Kot je jajce suho, uporabimo svinčnik in izdelamo različne dekoracije iz iglami (šilom ali z žebljem, če živimo na kmetiji).

Pisanice
Gre za najbolj komplicirano izdelavo velikonočnega jajca. Omenjena tehnika  zahteva spretnost, potrpežljivost in čas. Prvotno se uporablja svinčnik s katerim se označijo osnovni ornamenti, vzdolž iz počez jajca, nato se uporablja vosek. Potem se jajce pomoči v barvo, sledi taljenje voska, ki ga odstranim in potem po želji nanašamo okraske z drugimi barvami (lahko pustite bele sledove).

Barvanje pirhov in barve za pisanice

Včasih so za barvanje pirhov uporabljali lastnoročno narejene  barve. Na primer, rumeno barvilo je pridobljeno iz lubja divje jablane, ki so jo posebej za to pripravljali da so pridobili rumeno barvo. Rumeno barvo so pridobivali tudi z ajdove slame. Zeleno barvo so pridobivali iz semen konoplje, in črno od semen sončnic, ali črnilo od skorje hrasta. Rjava barva se je pridobivala od čebule. hrastovega lubja in jelše. Če smo želeli imeti rdečo barvo smo jo pridobivali iz sandalovine, ki so jih pripeljali ukrajinski priseljenci iz Brazilije.

Naravna barvila (k izboljšanju barve) so dodajali aluminij, ki je izboljšal živost barve in železo, da smo dobili temnejše barve. Za redčenje barve so uporabljali vodo, ki so jo prinašali iz treh izvirov, nato so uporabljali še  posvečeno vodo.

Barve velikonočnih jajc in njihov pomen

Kako pobarvati pirhe z naravnimi barvili

Na veliko noč za barvanje jajc so pogosto uporabljali 7 osnovnih barv (rdeča, rumena, oranžna, zelena, češnjeva, rjava, črna), pa tudi druge barve, ki so na voljo (odvisno od regije v Ukrajini). Kaj pomenijo različne barve:

Rdeča barva. Simbolizira dobroto, veselje do življenja, priljubljena pri mladih in pomeni srečen zakon. Po cerkveni tradiciji je rdeče jajce simbol vstajenja, žrtvovanje, nebeški ogenj.

Rumena barva. Simbol nebesnih teles (sonce), toploto in donos (barva zrelega žita). Jajca te barve nas bodo zaščitile pred zlobnimi silami in zlom. Rumena barva je barva bogastva.

Zelena barva. Barva pomladi, vstajenje narave, pomeni upanje in življenje. Simbolizira naravno prebujanje iz dolgega zimskega spanja.

Rjava barva. Simbolizira zemljo in njeno skrito živo moč.

Črna barva  je barva noči, simbolizira vse nepoznano in skrivnostno. Običajno se uporablja kot ozadje, poudarja moč drugih barv. Črna barva simbolizira neskončnost človeškega življenja in življenja po smrti.

Bela barva je barva čistosti, simbol raja. Beli simboli sicer simbolizirajo brezskrbno in brezgrešno življenje.

Modra barva. Pooseblja nebesa, zrak, vodo, čistost in zdravje. Na pisanici simbolizira zasičenost in nebeško božanstvo.

Znaki in okraski na velikonočnih jajcih

Sonce
Je prikazano na pisanici kot krog nebeške zvezdo (ki se imenuje Rougetin  obstaja enostavna bočna polna in v obliki rože (slika v obliki treh žarkov, ki izhajajo iz ene točke in se zvijejo v eno smer, imenuje se trigver, trikvert), swasti (prepletanje, kaveljski križ).

Križ
Stari simbol sonca, ognja, duše. Šteje se, da je “znak Boga”. Križ je presečišče dveh vrstic: večnost (navpična) in čas (horizontalna). To je simbol bivanja in niča, začetka in konca. V krščanstvu predstavlja strah in veselje – Vstajenje in odrešenje grehov.

Svitanje, Roža

Ta simbol je bil upodobljen kot zvezda s petimi, sedmimi, osmimi zvezdicami. Heksagonal – znak šestih strani obzorja, ki je povezan z nebom, pa tudi znak leta: dve polovici za šest mesecev. Osmerokotna zvezda vsebuje še poševen križ in raven križ, pa tudi levo in desno stran svastike. Šteje se, da je to simbol ljubezni.

Rože
V ukrajinski tradiciji je ta znak povezan z otroki. Zato so ženskam, ki dolgo niso mogle zanositi, svetovali, naj delajo pisanice s cvetjem in jih dajo otrokom.

Veja borovnice

Zelena drevesa, veje in listi so simbol življenja, spomladanske prenove po zimskem spanju, večna mladost, zdravje in rast.

Zavitek, Zmaj, Spirala

To so simboli vitalnosti in rojstva življenja. Duhovniki so s temi okraski darovali zdravje.

http://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2018/04/spiral.jpg

S-obliko znaka večnosti

Znak združevanja nasprotij. Simbolizira znak enotnosti (prva in zadnja krona dokončanja) v boju toplote in mraza, dan in noč, svetloba in tema, moški in ženska.

Neskočnost (krivulja)

Simbolizira vodo, njeno tekočino. Voda je tudi utelešenje življenjskega ženskega principa, ki je vir sile narave. V krščanstvu voda simbolizira očiščenje (ritual krsta). Na pisanicah so, poleg krivulj neskončnosti, predstavljali valovite vzorce.

40 klincev

 Simbolizirajo naročanje, plodnost. Na pisanice se lahko nariše več kot 40 klinastih trikotnikov (lahko je več kot 60). Številka 40 je simbolična v življenju: ženska nosi 40 tednov otroka, v krščanstvu – 40 dni traja veliki post, 40 let so tavali v iskanju obljubljene dežele.

Drevo življenja

Simbolizira vesolje, v katerem je za vsako bitje določeno mesto, kjer se vsak pojav podreja pravilom. Ta slika združuje idejo o času, prostoru, življenju in smrti. Svetovno drevo življenja lahko razdelimo na več delov: krone (nebeški svet tradicionalno prikazujejo ptice, čebele in nebesna telesa: sonce, zvezde, luna), prtljažnik (zemeljski svet, velike živali in ljudi), korenine (podzemlja in vode: kače, žabe, ribe, vodne ptice). V pirhih so upodobili še vaze s cvetočim drevjem, ki simbolizirajo družino, (oče, mati in otroci).

Grahovniki, Grebinci, trikotniki z glavnikom

Obstajajo tudi simboli vode, ki vsebujejo oblake in dež. Pisanka z grabeni so delali, ko je bila suša in so si želeli, da povzročijo deževje, ki je moralo prinesti dobro žetev.

Noge, Božje pero, rokavice, dedkovi prsti

Podobni simboli so simbolizirali moč, pokroviteljstvo in integriteto.

Svarga
Simbolizira sonce. Obstajata dve vrsti okraševanje, enostransko – simbolizira vzhajajoče sonce in dobro pomladno prebujanje narave, pozitivno energije in levo-stran – moškega – sončni zahod, uničevanje, degradacijo, zlo, negativne ženske energije. Svarga je bila tudi utelešenje sreče, dolgoživosti, plodnosti, zdravja in življenja.

Grozdje in trte

Po krščanski tradiciji – simbol duhovnega oživljanja in starodavnega simbola družine.

Hrastov list

Simbolizira moč, dolgoživost, potrpežljivost. V kombinaciji z želodom je simbol duhovne in telesne zrelosti.

Oven
Simbol ponižnosti, nedolžnosti, brezmejne ljubezni, rodnosti. Na pisanicah je ornament “jagnjetovi rogovi” ustvarja mlade poganjke rastlin.

Ptice
Ptica simbolizira človeško dušo (po prepričanju, duša prihaja s ptico novorojenčku in leti v nebesa, ko umre oseba). Ptica je vez med nebom in zemljo, stražarjem zla, simbolom ljubezni, zvestobe in soglasja.

Petelin
Simbol svetlobe, ki je premagal temo (Kristus), predstavnik dneva in zaščito pred zlom.

Riba
Ustvarja vodo, življenje in zdravje, pa tudi nov krst.

Konj
Simbol neprekinjenega gibanja sonca, moške osnove v naravi. Po krščanski tradiciji je predstavljal neustrašnega glasnika vere, ki pluje v svet  in je pripravljen na smrt.

Jelen
Predstavlja varuha resnice, dirigent duše mrtvih. Po starodavnih prepričanjih je jelen na rogovih prinesel sonce v nebo. Najpogosteje so bili takšni okraski na velikonočnih jajcih na Hutsulshchyni in Bukovini.

Avtor: etnoxata.com.ua posebej za VSVITI

Značilni ukrajinski pirhi po regijah

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

Fotografija osebe Svetlana Petruchik Ushakova.

comments powered by Disqus