Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

V mestu Toljati (RF) je bil protest proti vojni v Ukrajini

torek, maj 19, 2015, 2:43

Uradno stališče Moskve: »Ruskih čet ni v Ukrajini!«. V ruskem mestu Toljati v bližini vojaške baze  3. brigade GRU je potekal spontani protest, katerega udeleženci so zahtevali umik ruskih čet iz Ukrajine. Protest, ki se ga je udeležilo približno ducat ljudi se je začel v ponedeljek ob 10. uri in je trajala okoli 20 minut, je za BBC dejal ruski lokalni novinar Sergej Petrov. Protestniki so prišli do vojaške baze in so skandirali protivojne slogane in so poskušali razgrniti transparente. Udeleženci so pozvali RF, da  umaknejo iz Ukrajine ruske vojake. Policija je pa protestnike razgnala, pridržali niso nikogar. Protestniki so zavrnili prošnjo novinarja, da povedo svoja imena. Vendar pa je eden od protestnikov dejal, da so prišli pred vojaško bazo in jim sporočili, da se v priporu v Ukrajini nahajata dva ruska komandosa.

Rusi v Donbasu

Prej so ukrajinski mediji objavili video, ki prikazuje zaslišanje enega izmed  zapornikov. Človek, ki leži na bolniški postelji pravi, da je narednik Aleksander Alexandrov in, da je sklenil pogodba s 3. brigado specialnih enot GRU v mestu Toljati. Njegovemu poveljniku pa je ime Evgen Yerofejev.
Zagovorniki “protivojnega protesta-Center” so za BBC dejali, da sta kapitan Evgen Erofejev in narednik Aleksander Aleksandrov iz vojaške enote, ki se nahaja v mestu Toljati. Enota №21208 je dejansko sodelovala v vojaških operacijah v Ukrajini. Ti mladi ljudje so prebivalci mesta Samare in so bili vpoklicane na služenje v specialnih enotah vojske, s sedežem v mestu Toljati.

“Iz mesta Toljati so v presledkih v trajanju 1,5 meseca v Ukrajino pošiljali posebne specialne enote.  Vse to so delali na ta način, da so govorili svojim družinam, da gredo na  počitnice ali usposabljanje”, pravijo aktivisti za človekove pravice. Predstavniki vojaških sil v mestu Toljati in na Ministrstvu za obrambo ne dajejo uradnih komentarjev. Kot so povedali BBC novinarjem in drugim  medijev po naročilu iz od vlade, so prejeli neuradno prepoved, da govorijo o ujetništvu dveh ruskih vojakov, ki se nahajajo v Ukrajini. Press sekretar predsednika Rusije, Dmitrij Peskov je v ponedeljek ponovil uradno stališče ruske strani, “Večkrat sem vam povedal jaz, in ministrstvo za obrambo, da ni ruskih vojakov v Donbasu.”
Vir:http://www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2015/05/150518_toliatti_protest_ko?ocid=socialflow_facebook
Офіційна позиція Москви: російських солдатів в Україні немає

comments powered by Disqus