Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

V Rostovu na Donu so razgnali shod v počastitev Dneva neodvisnosti Ukrajine

ponedeljek, avgust 25, 2014, 20:47

V Rostovu na Donu so razgnali shod v počastitev Dneva neodvisnosti Ukrajine – približno ducat državljanskih aktivistov, so skušali na Leninovem trgu imeti shod v podporo suverenosti Ukrajine. Kakor poroča “Radio Svoboda”, so to naredili podporniki oz. agresivni zagovorniki tako imenovane Nove Rusije, ki jih je bilo veliko več, kot tistih, ki so hoteli proslavljati.
Pred začetkom proslave so se aktivistom približali ljudje, ki sami sebe imenujejo “domoljubi” in so začeli razpravo o vprašanju, “ali je Ukrajina fašistična država” in če ima zares Ukrajina največ “narodnih izdajalcev”. Na račun aktivistov so se slišale tudi grožnje. Policisti so okoli trga Lenina takoj obkolili vso območje in odpeljali več protestnikov do najbližjega taksi postajališča. Preostale ljudi so pod policijsko zaščito odpeljali na druga območja.
Eden od udeležencev civilne iniciative, Boris Batij je za “Radio Svoboda dejal, da so ljudje, ki so preprečiti proslavo zase dejali, da so “domoljubi”, kar pa ni res. Batij verjame, da Rusija in Ukrajina ne bi smeli biti sovražnici, in prebivalci v sosednjih državah ne bi smeli streljati drug na drugega. 16. marca je z vojaško in politično podporo Rusije, priključitev Krima potekala protiustavno in s pomočjo nepriznanega referenduma o samoodločbi Krima. Ukrajina in Zahod sta upravičeno obtožili Rusijo, da podpira upornike v Donbas-u, kjer od aprila letos še traja protiteroristično delovanje. Moskva pa glede tega zanika vsakršno vpletenost.

Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2014/08/25/7035706/

http://ru.krymr.com/content/article/26547924.html

comments powered by Disqus