Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

V Ukrajini ne obstaja praznik imenovan »Maslenica«

četrtek, februar 23, 2017, 9:56

Kateryna Serdyuk za Lvivski portal

V mestu Lviv so obravnavali ukrajinske avtentične tradicije in so se pogovarjali o lažnih ruskih praznikih, ki so izmišljeni na podlagi ukrajinske kulturne dediščine vključno z izmišljenim “praznikom”, ki ga imenujejo »Maslenica«.

Takšen praznik v Ukrajini nikoli ni obstajal, je napisala dopisnica Lvivskega portala. Po besedah Mihajla Kobrina, strokovnjaka na področju religiologije v Ukrajini je poganska religija že dolgo povezana s krščansko tradicijo. “V pravoslavje je nastal pojav dvojne vere: kombinacija krščanskih običajev in tradicij, ki jih sprejemajo iz poganskega izročila. Med njima je sožitje. Kar zadeva praznovanje Maslenice – za našo regijo to ni tradicionalen praznik. Ampak to navado sprejeli ljudje, da so se že pred Velikim postom najedli masla, sira ipd., kar je sicer med postom prepovedano.

In to sedanje praznovanje Maslenice ni nič drugega kot so podobna praznovanja, ko se pojejo koljadke, Ivan Kupalo, kar ni značilno za krščanske uradne praznike. Gre samo za narodne šege in navade«, pravi Mihajlo Kobrin, strokovnjak na področju religiologije in verskih študijev. Medtem je etnolog in kandidat zgodovinskih ved dr. Yuriy Pukivskyy dejal, da ima Ukrajina dovolj prepoznavne tradicije in da je ti. Maslenica rezultat umetnega tujega praznovanja.

“Maslyana je derivat in oblika ruskega imena “Maslenica”. Vendar pa je to še vedno umetno ustvarjeno. V naši državi so se odločili, da se kuhajo varenyky s sirom, na Poljskem – krofe in v Rusiji – palačinke … V Sovjetski času so taka umetna praznovanje prakticirali na nacionalni ravni, zdaj pa vse to vztrajno poskušajo umestiti še v naši državi, medtem ko imamo svoje prepoznavne nacionalne tradicije”, dr. Yuriy Pukivskyy.

Kulturologinja in kandidatka filozofskih znanosti dr. Oksana Dormoriz dodaja, da je Maslenica v Ukrajini prišla iz Rusije, in da ne more biti naš nacionalni praznik … “Tradicija praznovanja Maslenice smo opazili v Kyivu, Harkivu, Hersonu, itd., češ da gre za centralne in vzhodne regije. Kakor da je tam razširjena ruščina.

Ta praznik so začeli aktivno spodbujati, čeprav praznovanja Maslenice v Ukrajini, nikoli ni bilo. Ukrajinska kultura je začela sprejemati ostanke post kolonialne kulture. Ukrajinskia tradicija pa se aktivno poskuša nevtralizirati. Največji problem je, da sedaj prihaja do zamenjave konceptov. Živimo v sedanjosti in mislimo na nekaj drugega. Namesto tega je treba jasno opredeliti zavedanje ljudi, kdo so in kam pripadajo”, pravi Oksana Dormoriz.

Analitik Oleksandr Lavrynovych ugotovil, da bi morali Ukrajinski poznati in spoštovati zgolj ukrajinske praznike, sicer vse drugo gre v propagando, ko drugi narod zlorablja tradicijo, ki je nastala na ukrajinskih tleh.

Vir:http://portal.lviv.ua/news/2017/02/21/u-lvovi-nagadali-shho-v-ukrayini-ne-isnuye-svyata-maslyanoyi

comments powered by Disqus