Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

“Velika selitev” beguncev iz Donbasa v Sibirijo

nedelja, avgust 24, 2014, 9:51

900 beguncev iz vzhodne Ukrajine, ki so od zbežali od vojne in poiskali zavetje na Krimu so včeraj poslali v Irkutsk, ki spada v sibirsko zvezno območje. Ljudje zvedo, kam gredo šele v zadnjem trenutku. Izbira območja za ponovno naselitev preprosto ni možna. Dolgo potovanje se začne v Simferopolu oz. na Kerču, s trajektom, nato pa na Kuban. Pot bodo nadaljevali z vlaki proti njihovem novem kraju stalnega prebivališča. Samooklicana Krimska vlada je obljubila, da bodo čez nekaj dni (do 1. septembra) odpeljala vse begunce iz polotoka, ki jih je približno 10 tisoč. “Vprašali smo, kam nas bodo poslali. Odgovorili so nam, da ne vedo in da bomo zvedeli dve uri pred odhodom. Kam gremo, ne vemo”, – pravi Natalija Hrolova, begunka iz Luganska. “V Sibirijo, mi ne bi želeli iti, ker imamo otroke, podnebje jim ne bo ustrezalo – začeli bodo zbolevati.
Окупаційна влада Криму відправила майже тисячу біженців з Донбасу в Сибір і планує вивезти всіх
Vir: http://publicist.in.ua/1820-okupacyna-vlada-krimu-vdpravili-mayzhe-tisyachu-bzhencv-z-donbasu-v-sibr-planuye-vivezti-vsh.html
Mi smo ljudje z juga. Vi v Simferopolu imate enako podnebje, kot mi«, dodaja Peter Zhelezohlo, begunec iz Lugansk. “Odgovorili so, da je na Krimu že preveč beguncev, zato nas bodo poslali na celino. Seveda pa ne želimo tja, kjer prebivajo polarni medvedi … “, je nadaljevala s svojimi misli Olena Rambovska, begunka iz Donecka. Mihajlo Šeremet, “namestnik predsednika vlade” samooklicane oblasti Krim, je priznal, da so begunci usmerjeni tja, kjer ne želijo iti in da je to – Sibirija. “Danes smo poslali 900 ljudi v Irkutsk.
<p style="text-align: justify;">Українців відправляють до Іркутська. Фото: rk.gov.ru</p>
Vir: http://ukr.segodnya.ua/hot/zahvat-zdaniy-v-khar/ukrainskih-bezhencev-iz-kryma-otpravlyayut-v-sibir-546389.html
Kot veste, za razliko od situacije, ki jo imamo tukaj na polotoku, je socialna komponenta v celinski Rusiji veliko močnejša. Mi smo še v fazi nastajanja”, je dejal. Spomnimo se predstavnika okupacijske oblasti Krima Sergeja Aksenova, ki je dejal, da se bo 21. avgusta začela “velika selitev” ukrajinski beguncev iz Donbass-a v Rusijo. Dejal je, da bodo vsi begunci odpeljani do 1. septembra. Dodal je še, da pričakujejo, da bodo omenjeni živeli v Moskvi ali v Sočiju, in da beguncev ne bi smeli, tako kot so prej naredili, iz Rostova na Donu poslati na Kamčatko.

Viri: http://evroua.com/velike-pereselennya-ukra%D1%97nskix-bizhenciv-z-donbasu-v-sibir

http://www.pohlyad.com/news/n/58738

comments powered by Disqus