Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ukrajinske Velikonočne pisanice v zamejstvu

sreda, april 11, 2018, 12:42

Tečaj izdelave pisanic v ukrajinskem Narodnem muzeju v Chicagu. Zanimivo je, da je 90% udeležencev delavnic Velikonočnih pisanic – Američanov.

630_360_1522845649-2377

To poroča Glas Amerike.

“To je prvič, ko pišem velikonočno jajce in res mi je všeč. Spominjam se Ukrajine”, je dejal eden od udeležencev tega dogodka. Udeleženci mojstrskega tečaja pisanic poudarjajo, da na ta način širijo ukrajinsko kulturo in predstavljajo Američanom ukrajinsko tradicijo.

“Spominjam se, kako sva jaz moja babica ustvarili prve pisanice in jih pobarvale na luščini. Pisanice so potem imeli bogato barvo. Naslikala sva jih je z voskom, vse kar počnejo tudi danes. Zelo sem vesela, da se spomnim, kako je bilo v otroštvu”, pravi druga udeleženka.
Po besedah ​​ljudi, slikanje velikonočnih jajc daje občutek, da so pred nami velikonočni prazniki in da se je na to treba nekako pripraviti in morda spremeniti nekaj v svojem življenju na bolje.

“Pisanice ne morejo izdelovati tisti ljudje, ki imajo slabe misli. Od osebe, ki ima negativno energijo, ne bi nikoli prevzela rok pisanice. Mislim, da je z ta umetnost ohranjena pri ukrajinski ženski, ki nosi dobroto in želi biti srečna”, pravi soorganizator dogodka.

Vir: http://ukrainianpeople.us/

Nekaj ​​valov ukrajinskega izseljevanja je dejanski izraz slogana: “naši cvetovi so po vsem svetu”. Oglejmo si, kako se ukrajinske skupnosti v različnih državah pripravljajo na velikonočne praznike.

V zadnjih tednih pred veliko nočjo v Ukrajini in v številnih ukrajinskih skupnostih v tujini se pričnejo priprave na praznovanje. Zlasti so aktivni na mojstrskih urah in poslikavah velikonočnih jajc in obrednega kruha (pasha).

ZDA

Kmalu pred veliko nočjo v ameriških mestih ukrajinske skupnosti organizirajo mojstrske tečaje, kjer sprejemajo vse tiste, ki so se pripravljeni učiti poslikane velikonočnih jajc. Tako Ukrajinci v tujini poskušajo ohraniti tradicijo velikonočnih jajc in jo prenesti na naslednjo generacijo, piše The Voice of America.

Ena od udeleženk mojstrskega tečaja Tatiana Ostrouhova pravi:

“Že dolgo nisem bila v Ukrajini in za mene je priložnost biti med zdaj med Ukrajinci, komunicirati v ukrajinskem jeziku, se smejati z dekleti in ustvarjati. Poslikava velikonočnih jajc zame je meditativna stvar”

Курси з писанкарства також традиційно проводить Український національний музей у Чикаго. Як там зауважують, 90% учасників майстер-класів — американці.

Kanada

Na predvečer Velikonočnega praznika je Kraljeva kovnica iz Kanade izdala obarvani pozlačeni kovanec v obliki ukrajinskega velikonočnega jajca. Kovanec je postal tretja “pysanka” v kolekciji kanadske kovnice, vendar prvi pozlačeni. Na hrbtni strani kovanca so barvni vzorci, značilni za tradicionalno ukrajinsko velikonočno jajce. Kovanec je iz čistega srebra z pozlato in ima nominalno vrednsot 20 kanadskih dolarjev.

Opis navaja, da je ta kovanec-pisanica umetniški “spoštovanje do 1,2 milijona Kanadcev ukrajinskega porekla, katerih tradicije so bogata sestavina večkulturne dediščine Kanade.”

Argentina

Na predvečer Velikonočne nedelje je bil odprti v Argentini spomenik ukrajinskemu pisanici. Velika slovesnost pri odkritju spomenika je potekalo v mestu Apostoles – zibelki ukrajinskega priseljevanja v Argentino. Ugotovljeno je, da je pisanka prva taka vrsta v Argentini, je simbol – ukrajinske in poljske interakcije obeh skupnosti v državi, ki sta tja emigrirali pred 120 leti: vsaka od njih je imela priložnost okrasiti pol velikonočnega jajca, spomenik pa je bil nameščen na križišču ulice “Ukrajina” in “Poljska”.

Francija
Letos že četrtič poteka festival Pysanka na starem francoskem gradu Vo-Penil blizu Melana. Udeležence slovesnosti je pozdravil svetovalec Veleposlaništva Ukrajine v Franciji, direktor Kulturnega informacijskega centra in škof Ukrajinske Grškokatoliške cerkve.. Obiskovalcem je bila predstavljena zasebna zbirka velikonočnih jajc Ivanke in Bogdan Kopchuka, ki so tri dni peljali mojstrski pouk poslikave velikonočnih jajc.

Libanon
Ukrajinska skupnost v Libanonu se je pridružila tudi poslikave velikonočnega jajca. Poleg tega so zbirali sredstva za potrebe ATO. Ta dogodek je potekal že drugič.

Grčija
Aprila letos je v Atenah potekal mednarodni festival “Barve pisanic”. Kot je ugotovilo ukrajinsko veleposlaništvo v Grčiji, so bile na festivalu uspešno izvedeni mojstrski tečaji ustvarjanja velikonočnih jajc slikarja in učitelja Petrykivskega. Tudi v okviru tega dogodka je potekal praznični koncert z udeležbo amaterskih skupin ukrajinskih javnih združenj v Grčiji.

Diplomati ugotavljajo, da je festival združil Ukrajince iz Velike Britanije, Španije, Italije, Poljske, Turčije, Nemčije, Norveške, Nizozemske in druge javne organizacije iz različnih mest Ukrajine.

Avstralija
Ukrajinska diaspora v Avstraliji je letos imela velikonočno razstavo, ki jo že več kot 60 let izvajajo različne socialne organizacije v Sydneyju. Vsakič del zbranih sredstev gre za podporo zgodovinske domovine in študije ukrajinščine v Avstraliji.

Letos je ukrajinska diaspora iz avstralske države New South Wales podarila del prihodkov za podporo ukrajinske ekipe: Games of the Undead in za potreba obrambe bojevnikov v vzhodni Ukrajini.

Na sejmu v Avstraliji lahko kupite velikonočna jajca, velikonočni kruh (pasho), tradicionalne folklorne izdelke, ogrlice, letake, slike, ljudska in moderna oblačila itd. Dve velikonočni košari napolnjeni ukrajinskimi izdelki, Ukrajinci so še organizirali loterijo.

Poljska

V Varšavi, 25. marca, je ukrajinska skupnost organizirala tudi velikonočni sejem. Tam smo lahko okusili in kupili ukrajinski velikonočni kruh, pecivo, sladkarije in pisanice.

Organizatorji so povedali:
“Trudimo se predstaviti ukrajinske mojstre, ki živijo v Varšavi. Letos so v Ukrajino prišli gosti iz Ukrajine, iz Gruzije in drugih držav. Imamo približno 25 mojstrov. Med sejmom potekajo mojstrski tečaji barvanja velikonočnih jajc. ”

Velika Britanija, Švedska in Danska

Velikonočni sejem je potekal v Londonu, kjer so obiskovalci imeli priložnost ne samo za nakup tematskih spominkov, ampak tudi učenje, kako barvati pysanky.

Istočasno pa ukrajinska skupnost v švedskem mestu Göteborg organizirala delavnico Velikonočne slikarije za vse tiste, ki to želijo. Podobni dogodki potekajo na Danskem.

https://ukrainian.voanews.com/a/4332513.html

comments powered by Disqus