Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

VEZENA SRAJCA (VIŠIVANKA) – SIMBOL UKRAJINE IN UKRAJINSKEGA NARODA

sreda, maj 2, 2018, 9:52

Vemo, kaj kupujemo. Vsi (Ukrajinci – op. prevajalca) smo že dolgo prepričani, da je vezena srajca (katerakoli vezenina) zelo elegantna, domoljubna, ženstvena in za vse nas zelo pomembna. Tatjana Počtetnh  je zbrala zanimiva dejstva o ukrajinski nacionalni obleki, ki bo zanimiva za tiste, ki že nosijo vezenine, in za vse tiste, ki to doživljajo, kot domoljubno nakupovanje.

IMG_0741

 

Zanimiva dejstva o vezenih srajcah:

1. Zgodovina vezenja sega daleč nazaj v preteklost. Dokazi so poročanja popotnikov in arheološka izkopavanja. Vsi zbrani podatki kažejo, da so vezenine, kot oblika ljudske umetnosti obstajale na ozemlju današnje Ukrajine vsaj  v VI. stoletju n.š.
Razlogi za nošenje vezenih srajc? Živimo v enaindvajsetem stoletju – v stoletju hitrosti, brezžičnega dostopa do interneta in v času konstantnega vrveža. Kljub temu je vse bolj prijetno, da se vsak od nas zaveda, da smo zvesti tradiciji svojih prednikov in da spoštujemo njihovo in svojo kulturo in umetnost

.

s-chem-nosit-vyshivanku
2. Najpogostejša barva osnovnih tkanin na katerih so vezli so bile bela barve. Ukrajinske srajce so delali  tudi iz neizbeljenenega perila, in so bile sive ali kremaste barve.
Razlog za nošenje. Bela barva je simbol čistosti, nežnosti, zdravja; bela barva je primerna za vsakogar, ne glede na starost. Poleg tega, bela vezenina je vedno primerna: med tednom, s kavbojkami in ob praznikih, ko so ženske oblečene v svečana krila. Siva barva, ali bež vezenine se prilagajo alternativnim domoljubnim srajcam. Mimogrede, skrbeti za njih je veliko lažje, kot pri belih barvah.
kievskaya-vyshyvanka

3. Črna vezenina se tradicionalno šteje, kot barva žalosti, frustracije in pesimizma. V preteklosti so črne vezene srajce nosili izključno moški.
Razlog za nošenje: Če se počutite potrto om žalostno lahko nosite črne vezene srajce, vendar ne pozabite, da se morajo ujemati s šminko (velja za ženske). Ne pozabiteCHernaya-zhenskaya-vyishivanka-460x300na rdeče vzorce za vezenje. Najverjetneje se bo vaše razpoloženje takoj izboljšalo!

4. Vezene srajce modre barve so nosile ženske v takšni starosti, ki niso več nameravale imeti otroke, in dekleta, ki se ne bodo kmalu poročale. Ženske so nosil vezene srajce svetlo modre. barve
Razlog za nošenje. Ne glede na to, koliko ste stari, kupite modre vezenine. Seveda, če boste imeli srečo: takšne vezenine so redkost.
gen_7

5. Rdeča barva na vezenih srajcah simbolizira ljubezen, strast, polnost življenja in lepoto.
Razlog za nošenje. Zato, ker rdeča barva simbolizira ljubezen, strast, polnost življenja in lepoto. Rdeča barva na vezenih srajcah je idealna za večerni izhod, medtem ko je za pisarniški vsakdan, takšna barva  preveč svetla.
SW22161026_1

6. Okrasi (ornamenti) na vezeninah so razdeljeni v tri glavne skupine: geometrijske (abstraktno), o obliki rastlin in zoomorfne (živali).
cvetochnyi-uzor-primer-599x254
7. V zvezi z barvno lestvico ukrajinskih vezenin so razdeljene na več kombinacij: eno-barvne, dvobarvne in večbarvne.
Razlog za nošenje. Vse vezenine so lepe, efektivne, spektakularne in originalne. Grde vezene srajce ne obstajajo, ravno tako se ne zgodi, da bi grda dekleta nosila vezene srajce!
geometricheskiy-uzor-vyshyvanka-ukraina-599x254
8. Enobarvne srajce so večinoma nosili v regijah Černihiv in Poltava.
Razlog za nošenje. Navadna vezenina je videti preprosto in elegantno. Izkazalo je, da je to ne samo domoljubno, ampak tudi aristokratsko.
zoologigeskiy-uzor-vyshyvanka-ukraina-599x206

9. Dvobarvne vezenine so prisotne predvsem v regijah Kijeva in na večjem delu Podolja (regije Vinnice in Hmelnicki, na zahodnem delu Kirovograda, severozahodno od Odese in na območju Nikolajeva). Včasih se uporablja tudi nasprotno, nekateri elementi z rdečo vezenino “obkrožajo” črne niti.
zoologigeskiy-uzor-vyshyvanka-ukraina-599x206
10. Polikromirane (večbarvne) vezenine so značilnost Karpatov, Bukovine in Guculščine.

poltavskaya-vyshyvanka-beaukraine-599x504
11. V južnih regijah Ukrajine je tehnika vezenje zelo podobna tehniki osrednjih območjih vezenin, vendar z dodatkom edinstvenih večbarvnih vzorcev iz ali pol-križnim vbodom. V južni regiji uporabljajo rdeče, modre in / ali črne in rumene barve, kot dodatek.
dvuhcvernye-vyshyvanki-foto
12. V vzhodnem delu Ukrajine, v Dnipropetrovsku, Harkov, Zaporožju, Donecku so za vezenje uvedli zelo gosto obarvane teme, ko se uporablja več tehnik. Vzorci so lahko rastlinski ali geometrijski.cNa ta način dobijo dodatni kontrast in reljefe.
Razlogi za nošenje. Če želite optično povečavo prsi uporabili boste svetel vzorec in bo postalo točno tisto, kar potrebujete. Če je vaša želja, da poudarite celotno silhueto in da se zdi, da ste vitkejši, kupite vezeno srajco z navpičnimi črtami.
byshyvanka-bukovina-polyhrom
13. Za vezenje v severnem delu Ukrajine (severnih regijah Volin in Černihiiv) je za njih značilna rdeča barva.
vyshyvanka-yug-ukrainy
14. V osrednjih regijah Ukrajine je v vzorcih vezenja je prisotna poleg rdeče še modra ali črna barva.
Razlog za nošenje. Bela srajca z rdečim in modrim vezenjem je idealna kombinacija z modro jeans barvo za fante in rdeča barva za visoke pete pri ženskah!
kharkov-vostochnaya-ukraina-vyshyvanki-599x467
16. V mestu Lviv (Lvov) je prisotna mešanica vezenja skoraj vse vrste okrasov.

lvovskaya-vyshyvanka
17. Vezena srajca v Donecku je okrašena z vezi rdeče ali rdeče in črno barve.
krasnaya-vyshyvanka-beaukkraine-luki-konkurs-1-599x560

Vir: http://womo.com.ua/17-faktov-o-vyishivankah-kotoryih-vyi-ne-znali/

kievskaya-vyshyvanka-2

donetskaya-vyshyvanka-obrazec-2

comments powered by Disqus