Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Vitaliy Portnikov: Vdor ruskih “Ilov”, ali dve minuti nad Litvo

sreda, september 20, 2017, 10:04

Precedens je že narejen in poslan je bil signal: »Nobeni Američani vam ne bodo pomagali, tu smo mi gospodarji!«

Letenje ruskega vojaškega letala IL-76 v zračnem prostoru Litve, bodo mnogi poskušali odpisati zaradi običajne napake – potekajo obsežne vojaške vaje, vsi hitijo, rusko letalo je naključno skrenilo s poti. Vsakomur se to zgodi! V to bi lahko verjeli, če prav Rusija ne bi drago plačala takšne trike v zračnem prostoru Turčije, kar je pripeljalo do uničenja vojaškega letala in smrti pilota ter večmesečnega konflikta med Moskvo in Ankaro.

Jasno je, da sta tako zračni prostor Turčije kot zračni prostor Litve zračna prostora Nata. Rusko vodstvo pa kljub tenu išče šibke točke in preverja zavezništvo, ki ostaja edini učinkoviti varnostni sistem v civiliziranem svetu, kot glavna ovira za vzpostavitev lastne hegemonije in postopno vključevanje sosednjih držav v sfero vpliva Kremlja. Zato Moskva ni nič sramežljiva in nenehno preizkuša Nato glede pripravljenosti, da se odzove na ruske provokacije.

 Da lahko pride do tega, kar se je zgodilo v nekaterih primerih, npr. v Turčiji, ko je prišlo do sestrelitve letala in celo smrti pilota. Ampak življenja lastnih vojakov (kar dokazuje invazija na Donbas) so najmanjša skrb za Vladimirja Putina, saj so ti ljudje le potrošni material s katerim dosežejo cilji.

 Toda v primeru, če se Nato na provokacije ne odzove, to pomeni nemoč Nata in zavezništva. In v prestolnicah držav, ki so bile tarča provokacij bodo stokrat razmišljali in se spraševali: Ali jim bo Zahod zares pomagal, če se Rusija odloči zares, da bo jih bo napadla “ne po napaki”, ampak zares. Tako je Stalin deloval pred okupacijo baltskih držav leta 1940. Popolnoma podobno kot zdaj delujejo Putin in njegovi divji “generali”.

Zakaj je bil zračni prostor Litve, ki je bil izbran za provokacijo, je tudi razumljivo. V tej državi je sedem ameriških lovcev. Toda oni niso mogli preprečiti kršitve meje sovražnega letala in njegovega spremstva. Uradna razlaga je, da za to niso imeli časa. Navsezadnje je ruska stran vnaprej predložila Litovcem načrt za svojo pot – seveda zunaj meja sosednjih držav. In ko so se ruski lovci pojavili v zračnem prostoru Litve, nihče ni imel niti časa za reagiranje.

 Toda precedens je bil že narejen in poslano je bilo sporočilo: »Nobeni Američani vam ne bodo pomagali, tukaj smo mmi gospodarji!«

 Tako se je zgodilo med bivanjem ameriškega predsednika v Talinu. Ruske posebne službe, ki so delovale neposredno na estonskem ozemlju, so ugrabile obveščevalca te baltske države. Nihče ni pustil nobenega dvoma: Obama bo priletel in odletel, ostaja pa naš Putin.

Litovski obrambni minister Raymundas Caroblis ne izključuje možnosti, da bi se ruski zrakoplovi zares po pomoti lahko znašli v zračnem prostoru Litve, vendar ne izključuje dejstva, da bi se na ta način lahko preverjala pozornost litovske vojske. Vendar ruska reakcija na incident govori o tem, da ni bilo nobene napake. Ministrstvo za obrambo Rusije je prepričano, da ničesar ne krši – niti namerno niti po pomoti. In za politične provokacije so obtožil Litvo, ki je trdila, da ruska posadka išče pozornost! To pomeni, da Moskva praktično priznava, da se je zgodil napad Rusije na Litovski zračni prostor, da so to storili namerno in da zaradi tega ne čutijo nobene odgovornosti.

To pomeni, da se je zgodila še ena provokacija – in ta je bila uspešna. Pomeni še, da je v sosednjih državah Rusije možno pripeljati poljubno število vojakov, toda ko se na radarju pojavi pravi ruski vojaški zrakoplov, bo Nato skomignil z rameni in širil roke. Vse kar bo naredil je, da bodo poklicali Putina in se mu pritožili. Tako se je približno enako zgodilo med napadom na Ukrajino.

To je točno to, kar mora Putin svetu dokazati. Torej, v zgornjem primeru ne gre nikakor za zadnji let njegovih lovcev nad tujim ozemljem.

Vir:http://glavred.info/avtorskie_kolonki/vtorzhenie-rossiyskih-ilov-ili-dve-minuty-nad-litvoy-458332.html

Вторжение российских «Илов», или Две минуты над Литвой

comments powered by Disqus