Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Vitaly Chervonenko, ВВС Ukraine: Deset ključnih predlogov Poroshenkovega Zakona o Donbasu

četrtek, oktober 5, 2017, 15:08

 

порошенко
UNIAN: Petro Poroshenko želi “osvoboditev Donbasa od “ruske okupacije”

Petro Poroshenko je predlagal Verkhovni Radi spremembo statusa ATO, objaviti je treba, da je Rusija agresor in razglasiti nekatere regije Donbasa, kot začasno zasedena območja Ukrajine. Predsednik Poroshenko je prosil poslance, da takoj odobrijo dva zakona o Donbasu.

Prvi in ​​glavni cilj: razglasiti pravico do “Državne suverenosti Ukrajine na začasno zasedenih ozemljih regij Donecka in Luganska.” Poanta je ustvariti potrebne pogoje za mirno rešitev razmer v nekaterih okrožjih Donecka in Luganska. Bistvo drugega je preprosto – podaljšati še eno leto zakon o poseben statusa samouprave v nekaterih okrožjih Donbasa, ki je bil odobren leta 2014. To bo storjeno tako, da  se prizna, da ni nobenih posebnih pravic posameznih regij.

“Rusija je agresor

V predlaganem Poroshenkovem projektu bo v zakonodaji Ukrajine Rusija prvič označena kot agresor in okupator.

росія

Reuters: Zakon govori o tem, da v “Donbassu” obstajajo “ruski redni vojaki”

“Ruska federacija je začela, organizirala in podprla teroristične dejavnosti v Ukrajini, izvaja oboroženo agresijo proti Ukrajini in izvaja začasno okupacijo delov njenega ozemlja”, pravi preambula osnutka Zakona. Kot je navedeno v Zakonu, redni vojaki RF, izvajajo svoje naloge v obliki svetovanja in usposabljanja, nadzorujejo in oborožujejo tolpe in skupine …. Projekt Zakona govori o tem, da se Rusija ne drži premirja. Svojo dominacijo na teh območjih poskuša razširiti s svojo zakonodajo, uvedla je plačilno sredstvo rubelj in priznava osebne dokumente v zasedenih regijah Donbasa. Rusija dosledno zanika sodelovanje svojih rednih vojakov v bitkah na Donbasu.

“Zasedena ozemlja

Predsedniški osnutek razglaša določena območja Donbasa, kot okupirana ozemlja.
“Ozemlja na določenih okrajih, mestih, krajih se nahajajo ruske sile in deluje ruska okupacija, Rusija je na oblasti in izvaja splošni nadzor”, – je navedeno v dokumentu. Ukrajina ne priznava nobenih dokumentov na začasnih zasedenih ozemljih in meni, da nimajo pravnih posledic. Namesto tega Kijev priznava ohranitev pravnega naslova vključno z vsem premoženjem, nepremičninami in zemljišči na teh ozemljih.

“Osvoboditev Donbasa

захарченко

Rusija je ustvarila “okupatorsko oblast” na Donbassu V skladu z dokumentom je glavni cilj državne politike zagotavljanja suverenosti Ukrajine nad začasno okupiranimi ozemlji, njihovo osvobajanje in vzpostavitev ustavnega reda ter ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Cilj Ukrajine je tudi zaščititi pravice, svoboščine in legitimne interese ukrajinskih državljanov, ki so “trpeli zaradi ruske agresije”. Predlog zakona kaže na zavezanost k mirnemu reševanju konflikta na podlagi mednarodnega prava. Vendar pa predsednik opozarja na pravico Ukrajine do samoobrambe, kot je predvideno v 51. členu  Ustanovne listine ZN. Ukrajina načrtuje, da bo spoštovala mednarodne obveznosti in norme mednarodnega prava, vendar bo sprejela vse ukrepe za obrambo, omejitev in zavrnitev “ruske oborožene agresije na Donbassu.”

Spremeba naziva ATO

V predsedniškem projektu se ne omenja več ATO (protiteroristična operacija – op. prev), ki se odvija v Donbassu od aprila 2014. Namesto tega bo stopila v veljavo vojaška operacija na Donbasu, ki se zdaj imenuje “Ukrepi za zagotavljanje nacionalne varnosti in obrambe, obramba in odvračanje od ruske vojaške agresije v rokrajih regij Donecka in Luganska.”

Enoten štab

Za to operacijo na Donbassu bo določeno celotno osebje, orožje in vse možne sile, ki so v sklopu operativnega štaba oboroženih sil Ukrajine. Namesto sedeža ATO bo operacijo na Donbassu vodil Enoten oz. skupen Operativni štab oboroženih sil Ukrajine. To velja za nacionalno gardo, vojsko, SBU, obveščevalno službo, službo mejne straže in državno stražo.

порошенко
Vodja operacije upravlja nalogo vodje skupnega osebja oboroženih sil, ki so podrejene vrhovnemu poveljniku – predsedniku Ukrajine. Načelnik združenega štaba v sodelovanju z lokalnimi oblastmi določa vstop in izstop ljudi na začasno zasedenem ozemlju in pretok blaga.

Status vojske

Novi zakon predlaga jasno opredelitev statusa oboroženih sil med njihovimi dejanji na Donbasu. Namesto sedeža ATO bo operacijo na Donbassu vodil Operativni štab oboroženih sil Ukrajine. To velja za nacionalno gardo, vojsko, SBU, obveščevalno službo, službo mejne straže in državno stražo. Vodja operacije upravlja vodja skupnega osebja oboroženih sil.
Novi zakon predlaga jasno opredelitev statusa oboroženih sil med njihovimi dejanji na Donbasu. Ustava daje pravico prositi poslance, da se uporabljajo oborožene sile v primeru oboroženega napada na Ukrajino. V osnutku Zakona o prehodnih določbah se Verkovna Rada strinja, da bo oborožene sile Ukrajine uporabijo za “odvračanje in zatiranje ruskega oboroženega napada” na regije Donecka in Luganska. Vsa ta pravila bi morala začeti delovati takoj na dan objave zakona. Med končnimi določbami zakona so navedene pravice udeležencev ATO, zlasti prostovoljcev in prostovoljcev, ki prejmejo številne socialne preference.

Povezava z Minskimi sporazumi

мінськ
EPA – Zakon želi uveljaviti status določen z Minskimi sporazumi

Po vseh osnutkih besedila so še vedno omenili potrebo po izvajanju Minskih sporazumov, zlasti med delovanjem vseh oblasti za ponovno vzpostavitev integritete Ukrajine se morajo upoštevati Minski protokol iz dne 5. septembra 2014, Minski memorandum z dne 19. septembra 2014 in “Sklop ukrepov” z dne 12. februarja 2015.

Primerjave s Krimom?

Po Poroshenkovem projektu je osnova Zakona zaščito državljanov na začasno zasedenih ozemljih in zagotavljanje družbeno-gospodarskih in kulturnih potreb Ukrajincev.
Hkrati je predsednik predlagal, da izenačijo posebnosti transakcij in uresničevanje pravic in svoboščin državljana v Donbassu vključno z razmerami na Krimu. Predvsem se predlaga, da se te pravice izvajajo v skladu z zakonom “O zagotavljanju pravic in svoboščin državljanov in pravnemu režimu na začasno okupiranem ozemlju Ukrajine”, ki je bil sprejet spomladi leta 2014 in zadeva Krim. V novem osnutku Zakona je še posebej poudarjeno, da ta ne povzroča nobene škode “suvereni pravici Ukrajine na začasno zasedenem ozemlju Avtonomne republike Krim”. Mednarodna skupnost ne priznava zasedbe Krima s strani Rusije, ki se je zgodila spomladi leta 2014. Kremelj meni, da je polotok njegovo ozemlje.

Mirovniki na Donbasu

Drugi projekt, ki ga je predstavil Petro Poroshenko je podaljanje letnega Zakona o posebnem režimu samouprave v izbranih okrožjih Donecka in Luganska. Dejavnost slednjega se ustavi 18. oktobra.

миротворці

UNIAN: Možnost vključevanja mirovnikov ZN je tudi v osnutku Zakona
Prav v tej preambuli so bili omenjeni mirov razmeščeni na Donbasu. Ukrajina se zavezuje, da bo pod določenimi pogoji v regijah Doneck in Luganska ustvarila pogoje za napotitev misije ZN na te ukrajinske regije.

Posebna samouprava

Praktično ni delovala, vendar je bila ena izmed argumentov Ukrajine glede izvajanja minskih sporazumov, ki so sankcionirali dejanja Rusije. Zakon o posebnem postopku  samoupravljanja je predvideval hitro izvedbo lokalnih volitev v določenih okrožjih Donbasa.
Kasneje je bil temu tekstu dodan popravek, da bodo volitve lahko potekale šele po tem, ko bodo iz teh območij umaknjene vse nezakonite formacije, tehnika in militanti.

мінськ
Izvoljeni organi bodo prejeli razširjena pooblastila, vključno z ustanovitvijo ljudske milice. Kontaktna skupina iz Minska že več let ni uspela doseči nobenega posebnega napredka pri pogajanjih. V tem kontekstu je bila za udeležence dogodkov v Donbassu predvidena amnestija, za vse tiste, ki niso storili hudih kaznivih dejanj. Za imenovanje sodnikov in izvršilnih organov bi moral obstajati poseben postopek. Vendar pa vse te norme niso delovale, tudi zato, ker se borba v Donbassu ni ustavila. Predstavniki koalicijskih strank BPP in Ljudske fronte priznavajo, da bo oba projekta odobrila Verhovna Rada že 5. oktobra.

Vir: http://www.bbc.com/ukrainian/features-41504475?ocid=socialflow_facebook

comments powered by Disqus