Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Vodni viri Ukrajine, jezera, slapovi, soteske in zalivi

nedelja, april 5, 2015, 23:04

Ko gremo na izlet, si vsi želimo videti bolj neraziskane kraje in neokrnjeno naravo. Vendar je pri načrtovanju počitnic prva stvar, ki nam pride na misel, da obiščemo najbolj priljubljena letovišča. Ampak tam je vedno gneča in je pogosto vse prenatrpano. Ukrajina pa se še vedno ponaša z oddaljenimi kotički, kjer se lahko varno skrijemo pred radovednimi očmi. Pa oglejmo si skupaj nekaj znamenitosti.

Buckij kanjon

Buckij kanjon je upravičeno razglašen za enega izmed najlepših krajev v osrednji Ukrajini. Kamniti bregovi, katerih starost je ocenjena na 2 milijardi let visi nad strmo gorsko reko Tikič.. Tukaj si lahko ogledate slikovite ruševine starega vodnega mlina, ki je bil zgrajen v 19. stoletju. Ob vodi tukaj lahko občudujemo okoliške kanjone, lahko organiziramo piknike, bivanje in prenočevanje pod  šotorom. To se nahaja v bližini vasi Buki, pri mestu Mankovsk v čerkaski regiji.

Foto Vir: kolov.io.ua.

Belo jezero

Belo jezero je kraški izvor s čisto in pitno vodo. Na dnu jezera je večinoma pesek. Iz ptičje perspektive se zdi, da je ribnik bele barve. Voda v Belem jezeru ima zdravilne lastnosti in se imenuje “jezero mladosti.” Vse to je zaradi visoke vsebnosti glicerina, voda je tudi zelo mehka.

Kje je to: naselje Rudka, okrožje Volodimirecka, regija ob mestu Rivne

Foto vir: ru.tsn.ua.

Šolovhov (Tokivskij) kaskadni slap

Šolohovov slap se popularno imenuje še “Rdeče skale”. Tako ime je zaradi tega, ker v okolici obstaja veliko rdečega granita. Omeniti je treba, da se takšen granit najde po vsej regiji Dnipropetrovska in ga uporabljajo pri arhitekturnih elementih in monumentalnih stavbah. Ob slapu si predstavljajte, da ste priča rojstva človeške civilizacije.

Kje je: naselje Tokivske, okrožje Apostolove, Dnipropetrovska regija.

Foto Vir: panoramio.com, avtor: Aleksandar Makeenko.

Aktovskij kanjon

Aktovskij kanjon edinstveno mesto, kjer je nahajajo velike pečine in granitne skale v kombinaciji s svetom rastlin. Ta kraj se imenuje še ” Vražji kanjon” ali “mali Krim”. Pokrajina tega območja je zelo podobna slavnemu kanjonu v Severni Ameriki. Skozi teče reka imenovana Mertvovod 8mrtva reka), ki je nasičena z vodikovim sulfidom. Reka ima čudno barvo, ampak tam je vseeno urejen prostor za kopanje s čisto čisto vodo. V bližini kanjona je še en čudovit kraj imenovan Trikratskij gozd, gozd –  labirint.

Kje je to: vas Aktove, Nikolajevska regija.

Foto Vir: uafacts.com.

Arbuzinskij kanjon

Arbuzinskij kanjon je mlajši brat Aktovskega kanjona. Poimenovali so ga tako, ker se skozi vztrajno širi reka Arbuzinka. Takšno ime je dobil zaradi granita, bazalta in skal. Arbuzinsk se je oblikoval okoli 4 milijarde let. Zaradi vulkanskega izvora v tem območju ni zime oz. ni hladno. Oba kanjona – Aktovskij Arbuzinskij sta del naravnega parka “Buzinskij gard”.

Kje se nahaja: v bližini vasi aktove in Trikrati, okoliš Voznesenska, v Nikolajevski regiji.

Foto Vir: panoramio.com, avtor: Dmitro Seliuk.

Slap Kobalar (Kozirok)

Med slapovi izstopajo ti. občasni slapovi – t, ki se pojavljajo samo ob deževnem vremenu. Slap Kobalar je visok 14 m. Slap pada v majhno jezero in oblikuje prozorno tančico vode.

Kjer se nahaja: Vas Peredove, Sevastopol regija. Na Krimu.

Foto Vir: pulsev.com.ua.

Modra jezera -  Šurove

Ime ” Modra jezera” govori samo zase. Voda je zares čista, modra in nikdar ne postana. To je zaradi podzemnih izvirov, ki zagotavljajo stalno kroženje toka vode. Območje jezera je obdano z borovim gozdom in peščenimi plažami.

Kje se nahaja: naselje Šurove, Krasnolimanski okoliš, Donecka regija.

Foto vr: donbass-tur.io.ua.

Srebrni slap

Ta je naravni spomenikna Krimu. Zelo lep je ob vsakem letnem času. Srebrni slap

Ima kapo narejeno iz maha, na kateri so vidne srebrne niti tekoče vode. Pogled na to je nekaj izjemnega v luči sončnih žarkov.

Kje se nahaja: v bližini vasi Sokoline, okoliš  Bakhčisaraaj na Krimu.

Foto vir: visit-crimea.com.

Bakotske poplave

Pojav Bakotsk poplave je povezano s poplavami štirih vasi v dolini Dnestra. To se je zgodilo po tem, ko so zgradili hidroelektrarno  Novodnistrovsk. Zdaj pa lahko pridemo tja in si lahko si privoščimo resnično redkost. Edinstvenost tega kraja je, da je obdana s pečinami. Nastala je posebna mikroklima, ki je precej tipična za kraje na južnih zemljepisnih širinah. Neizkušen popotniki bodo tukaj vedno našli nekaj zanimivega. Tukaj je zares čudovita dežela.

Kje se nahaja: Bakota, okrožje Kamenec-Podolsk, v Hmeljnicki regiji.

Foto vir: konfetkina.blogspot.com.

Kanjon reke Sinjuhi

Malo znano mesto v Ukrajini je kanjon reke Sinjuhi. Omeniti je treba, da je skupna dolžina reke več kot 100 km in se šteje, kot ena najčistejših rek na svetu.

Kje se nahaja: v bližini vasi Ternivka, Novoarhangelski okraj, Kirovogradska regija.

Foto Vir: pizzatravel.com.ua.

Soledarsko jezero

Naslednja znamenitost je ribnik, ki je precej nenavaden in celo skrivnosten. V Soledarskem jezeru je nenavadna temperatura vode v jezeru, ki je vedno “pregreto”.

Kje se nahaja: Mesto Soledar, Donecka regija.

Foto vir: panoramio.com, avtor: zimorodok42.

Džurinski slap (Červonograd)

Džurinski slap je največji slap v Ukrajini. Pravijo, da se je pojavil umetno. Legenda pravi, da je vse povezano z enem izmed turških vpadov, ki se je zgodil pred štirimi stoletji.  Napadalci so spremenili rečno strugo reke Džurin. Sovražne čete so upale, da bodo prebivalcev izstradali z žejo, in da bodo na ta način odstranili obrambo trdnjave.

Kje se nahaja: vas Nirkiv, Zališkij okoliš, Ternopiljska regija.

Foto vir: 100travels.com.ua.

Jezero Kagul

Gre za ukrajinski jezero, ki je zares nekaj čudovitega. Poleg tega je to najjužnejša točka Ukrajine, če ne štejemo Krim. Tukaj ptice pridejo čakati zimo. Dokaz so njihova številna gnezda, ki kih je mogoče videti med skalami.

Kjer se nahaja: v bližini vasi Nagirne, okoliš mesta Reni, Odeska regija.

Foto vir: photoukraine.com.

 

Kanjon Kok-Asan

Kanjon Kok-Asan  najmanj poseljeno območje kaskadni spomenik Vzhodnega Krima.

Kje se nahaja: naselje Povorotne, Belogorskij okoliš, Krim regija,.

Foto vir: outdoorukraine.com.

comments powered by Disqus