Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Volitve v Ukrajini leta 2015: podkupovanje, administrativne ovire in druge težave

petek, oktober 23, 2015, 20:43

Kampanja za lokalne volitve v Ukrajini s ne bo izvedla po vseh predpisih, ugotavljao opazovalci. “Prisotne bodo standardne kršitve volilnega postopka. Na žalost to še naprej ostaja realnost, je ta teden priznal Arsenij Jacenjuk.
Ampak reči, da se v zadnjih letih ni nič spremenilo je tudi narobe tudi. V strankah opozicije pravijo, da so v času predsedovanja Viktorja Janukovič bile najpogostejše kršiteve uporaba administrativnih ovir.
Zdaj pa so pristone manj resne kršitve, ki so povezane z agitacijami. BBC Ukrajina proučuje volilne kršitve, ki so jih zabeležili opazovalci. Našteli bomo samo nekaj od njih:

Od tristo do tisoč

Lestvico neposrednega podkupovanja na volitvah v letu 2015 je trenutno težko oceniti, pravi v imenu Odbora volivcev Ukrajine, Oleksij Košelj, vodja BBC-ja. On tudi pojasnjuje specifike volilnih kršitev, ki so izražene v podkupovanju volilcev celo v tako imenovanem “dnevu volilnega molka”.
O tem se že zdaj ustvari dobite splošen vtis o tem, kakšna je razsežnostt “volilnih podkupnin” v tej politični sezoni. Po mnenju strokovnjakov, največ denarja ponujajo prebivalcem prestolnice in satelitskih mestih ter v obmejnih regijah.
Вибори
“Zneski za podkupovanje se gibljejo od 300 do 1000 UAH”, pravi gospod Košelj. Vendar pa so še bolj pogosti, po mnenju opazovalcev rekordni primeri tako imenovanega posrednega podkupovanja volivcev – ko v imenu kandidata brezplačno ali po znižani ceni ponujajo blago in storitve. Posredno podkupovanje ima veliko različic.
Ponekod organizirajo neposredno distribucijo obrokov hrane, nekje organizirajo tekmovanja z nagradami ali na sejmih ponujajo po nizkih cenah surovine in blago. “Na žalost, politiki pri tem nič ne oklevajo.Uporabljajo vse te sodobne prijeme in s tem se še hvalijo na socialnih omrežjih”, je dejal Alexej Košelj.
Več o tem lahko preberemo tukaj:

http://www.bbc.com/ukrainian/politics/2015/10/151022_elections_violations_sx?ocid=socialflow_facebook

Агітація

comments powered by Disqus