Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

“Zahod – 2017″. Vojaške vaje Rusije in Belorusije kot grožnja Ukrajini

petek, avgust 18, 2017, 11:46

Minsk – 15. avgusta so začele prihajati v Belorusijo ruske čete. Pripravljajo se na velike skupne vaje “Zahod -2017″. Kljub vsem zagotovilom iz vrha Minska in Moskve, da gre za obrambni značaj in vaje, opazovalci še vedno trdijo, da ti manevri predstavljajo grožnjo držav članicam Nata ali pa bodo morda začetek novega vala ruske agresije proti Ukrajini. Ogrožena naj bi bila celo Belorusija. Vojaške vaje “Zahod -2017″ bodo potekale predvsem v Belorusiji istočasno na sedmih regijah. Sodelovalo bo okoli 13 tisoč vojakov (vključno 3.000 Rusov) in 680 vozil. Za prevoz vojaške tehnike je potrebno več kot 4.000 železniških vagonov.

Ілюстративне фото. Спільні російсько-білоруські навчання «Захід-2013». Росія, Калінінградська область, вересень 2013 року
Toda obstaja razlika med letošnjo vadbo, ne le po obsegu, temveč po vseh drugih kriterijih. Vse se je korenito spremenilo. Zdaj je zelo pomemben geopolitični položaj v regiji, ko ena izmed udeleženk vojaških vaj Rusija od 2014 pelje agresivno politiko vključno z vojaškimi akcijami proti Ukrajini.

»V Ukrajini sem bil pred kratkim – in pojasnil vse, gre za splošno usposabljanje, povabili smo že veliko število opazovalcev. Pridite in glejte, kaj bomo delali«, je povedal Alexander Lukashenko.

V Kijevu so že večkrat izrazili zaskrbljenost, da bi se lahko po tem opravilu zgodil začetek nove agresije ruskih čet na ukrajinskih tleh z ozemlja Belorusije. Beloruska stran je takšno možnost uradno zavrnila. Predsednik, Alexander Lukashenko je, med svojim obiskom v Kijevu v juliju, osebno obljubil predsedniku Ukrajine Petru Poroshenku, da napad Rusije iz beloruskega ozemlja ni možen in da takšna grožnja ne obstaja. Kasneje je iste besede ponovil v Varnostnem svetu.

Povabljenih je 80 tujih opazovalcev

Obrambni minister Belorusije, Andrei Ravkov tudi vztraja, da so vojaški manevri “Zahod – 2017″, niso usmerjeni proti tretjim državam”. Ministrstvo za obrambo Belorusija je že poslalo vabila mednarodnim opazovalcem, je poročal Radio Svoboda: “Za spremljanje vojaških vaj smo povabili predstavnike mednarodnih organizacij, kot so ZN, NATO, OVSE in predstavnike Rdečega križa. Poleg tega so povabljeni predstavniki vojaških in diplomatskih predstavnikov, akreditiranih pri Ministrstvu za obrambo Belorusije. Tudi v okviru ukrepov zaupanja in varnosti, kot tudi dvostranskih sporazumov o vojaškem usposabljanju smo povabili predstavnike vojaških oddelkov Ukrajine, Poljske, Litve, Latvije, Estonije, Švedske in Norveške. Pričakujemo skupno več kot 80 opazovalcev. “

Vojaške vaje imenovane “Zahod” so se izvajale tudi v Sovjetski zvezi na ozemlju Varšavskega pakta – Poljske, Češkoslovaške in Madžarske.

Rusija želi nadzorovati belorusko nebo

Nov val skrbi za Ukrajino je zahteva ruskega predsednika Vladimir Putina državni Dumi glede ratifikacije sporazumu o skupnem regionalnem zračnem obrambnem sistemu Belorusije in Rusije. »V bistvu, bi lahko ta sporazum dal Rusiji pravico do uporabe zračne obrambe na meji z Belorusijo in Ukrajino. Skupni regionalni sistem zračne obrambe Belorusije in Rusije bi pomenil najvišjo raven vojaške integracije, za katere si prizadevajo skoraj 20 let. Dogovor o tem je bil ratificiran leta 2013, ampak še vedno ne deluje tako, kot bi si želeli v Moskvi«, pravi strokovnjak za obrambo – Alexander Alyesin.

Олександр Алєсін

Alexander Alesin

Rusija ni grožnja samo Ukrajini temveč tudi Belorusiji

Mnogi analitiki v Belorusiji pravijo, da obstaja velika nevarnost, da lahko ruske sile po manevrih “Zahod-2017″, ostanejo v Belorusiji. Poleg tega pa lahko dosežejo priključitev Belorusiji Rusiji po krimskem scenariju.

Valery Kalinovsky   Vir: https://www.radiosvoboda.org/a/28680110.html

https://youtu.be/8aznjfUFvgc

comments powered by Disqus