Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Zajeta vojaka iz Rusije sta razkrila imena in cilje svojih tovarišev

torek, maj 19, 2015, 21:32

SBU (Služba državne varnosti)Ukrajine je objavila dokaze povezano z obema ruskima vojakoma, ki sta imela nalogo, da podprejo oborožene sile, kozake in lokalne skrajneže. Vodja skupine Evgen Erofejev je dejal, da je ruski državljan in živi v mestu Toljati.
On je pripadnik ruske vojske. “Sem kapetan po činu in sem poveljnik skupine. Služim v 3. posebni gardijski brigadi, kraj razporeditve je mesto Toljati”, je dejal. Erofejev je prispel v v Luhansko regijo v začetku aprila. Takratni poveljnik enote je bil major Napolskij, ki je tudi državljan RF in pripadnik ruske vojske.
“Naloge so bile, da se izved vrhunski nadzora in položaje sovražnih enot, ki so blizu stacioniranih enot ljudske milice in kozakov oz. odredov, ki se nahaja pri Lugansku. Naslov oz. lokacij se ne spomnim točno”, je dejal Erofejev. Dejal je njegova enota bila sestavljena iz treh skupin, po štiri osebe v skupini.
Moja skupina je štela 12 ljudi. In vsi so državljani Ruske federacije”, – je dodal. “Naloga je bila: nadzor in zbiranje obveščevalnih podatkov. “Pri iskanju podatkov smo naleteli na stare okope. Zdelo se je, da so bili okopi zapuščeni. Odločil sem se, da to preverimo. Ko so vojaki prišli v jarek so začeli kričati “Odstopajmo!”, in začeli smo odstopati. Na nas so začeli streljati.
Mene so ustrelili v roko, imam zlomljeno kost. Za nekaj časa sem izgubil zavest”, je dejal ruski vojak. “Opomogel sem se in začel plaziti. Nato so prišli ukrajinski vojaki. Mislil sem, da me bodo takoj ubili, ampak oni so me pridržali in mi pomagali. Zdaj sem tu v priporu. Če sem iskren, sem mislil, da me bodo takoj ubili. Imel sem granato in želel, da se razstrelim …
Desna roka me ni ubogala, tudi z levo roko nisem mogel nič narediti. Ko sem jaz to delal so prišli ukrajinski vojaki iz jarkov in me položili na nosila. Pred sprejemom v bolnišnico so mi nudili prvo pomoč”, je dejal Erofejev.
“Mislim, da vojne nihče ne potrebuje. Veliko krvi je že preteklo«, je zaključil.
Svojo izjavo je podal tudi Aleksander Aleksandrov. Naštel je imena vseh ruskih vojakov.
Dejal je tudi, da vsi omenjeni ruski vojaki služijo vojaški rok v vojaški enoti 21208 in so pripadniki tretje gardijske specialne brigade s posebnim namenom, ki se nahaja v mestu Toljati.
Poveljnik brigade je polkovnik Sergej A. Ščepelj. “Šli smo v Ukrajino, 26. marca 2015 kot del drugega bataljona. Števila ruskih vojakov je znašalo 220 ljudi. Poveljnik bataljona je major Konstantin Napolskij, državljan RF. Člani skupine so: poveljnik Evgen V. Erofejev, državljan Rusije, klicni znak “Kit”. Namestnik poveljnika skupine je Murat Y. Azimov, klicni znak »Kazah”. Komandant prvega oddelka je narednik Denis Yulaev, klicni znak “Yulay… ” Ukrajinska pravda
Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2015/05/19/7068373/

comments powered by Disqus