Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Zakaj na proslavi ob 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča “Auschwitz-Birkenau” ne bo Putina?

petek, januar 23, 2015, 19:36

Zakaj na 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča  v Auschwitzu ne bo Putina? Kdo so bili vojaki, ki so januarja 1945 osvobodil 8000 zapornikov iz nacistične mučilnice? S temi vprašanji se že več dni ukvarjajo poljski in ruski mediji.
Dogodki, ki so se zgodili pred 70-imi leti so povzročili diplomatski spor med Moskvo in Varšavo. Na torek, 27. Januarja, v poljsko mesto Oswiecim prihajajo delegacije iz 40 držav. Ti bodo sodelovali pri žalni slovesnosti, ki bo potekala v muzejih v nekdanjem nemškem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau. “Na seznam gostov s številni predsedniki, premijerji, kralji in kraljice evropskih držav.
Udeležbo na omenjeni slovestnosti so potrdili naslednji: predsednik Francije, Nemčije, Avstrije, Bolgarije, Slovaške, Slovenije, Švice. V Auschwitz bo prišel vodja ukrajinske države Poroshenko. N tem seznamu pa ni Vladimirja Putina, predsednika Rusije. Putinov tiskovni predstavnik je v začetku januarja dejal, da Putin ne bo šel v Auschwitz. V komentiranju v novicah, za ruski poslovni časopis “Sight” je zapisal, da bo Putin prezrl priložnostne dogodke na Poljskem. “Varšava je storila vse, da bi se obisku Putina izognila in po drugi strani naredila tako, da je bilo videti, da je udeležbo na tej slovesnosti zavrnil Putin”, so napisali v “Vzgljad-u”.
Takšne obtožbe na Poljskem je zanikala Katarzyna Pelchynska-Nałęcz, poljska veleposlanica v Rusiji. Razložila je, da odločitev, da ne pošljejo iz Varšave uradno vabilo Putinu v Auschwitz z željo, da ne bi zbujali preveč pozornosti pri zadnjih preživelih zapornikih v tem koncentracijskem taborišču.
Ogenj na olje je v intervjuju z “poljski radijo” dolil poljski zunanji minister Grzegorz Schetyna. Dne 21. januarja je med drugim dejal, da so taborišče v Auschwitzu osvobodili Ukrajinci – vojaki Prve ukrajinske fronte, in oni da so v resnici oni podrli vrata v koncentracijskem taborišču. Reakcija iz Moskve na besede poljskega politika so bile hude. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da so izjave Grzegorza Schetyne – bogokletne in cinične, ker so v sovjetskih četah bili predstavniki različnih narodov. Grzegorz Schetyna se je takoj odzval na val kritik iz Kremlja.
Na srečanju z novinarji v poljskem sejmu, je poudaril, da je bila Rdeča armada sicer sestavljena iz različnih narodnosti. “Ampak, obstajajo različni ljudje in moramo govoriti o tem. Moj govor ni bil anti-ruski izgovorjene so bile besede, ki opisujejo resnico in realnost časa. Torej, jaz ne razumem živčne reakcijo v Moskvi in nastop ministra Lavrova, ki sem ga vedno štel za mirnega in previdnega človeka.
Zato se je Radio Svoboda obrnila na muzej v koncentracijskem taborišču “Auschwitz-Birkenau” s prošnjo, da pojasni, na kakšni podlagi je bila oblikovan na seznam gostov, ki se bodo udeležili spominskih dogodkov v Auschwitzu in kdo je zares osvobodil taborišče “Auschwitz-Birkenau”.
Tudi v muzeju “Auschwitz-Birkenau” potrjujejo, da so januarja 1945 omenjeno taborišče osvobodili vojaki Prve ukrajinske fronte. Ta je izjavil, Jacek Lahendro, raziskovalec na Centru za raziskave muzeja. “Rdeća Armada, ki je prišla tja januarja 1945 je bila sestavljena iz borcev Prve ukrajinske fronte. Lahendro še dodaja, da se je ena divizija, ki je osvobodila taborišče imenovala – Lviv
Vir:http://www.radiosvoboda.org/content/article/26808452.html
Володимир Путін. Архівне фото

comments powered by Disqus