Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Zakaj Rusi nimajo tradicije koledovanja? Saj so Slovani!?

petek, januar 9, 2015, 20:09

Kaj je bilo na začetku? Kaj je bilo prej in kaj pozneje? “Po vsem tem, lahko sklepamo naslednje – najprej  se je v Rusiji zgodila krščanska civilizacija… Nato, pa so se, po mnogih letih pojavili nekakšni novi prazniki, med njimi tudi eden izmed najbolj pomembnih – Božič, nato pa  še božično petje? Kar naenkrat se je pojavilo petje starih civilizacij …. in se je začelo prepletati z novimi nastajajočimi tradicijami. Kolede? Koledniki? Kaj je zdaj to?
Na ozemlju ruskega imperija so obstajale številne tradicije: na primer, Korotun. Božični večer pa je že ukrajinska tradicija, ali božične pesmi pri Belorusih …. In, po nekakšnem čudežu so se vse omenjene tradicije so ohranile povsod razen v centralni Rusiji? V Rusiji obstaja samo nekaj rekov z refrenom: “Tausen!, Bausen!”. Blagoslovi Bog-KA, jutri bo novo leto. Tausin! Ali: Kako je letel sokol nad Božjo hišico. Tausen, Mausen!” Skorajda neverjetno?
Zaradi zgoraj napisanega smo bili radovedni in smo pogledali kaj o tem piše v Wikipediji (napisano besedilo je prevedeno iz ruščine):

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B0

Koledniške ljudske pesmi so zelo razširjene pri Ukrajincih in dosti manj pri Belorusih, pri Rusih so kolede zelo redke in se ponekod pojavljajo na severu v obliki tako imenovanem stilu “vinogradja”, in sicer v obliki pohvale pesem, ki s hvalijo vino s tradicionalnim refrenom: “grozdje, rdeče in zelene moje” (vse kaže, da so božične pesmi v ruščini očitno izrinjene zaradi izjemno močnega boja države proti cerkvi). Božične pesmi pa najdemo pri vseh drugih slovanskih folklorah in seveda pri številnih drugih evropskih narodih. Še posebej so podobne slovanski božični pesmi: romunskem pesmim, imenovane colinda, češko-slovaške nazivi teh pesem so – koleda, slovaško kolednica, coleda, srbsko – koleda, kolenda, albanščina – kolĕndŭ… Ne ve se točno, kje je  posnet zgornji prispevek … Lepo jih je poslušati …

Vir:https://www.youtube.com/watch?v=KchsZloqPEw&list=UUyk3igsiawUPsx64wrjufjQ&feature=share

comments powered by Disqus