Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Zakaj ukrajinski kozaki in ruski kAzaki niso “bratje”?

sreda, november 4, 2015, 16:23

Razlika med ukrajinskimi in ruskimi kozaki je zelo velika. Razhajajo se na ideološki in na mentalni ravni, pravi zgodovinar Taras Čuhlib. Ukrajinski kozaki so se še enkrat obrnili k kozakom v Rusiji in tistim “Kazakom”, ki so zdaj na Krim in Donbasu z zahtevo, da ne smejo “zapravljati resnične kozaške slave”.
Ruski kazaki pa še naprej trmasto ponavljajo mantro o “fašističnem udaru”, “rusofobiji” in “banderovcih”. Že pred priključitvijo Krima je guverner Krasnodarskega okraja Aleksander Tkačev dramatično povzdignil glas in napovedal, da bo v Ukrajini “prišlo do težav” in pri tem Kubanci (Kuban – velika pokrajina na katero so bili pregnani Zaporožki kozaki – op. prev.) ne bodo pustili na cedilu bratske ljudi. “Kri Zaporožkih kozakov še teče v naših žilah,” – je dejal.
Da bi razumeli razliko med ruskimi in ukrajinskimi kozaki, je Radio Svoboda pozvala, Tarasa Čukhliba, vodilnega raziskovalca na Inštitutu za zgodovino znanosti Ukrajine, direktorja Raziskovalnega inštituta za kozaštvo.
»Razlika med ukrajinskimi in ruskimi kozaki je zelo velika in je zgodovinsko točno opredeljena. Ko govorimo o ukrajinskih kozakih je dejstvo, da so se oni od samega začetka borili za svobodo, in so ustvarili svojo državo. Ko pa gre za za ruske kazake, oni so se najprej borili za svobodo, in nato so se začeli bojevati za carja očeta. Zato pa niso nikdar ustvarili svoje države.

Ruski kazaki so obstajali so izven sistema ruskega naroda. V XIX. in v začetku XX. stoletja so se ruski kozaki borili za ruskega carju in proti svojemu narodu. Ukrajinski kozaki pa so se vedno borili za svoj narod.
Vemo, da so se ruski kozaki v času vstaje Stepana Razina ali Pugačeva borili proti carjevi oblasti vse do konca 18. stoletja, vendar je cesarska oblast dobila možnost, da jih je premagala. Že od XIX. in do začetka XX. stoletja, vemo, da so se ruski kozaki borili za ruskega carja in proti svojemu narodu.
Ukrajinski kozaki so se vedno borili za svoj narod, za svoje prijatelja in za pravoslavno veroizpoved. Tako vidimo, da je razlika med ukrajinskimi in ruskimi kozaki zelo velika in je ideološko pobarvana. Velika razlika je tudi v mentaliteti. V današnjem času so ruski kozaki zavedeni z rusko propagando.
Danes ruski kozaki ne razumejo, da Ukrajinci branijo svojo neodvisnost in ozemeljsko celovitost. Žal so se ruski kozaki nekoč bojevali za carja, zdaj pa se bojujejo za predsednika, in ne pa za svoj narod. Ne le, da se bojujejo proti ukrajinskemu narodu, pozabili so na slavo Zaporožkih kozakov, ki so v resnici ustvarili vse kozake Rusije. Vemo, da je v Rusiji danes okoli devet skupin, ki so pripadniki zgodovinskim kozakom – Sibirski, Yahelski, Terski, vključno z Donskimi kozaki na Kubanu, ki smo jih že spoznali kot prednike Zaporožkih kozakov.
Tako Donski kot Kubanski kozaki so nastali iz Zaporožkih kozakov, saj so ukrajinski kozaki ustvarili prestolnico Donskih kozakov mesto Čerkask. In ljudje ki so živeli v Čerkasku v XVI. stoletju so bili bili znani Ukrajinci. Pri tem je pomembno poudariti, da sovjetske oblasti niso uničile samo ukrajinske kozake. Ruski kozaki so se borili na strani Wehrmachta.
Na strani nacistične Nemčije je bilo okoli 50.000 Donskih in Kubanskih kozakov, ki so bili v ukrajinskih mestih, na primer v Zaporožju. Bojevali so se v imenu Hitlerja.
»Ruska propaganda aktivno podpihuje nasprotovanja ruskih in ukrajinskih kozakov. Kako se vam kot zgodovinarja zdijo takšna prizadevanja? »Vemo, in se je izkazalo, da so ukrajinski kozaki nedeljiva z ukrajinskim narodom. O tem so ukrajinski znanstveniki izdelali zelo veliko zbirko. Ne samo, da Rusi negirajo ukrajinske kozake, oni distribuirajo tezo, da ukrajinski kozaki ne predstavljajo niti ukrajinski niti ruski narod, pravijo da gre za ločeno etnično skupino. Na ta način hočejo razdeliti ukrajinsko družbo oz. ljudi, ki menijo, da so potomki kozakov, da so kozaki bili dedki, pradedki, kar je razvidno iz branja zgodovinskih romanov.«
Vendar vi to dobro vemo, in to se je večkrat izkazalo, da so ukrajinski kozaki nedeljiv člen ukrajinskega naroda. Politika Ruske federacije pa nima možnosti, da dokaže kaj nasprotnega. Ukrajinski znanstveniki so izdelali zelo veliko bazo s katero bodo pojasnili, ne samo Ukrajincem, temveč tudi Rusom in vsem ostalim, da so še iz davnih časov kozaki neločljivo povezani z ukrajinskim narodom. Irina Stelmach

Vir:http://www.radiosvoboda.org/content/article/26806315.html

comments powered by Disqus