Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Zaporoški kozaki – zanimivosti

petek, januar 16, 2015, 23:52

Skorajda nihče ne more trditi (celo v svetovnem merilu), da ukrajinski kozaki v zgodovini človeštva niso zelo zanimiv “pojav”. O njih krožijo zelo zanimive zgodbe. Največ je bilo govora o pogumu, moči, zvitosti in razumu. Pogosto pa najdemo še kapljice mistike, ki jih naredi še veliko večje kot le vojake. Morda pa so kozaki res ni bilo tako nenavadni?

Tukaj je nekaj zanimivih dejstev o ukrajinskih vitezih:

Poleg dobrega orožja, moči in sposobnosti, kozaki so se dobro borili. Poleg tega si imeli še druge pomembne prednosti – iznajdljivost in zvitost. Skoraj vedno se jim je uspelo tiho prikrasti sovražniku in ga ujeti nepripravljenega. Seveda je bila to dodatna priložnost za zmago. Spomnimo se prvotnih čolnov, ki so jih kozaki uporablja za vojaške akcije. Zvenelo bo zelo čudno vendar pa se lahko takšni čolni imenujejo “predhodniki” moderne podmornice. Čoln je imel dva dna. V en od teh prostorov so skrili  blago in se skrili, potem so vse skupaj potopili v vodo. Torej kozaki so tiho plavali do sovražnika.

Pred napadom se je blago nenadoma dvignilo in kozaki so prišli na površje. Seveda je postalo to veliko presenečenje za sovražnika, ker nihče tega ni pričakoval. Zaporožki kozaki so napadali tudi iz globokega morja. Uporabljali so tehniko obrnjenega čolna. Kozaki se niso bali niti nevihte niti sovražne vojne ladje. Pogosto so se s čolni obrnjenimi na glavo tiho prikradli sovražniku.

Zaporožka Sič se upravičeno imenuje prva demokratični skupnost na svetu. Velja dejstvo, da so mnogi ljudje prišli na Sič zaradi socialnih krivic. Vse zadeve, ki so se nanašale na življenje in aktivnosti kozakov so reševali z glasovanjem na svetih.

Nekateri menijo, da je bila v mirnodobnih časih glavna zabava kozakov pijača. Seveda ni šlo brez njega. Ampak kozaki tudi uživali v kulturnemu sproščanju v prostemu času: igrali so na glasbila, peli so pesmi, plesali so in uprizarjali demonstracije bitk. Na Siči niso smeli imeti nobene ženske. Gospodinjska opravila so opravljali sami.

Toda v bitkah in pri pohodih je bila pijača strogo prepovedana. Kršenje tega pravila so enačili s izdajo in se je lahko kaznovalo s smrtjo.

Jasno je, da je bila kozakovo družinsko življenje težko, če je sploh obstajalo. Ampak so vsaj našli v taboru odlične prijatelje, za  katere so bi pripravljeni vse narediti. Govori se, da so imeli celo poseben ritual, v katerem vojaki izmenjanih svoje križe na vratu. To je pomenilo zvestobo drug drugemu.

Zakoni na Siči so bili zelo kruti. Za krajo ali umor kolega, kozak ni plačal samo z življenjem, kaznovan je bil na precej brutalen način: lahko so ga pokopali živega skupaj z ubitim. Torej, lahko rečemo, da je vse to bilo nehumano, ampak zato je disciplina bila odlična.

Kozaki so med svojimi vrstami imeli še posebne ljudi, ki so se imenovali karakterniki. Menijo, da izraz izvira iz antičnih poganskih čarovnikih, ki so posedovali skrivno znanje, da so lahko napovedovali prihodnost. Nekateri zgodovinarji menijo, da so po sprejetju krščanstva na Rusi poganske čarovnike preganjali. Zato so si karakterniki ustvarili majhen tabor, ki se je nahajal stran od velikih mest. Vojake so učili borilnih veščin, obrede in običaje.

O karakternikih so je dejali, da jim ni prišla do živega “ne požar, ne voda niti meč, niti navadne krogle. Razen srebrne krogle jih ni moglo nič ubiti. Lahko so odprli vse ključavnice brez ključev, s čolni so se lahko premikali po tleh, ali po morskih valovih.  Vroče železo so prejemali z golimi rokami, videli so veliko dlje kot drugi, plavali so po dnu reke, lahko so se spreminjali v mačke, spremenjali so ljudi v grmičevje… ”

Kozaki so koristili svoje znanje in tehniko in nekaj so si sposojali od drugih narodov. Govori se, da so na Siči živeli predstavniki več kot 20 različnih narodnosti: Rusi, Poljaki, Moldavijci, Belorusi… Kozaški hetmani so pogosto potoval po svetu in so se seznanjali s kulturo in običaji drugih narodov.

Zaporožko Sič se upravičeno lahko šteje za prvo politično formacijo v Ukrajini, saj je imela vse značilnosti republike. Bila je neodvisna in vse evropske države so skušale z njo vzpostaviti diplomatske odnose.

Žal niti ena zastava kozakov ni bila ohranjena, vendar so v 17. stoletju govorili o glavni zastavi Zaporžke države. Izkazalo se je, da je glavni lik nadangela Mihaela na rdečem ozadju na eni strani in beli križ, zlato sonce, srp in zvezde – na drugi strani. In glavni grb je  bil kozak s puško.

Zanimivo je, da so na kozaki zastavah pogosto upodobil šesterokotno zvezdico. Ampak to nima nobene zveze z Judi. V starih časih je bil simbol ali emblem čarobne ločeni rodovi. Potem je bil zelo priljubljen lik, kar je pomenilo, harmonijo.

Pravijo, da so značilno pričesko, lase in brke ukrajinski vitezi ali kozaki podedovali od svojih poganskih prednikov. Tradicija britja glave in obraza je bil prenesen iz lokalnih plemen na Kijevske Rusi in tako je na koncu prišlo do kozakov. Zgodovinarji pravijo, da pri stari Slovani ni bilo nobenega boga z brado ali dolgimi lasmi.

Obstaja še ena legenda, da so kozaki sami sebe šteli preveč grešene, da bi šli takoj v raj. Torej, ko so prišli najpewj v pekel, Bog jih je lahko iz sočutje lahko povlekel ven za majhne čope, ki so jih puščali na obriti glavi. V starih časih so se na podoben način brili egiptovski faraoni, nekaterih plemena pri Indijancih, Tatari, Indijci, Perzijci, japonski samuraji …. Za mnoge narode čopek na obriti glavi simbolizira “žarek sonca”. Kozaki so vedno dejali: “Kot bom umrl na bojnem polju, me bo angel prejel za čopek in odnesel v nebesa.”

Še en zanimiv običaj je bil pri kozakih. Njihove koče so bile vedno na stežaj odprte. Popotnik ali mimoidoči so lahko v hišo in prenočili, jedli in nadaljevali svojo pot. Tudi, če lastnik ni doma je bilo čutiti gostoljubje.

Vedeti je treba, da na Hortici (center Zaporoške Siči) še vedno raste ogromen hrast o katerem so izpete v kozaške pesmi in legend. Nekateri zapisi govorijo, da je omenjeni hrast star 700 let.

Kar se tiče izvora besede “kozak” obstaja veliko teorij. Nekateri Poljski raziskovalci menijo, da je beseda povezana z imenom slavnega voditelja, ki so ga imenovali Kozak, ki se je spretno boril s Tatari; druga teorija pravi, da ime izhaja iz besede “koza”, ker so bili kozaki zelo prameteni in lahko splezajo kjerkoli. Turški izraz “kozak”, pomeni “potepuh”, “lopov”. Logično je, da so Turki dal kozakom negativen vzdevek.

Zanimivo je dejstvo, da so kozaki prišli v Ameriko. John Smith, eden od ustanoviteljev prve britanske kolonije v Ameriki je malo pred tem sodelovala v bojih v katolikov z Tatari in Turki. V eni izmed bitk je bil ujet, kjer je ostal vse dokler ga kozaki niso osvobodili. Kasneje je obiskal kozaški tabor v Zaporoški siči in potem se je vrnil v Anglijo, nato pa šel v Ameriko in s seboj vzeli še nekatere kozake. Torej, kozaki so potemtakem pomagali graditi Ameriko.

 

No, tukaj je predstavljeno nekaj zanimivega o ukrajinskih kozakih.  Vir:

comments powered by Disqus