Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Zaradi prepovedi uvoza živil v Rusijo bo prišlo do razvoja »črnega trga«

ponedeljek, avgust 11, 2014, 1:29

Uvoz živil Rusijo se že čuti v ruskih restavracijah. Prišlo je do pomanjkanja italijanskega parmezana, avstralskega mesa in norveškega lososa. Prepoved uvoza živil v Rusijo, po nalogu ruske vlade, kot odgovor na sankcije EU, ZDA in Avstralija je dejansko vrgel na kolena gostinske dejavnosti v Rusiji.
Do takšnega sklepa, na podlagi analize posledic, so prišli analitiki Bloomberga. Rezultat sankcij je pripeljal do tega da so najbolj nezadovoljni vodilni ruski gostilničarji. »Pravzaprav je za trg restavracij prava katastrofa. Gre za več kot 50% uvoženih proizvodov«, je dejala Elena Mazur, predstavnica največjih družinskih restavracij, ki delujejo v v Rusiji, To so SND VAT »Rosynter RestavraNTS Holding«.
Po statističnih podatkih vlade je pred prepovedjo uvoza Rusija kupila v tujini izdelke za 43 milijard dolarjev letno. Zdaj pa se italijanski sir »Grana Padano«, španski pršut in sočen paradižnik ne bodo več pojavili v meniju, so pojasnili v SND VAT »Rosynter RestavraNTS Holding«.V tej situaciji bodo morale restavracije pokazati izjemno kreativnost. Premisliti je treba, kako bodo nadomestil prej uvožene izdelke visoke kakovosti. Strokovnjaki pojasnjujejo uvedbo embargo na uvožene izdelke na preprost način.
Po njihovem mnenju je ruski predsednik Vladimir Putin spodbuja potrošnike, naj ponovno začnejo stimulirati domače proizvajalce.»Rusija ne proizvaja zadostnega števila kakovostnega svinjskega mesa. Belorusija sicer prodaja meso, vendar ta majhna država ne more zagotoviti vseh potreb velikega ruskega trga«, piše Bloomberg. Po mnenju strokovnjakov se bo Rusija ponovno soočila s »črnim trgom«, kot v času Sovjetske zveze, piše Bloomberg.

Vir: http://www.eurointegration.com.ua/news/2014/08/8/7024886/

comments powered by Disqus