Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Le Monde – Predsedniku Zelenskemu “ne bo do smeha”

sreda, julij 31, 2019, 1:13

Зеленський

Copywriting image Reuters : Volodymyr Zelensky si je pridobil pomembno prednost v drugem krogu predsedniških volitev

Svetovni mediji so skoraj soglasno razglasili negativne posledice zmage Volodymyrja Zelenskega na predsedniških volitvah v Ukrajini. Nekateri opozarjajo na povezave kandidata z Igorjem Kolomoyskim, drugi potrjujejo demokratično naravo volilnega procesa, nekateri celo v zmagi igralca vidijo “odpoved stoletni zgodovini ukrajinskega antisemitizma”.

“Nova doba”

Zahodni časopisi so zaskrbljeni zaradi populizma in negotovega (neizraženega) programa V.  Zelenskega: “Ukrajina skoraj zagotovo prehaja v novo politično dobo, ki je pravzaprav zelo negotova,” piše britanski Independent in opozarja na “minimalistični” politični program zmagovalnega kandidata.

“Ukrajina se je odpovedala Porošenku kot se ljudje odpovedujejo alkoholu”, – navaja časnik, ki ga ureja analitik Konstantin Batozsky: “Uspelo mu je združiti državo, kot nobenemu drugemu predsedniku, da so se vsi združili zaradi sovraštva do Porošenka, toda jutri ga bodo vsi spet zagovarjali.”

Očitno je, da bodo oblasti kmalu imele številne nove obraze, piše časnik. Vendar pa to lahko povzroči odpor bolj ali manj predvidenih krogov – pri oligarhih, ki jih kandidat dobro pozna sledili bosta civilna družba in izobraženci. “To bo velik preizkus značaja igralca-predsednika, ali lahko sam vztraja,” piše časopis.

Володимир Зеленський

Reuters Image caption – Glede na izhodno anketo je Volodimir Zelensky dosegel 73% glasov – skoraj trikrat več kot Petro Poroshenko

Washington Post piše, da bi zmago Zelenskega lahko zaznamoval “nov pristop” v sporu z Rusijo, ki pa ni znan. Nemški liberalni tednik Spiegel je Zelenskega imenoval “senzacija” z “neznano” politično agendo. “Ukrajina je na poti v neznano s televizijsko zvezdo Zelenskiy”, – piše nemški dnevni časopis Handelsblatt. “Edina stvar, ki je jasna pri izvolitvi komedijanta Volodymyrja Zelenskega, je tisti, ki bo naslednji predsednik države,” ironično izjavil. “Skoraj vse drugo ni bilo znano.”

“Senca Kolomoiskega”

“Komik, ki je igral predsednika na televiziji, spremenil umetnost v resničnost,” piše British Telegraph. Vendar pa je njegova “površna” kampanja komedijskih oddaj v družabnih omrežij zelo malo povedala, kako bo “novopečeni politik” deloval v parlamentu, ki v glavnem podpira Porošenka, dodaja publikacija. “Senca Kolomoiskega bo še naprej visela nad Zelenskim, zdaj  ko je postal predsednik”, dodaja časopis.

Зеленський і команда

AFP / Getty Images – Le Monde je zaskrbljena zaradi nove predsedniške ekipe

Francoski Le Monde je zaskrbljen tudi zaradi spremstva novega predsednika, v katerem se nahajajo “nepripravljeni” reformatorji, kot je Alexander Danyliuk, ki sobivajo z “manj priporočenimi” posamezniki iz okolja Kolomoiskega. Torej, “boj za delovanje predsednika obljublja  brutalen odnos,” je zapisal časopis v članku z naslovom “Država je naredila skok v neznano”. Zmaga Zelenskega je označila “novo vrsto populizma”, piše Le Monde. To je pro-evropski populizem, ki si prizadeva združiti različne identitete. To je bilo na tem področju, da je Zelensky govoril proti “ukrajinizaciji” Porošenka, so dodali v publikaciji.

Zelenskega čakajo “velikanske naloge”, piše Le Monde. “Razbijanje sistema” bo, kot je obljubil, veliko težje kot pridobitev volilne volje, ker ta sistem temelji prav na šibkosti države in njenih institucijah – kar je edino orožje v rokah novega predsednika. “V ponedeljek dopoldne šestemu predsedniku ne bo več do smeha,” piše časopis.

Judovski predsednik

“Ukrajina je zdaj edina država razen Izraela, kjer sta predsednik in premier Judje,” piše Telegraph. Skoraj popolno ignoriranje židovskih korenin Zelenskega je uničilo najljubši kliše ruske propagande, da je Ukrajina polna neonacistov, ki si prizadevajo ustvariti slovansko različico tretjega rajha, piše New York Times v članku: “Ukrajinski izzivalec se smeje zadnji.”

“Prav tako vse to dokazuje, da je Ukrajina izgubila dolgo zgodovino globokega antisemitizma in pogromov in da se razlikuje od svojih zahodnih sosedov, zlasti od Madžarske in Poljske, kjer se povečuje antisemitizem,” piše časopis.

Володимир Гройсман

UNIAN – “Ukrajina je zdaj edina država, razen Izraela, kjer sta predsednik države in predsednik vlade Judje,” piše tuji tisk.

Izraelski tisk pripisuje velik pomen predsedniški tekmi. Jerusalem Post, eden od vodilnih časopisov na Bližnjem vzhodu, dom številnih priseljencev iz Ukrajine, ima zdaj članek z naslovom “Ukrajina je prva država, ki je kot Izrael, z židovskim predsednikom in predsednikom vlade”. Časopis ugotavlja, da je “prepričljiv uspeh kampanje politično neizkušenega nasprotnika Porošenka” posledica neuspeha slednje, da bi izpolnila obljubo iz leta 2014.
Izraelski časopis opozarja tudi na dejstvo, da je bila izvolitev države kandidatke za judovske korenine odgovor na tiste kritike in nasprotnike Kijeva, zlasti v Rusiji in Izraelu, ki razširjajo informacije o prevelikem antisemitizmu v Ukrajini. Še en ugleden izraelski časopis Haaretz piše, da so “vrata prvega judovskega predsednika v Ukrajini” razkrila “nizke življenjske standarde in razširjeno korupcijo”.

“Zelenskiy je izkoristil razpoloženje proti ukrajinskemu sistemu,  pomanjkanje političnih izkušenj pa povzroča, da zahodni voditelji in tuji investitorji ter skeptiki postavljajo vprašanje – ali lahko postane dober poveljnik vojske v času, ko je država v vojni (z Rusijo. .) “, – ugotavlja Haaretz.

Predsednik “Večnih optimistov”

Виборці голосують

Image AFP / Getty Images : V drugem krogu volitev je bila udeležba 61,37%.

Rezultati volitev v Ukrajini so bile glavne novice v sosednji Poljski. Eden od vodilnih časopisov Gazete Wyborcze meni, da bi morali Poljska in Evropska unija poslati Vladimirju Zelenskemu “jasen signal: Ukrajina je za nas pomembna in čakamo na nadaljnje korake v smeri evropske integracije”. Osupljiva zmaga igralca nad profesionalnim politikom je primoralo časopis, da zaključi naslednje: “Ukrajinci so narod večnih optimistov,” in zato so izbrali Zelenskega, v upanju, da ne bodo slabši in da bo morda le boljši. “Ukrajinci so imeli dobre razloge, da želijo zamenjati predsednika – korupcija, šibkost oblasti, počasne reforme, apatija, nizke plače, pomanjkanje delovnih mest,” piše Gazeta Wyborcza. Vse to se je zgodilo v ozadju vojne z Rusijo, ki še ni opustila svojih namer, da bi oslabila in diskreditirala Ukrajino.

Kljub temu je Ukrajina dokazala, da so demokratična načela že zakoreninjena v glavah ljudi. “Dejstvo, da se oblasti v Ukrajini spreminjajo v demokratično, je potrditev tega,” pravi poljska izdaja. Časopis tudi poziva poljske voditelje, da odprejo novo stran v svojih odnosih z Ukrajino. “Predsednik Andrzej Duda mora čim prej pozdraviti novega predsednika in ga povabiti na Poljsko, vzpostaviti stik z njim in se vrniti na pot sodelovanja in sprave.  Prav to, kar je bilo v ustih poljskega predsednika, Zelensky mora slišati in vedeti, da je pot v Evropo izjemno zapletena in politična kariera na njej zlahka se zlomi, vendar Ukrajina nima druge poti “, – zaključuje Gazeta Wyborcza. Druga priljubljena poljska izdaja, Dziennik Gazeta Prawna, piše, da so Ukrajinci v drugem krogu glasovali ne za določenega kandidata, temveč proti “političnemu sistemu, ki je vladal v državi že skoraj tri desetletja.” “Zelenskiy je začutil razpoloženje Ukrajincev,” je dejal časopis.

Po mnenju publikacije so “kriza v državi, stagnacija in korupcija na oblasti” pokazali, da se vladajoče elite samo smejejo njihovim pričakovanjem. Torej, zdaj je priložnost, da se  poleže smeh  navadnih Ukrajince, ki so izbrali za sebe predsednika komika. Ali bo TV serija “Sluga ljudstva” postala resničnost – bo čas povedal, piše Dziennik Gazeta Prawna.

Demokratične volitve

Порошенко голосує на виборах

Podoba AFP / Getty Images: Organizacija svobodnih in preglednih volitev je eden od dosežkov predsedstva Petra Porošenka, piše tuji tisk.

Zahodni mediji prav tako pripisujejo zaslugo za Porošenkove demokratične volitve.
“Organizacija svobodnih, preglednih, konkurenčnih volitev, ki jih priznava mednarodna skupnost, je eden redkih dosežkov predsedstva Petra Porošenka, ki mu ni mogoče oporekati,” piše francoski časopis Liberation. Te volitve so dokaz “dinamičnega” in “pluralističnega” političnega življenja, ki je alternativa v okviru post-sovjetskih držav, dodaja publikacija.
Volitve v Ukrajini so “manifestacija demokracije”, ki razlikuje državo od njenih sosedov – Rusije in Belorusije, ugotavlja francoski časopis Le Figaro.

Pregled je pripravila služba za spremljanje BBC

Vir: https://www.bbc.com/ukrainian/press-review-48011783?ocid=socialflow_facebook&fbclid=IwAR10v_7ykN4OntmJiF1ybxKn87xvLN2XO7X50bDW90U0_glSkruvOu1pfE8

 

comments powered by Disqus