Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Zaslišanje ukrajinske pilotke Nadije Savčenko v zvezi z njeno ugrabitvijo

četrtek, julij 31, 2014, 1:13

Ukrajinska pilotka Nadija Savčenko je bila ugrabljena in aretirana v regiji Luhanska in so jo deportirali na območje Rusije. Glede tega bo zaslišana v četrtek, 31.8.2014. O tem je v svojem Twitterju poročal njen odvetnik, Mark Feigin. Nadija Savčenka bo zaslišana v zvezi z ugrabitvijo v mestu Voronež.

Kakor je bilo že poročano v sredstvih javnega obveščanja, je bila 31-letna pilotka N. Savčenko udeleženka vojaških operacij na Vzhodu Ukrajine v okviru prostovoljnega bataljona »Aidar«. V  juniju po so najprej sestrelile in nato ujele nezakonite oborožene skupine v mesto Ščastia v Luganski regiji.

8. julija pa se je pilotka N. Savčenko znašla v zaporu v Voronežu.

V odboru za preiskave Ruske federacije je N. Savčenko obtožena domnevnega nezakonitega prečkanja meje z Rusijo brez dokumentov pod krinko begunke.Na zaslišanju, da naj bi v priporu eni od lokacij za identifikacijo so  trdili, da je  osumljena za umor ruskih novinarjev Igorja Korneljuka in Antona Vološina pri Lugansku.

9. julija so jo tudi uradno obtožili za sokrivdo pri umoru omenjenih novinarjev. Okrožno sodišče jo je pustilo v priporu do 30. avgusta. Nadija Savčenka pa ne prizna krivdo in poudarja, da je bila nezakonito ugrabljena na teritorija Ukrajine.

Ukrajinska Pravda, (Інтерфакс-Україна) http://www.pravda.com.ua/news/2014/07/30/7033486/

comments powered by Disqus