Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

ZDA izdale priročnik o hibridni vojni Rusije proti Ukrajini

nedelja, september 24, 2017, 10:00

Ameriška vojska je izdala “Priročnik o ruskih vojaških zadevah nove generacije”, ki je namenjen ozaveščanju ameriških vojaških sil glede taktik hibridnega vojne RF. Objava je javno dostopna na PublicIntelligence.

Priročnik je bil izdan decembra 2016 in je namenjen za interno uporabo, vendar nima oznake vojaške tajnosti. Avtorji knjige so našteli primere – ameriška vojska in asimetrična bojna skupina. Priročnik preučuje hibridno rusko vojaško taktiko, ki je bila uporabljena na Krimu in Donbasu.

“Medtem ko se je ameriška vojska borila v Iraku in Afganistanu, hibridna vojna Rusije proti Ukrajini je dosegla najvišjo taktično raven. Sovražniki Amerike niso počivali, Rusija je spremljala preoblikovanje ameriške vojske in začel transformacijo svoje..”, je napisano v predgovoru v tej objavi. Na 68 straneh priročnika so zbrane fotografije ruske vojaške opreme z vsemi opisi in značilnostmi. Knjiga opisuje rusko strategijo spreminjanja vlad. Tako je bilo storjeno v operaciji za priključitev Krima. Pri tem so se udeležile posebne vojaške enote, na Donbasu pa so uporabili močno oborožene vojaške redne enote RF, ki so podprle lokalne marionetne skupine.

 

“Na koncu Priročnika so še predstavili priporočila brigadam in bojnim skupinam ZDA kako se bodo bojevali proti tej ruski metodi hibridne vojne. Vojna v Ukrajini še vedno nadaljuje. Ruski vojaki so še vedno vključeni v boje v Siriji in še naprej izboljšujejo svoje načine bojevanja na uspehih in porazih. Mi, ameriški vojaki, moramo storiti enako. Kot pravi pregovor: “Samo bedaki se učijo iz svojih napak. Modra oseba se uči iz napak drugih, «pravi predgovor. Ločeno so v priročnik predstavili uporabljena nevojaška sredstva, ki jih uporablja Rusija za doseganje svojih ciljev:

“Kremelj sodeluje tudi s kriminalnimi skupinami in ruska vlada deluje s pomočjo tisočih profesionalnih hekerjev, ki so izkoriščeni kot del strategije informacijskih operacij. To močno prekaša vrhunsko vojaško cyber sposobnost ZDA, kar pomeni, da se bodo morale ekipe ZDA v boju proti kibernetskim napadom bati tudi pro-ruskih navijačev v državah, ki niso sodelovale v konfliktu”, pravi priročnik.

Medtem, avtorji menijo, da ruska vojska nima sredstev za elektronsko bojevanje in zračno podporo, in če pride do izgube enega od teh sistemov, bo prišlo do resnega udarca po ruski vojski. Avtorji priročnika opozarjajo tudi na pomanjkanje motivacije ruskih vojakov in nabornikov in na nizko natančnost ruske vojaške opreme.

Vir:http://www.pravda.com.ua/news/2017/09/24/7156141/

comments powered by Disqus