Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Združene države so Rusijo pozvale, da ne nasprotuje misiji ZN na Donbasu

petek, februar 23, 2018, 11:40

Državna sekretarka ZDA je pozvala Rusijo, naj se dogovori o mirovni misiji Združenih narodov na Donbasu. O tem je med informativnim sestankom, poročala državna sekretarka Gezer Naurert, poroča Radio Svoboda:

Хезер Нойєрт речниця Державного департаменту США

“Prejeli smo novico, da je bila ubita, 23-letna ukrajinska medicinska sestra, ko je poskušala pomagati civilistom v bližini mejne črte. Incident nam pove, da gre za nadaljevanje konflikta v vzhodni Ukrajini, in da še zmeraj umirajo civilisti in tisti, ki zagotavljajo medicinsko pomoč oz. umirajo tisti, ki pomagajo drugim in so v nevarnosti vsak dan “, je dejala Naurertjeva.

Prav tako je ugotovila, da je Rusiji vedno uspelo ustaviti konflikt in da so vedno vplivali ​​na sile, ki jih podpirajo v Donbasu.”Rusija je že večkrat dokazala, da nasilje lahko ustavi, če ga le hoče. Zato ZDA ponovno poziva Rusijo, naj ukažejo svojim podrejenim silam, da zagotovijo popolno premirje, da umaknejo svoje sile in težko orožja iz vzhodne Ukrajine, ter da se dogovorijo za razporeditev sil mirovne misije ZN”, je dodala Nauert.

https://www.state.gov/

Kot vemo, je Rusija predlagala lastno različico mirovne misije, ki določa, da se mirovniki razporedijo le na liniji mirovnih operacij in zaščitijo misijo OVSE. Ukrajina vztraja pri mirovnikih na celotnem zasedenem ozemlju, to je na meji z Rusijo. Kyiv je tudi proti temu, da so bili Rusi del misije ZN. 30. januarja je posebni odposlanec Kurt Volker dejal, da Združene države Amerike, ne izključujejo možnosti, da Rusija ne bo nasprotovala izvajanja mirovne misije ZN na celotnem Donbasu, vključno z mejo med Rusijo in Ukrajino. Sporočajo, da bi morali ZN razmisliti o uporabi kontingenta, ki šteje 20 tisoč vojakov iz držav nečlanic Nata in še štiri tisoč pripadnikov policije za pomoč pri reševanju krize v Ukrajini.

Kot poročajo, je predsednik Petro Poroshenko je dejal, da je Ukrajina pripravljena na pogovore o fazah izvajanja mirovne misije Združenih narodov v Donbasu z vsemi državami, ki bodo pri tem sodelovale.

Zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da se Rusija ne bo strinjala z uvajanjem celotne mirovne misije in da bo proti oblikovanju uprave ZN na začasno zasedenem Donbasu.

Vir:https://www.pravda.com.ua/news/2018/02/23/7172544/

comments powered by Disqus