Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Zelo dobro je, da v Rusiji častijo velikega ukrajinskega kneza Yaroslava Modrega

torek, maj 30, 2017, 19:59

Zelo dobro je, da v Rusiji častijo velikega ukrajinskega kneza Yaroslava Modrega, ker prav on je zaslužen za to, da so se začeli predniki Rosijanov formirati kot narod! Na ozemlju današnje Ukrajine je je bila pred tem bila že 800-letna civilizacija. Prav na tem ozemlju se je ustvarjala zgodovina. In kaj se je dogajalo takrat na območju Moskve oz. na ozemlju sedanje Rusije? Na območju Moskve je bilo takrat še močvirje.

Ko so Kyivu, vladali na stotine let in ustvarjali veliko družino, spreminjali politični zemljevid Evrope, oblikovali zavezništva in gradili še veliko drugih mest, na območju Moskve je bilo še zmeraj močvirje.

Stoletja so v deželah današnje Ukrajine potovali ljudi iz Galicije v Pereyaslav in Chernihiv, jahali konje, obdelovali polja in gradili močne trdnjave. In Moskva je bila še zmeraj močvirje.

Yaroslav Modri pa se je medtem odločil, da si z bratom razdelita takratno Rus’ – “po reki Dneper«, kar pomeni, delitev po levem in desnem bregu reke. Bratu Mstislavu je pripadlo ozemlje ob Chernihivu ali na levem bregu Dnepra. Po smrti svojega brata je Yaroslav Modri ponovno združil ozemlja Kyivske Rusi. In Moskva je še zmeraj bila močvirje.

V Kyivu pa so že 150 let pridno brali in pisali. Pojavili so se že prvi pisni zakoni. Zgrajene so bile veličastne katedrale, katere veličino občudujemo še zdaj. In kaj je bilo z Moskvo? Moskva je bila še zmeraj močvirje.

Украина, Ярослав Мудрый, Россия, политика, общество, мнение, Петр Шуклинов

Minilo je še nadaljnjih 200 let po krstu Kyivske Rusi. In potem je bil Kyiv več kot 100 let – metropola Konstantipolskega patriarhata. Že dolgo so verjeli v enega in edinega Boga in so se odrekli poganstvu. Prav v tem času so se zavedali svojih pravih slovanskih korenin. In kaj se je dogajalo z Moskvo? Moskva je bila močvirje. Veliki knez Yaroslav je umrl v Vyshgorodu (okrožje Kijevske regije v Ukrajini). Pokopali so ga v Kijevu, v katedrali, ki jo je sam zgradil. On je vse svoje življenje posvetil krepitvi slave in moči Kyivske Rusi. In Moskva je še zmeraj bila močvirje.

To je tudi vse, kar se tiče močvirja in Moskve, kar je treba povedati prijateljem in vse kar bi morali Rosijani vedeti o “ljubljenem knezu Yaroslavu Modremu.” Zato tudi pravimo, da je dobro, da v Rusiji spoštujejo in cenijo našega Kyivskega kneza. Konec koncev, z njim se je zarez začela preobrazba prednikov sedanjih Rusov, ki so prej živeli primitivno, nekje sredi močvirja.

Peter Shuklina, urednik na LІGA.net objave, Facebook.

Preberite več na spletni strani “Dialog.UA”: http://www.dialog.ua/news/120473_1496092288

comments powered by Disqus